aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROEuro 2020: Οι 8 που θα προκριθούν, αν έπαιζε μπάλα (μόνο) η στατιστική (pics)

Euro 2020: Οι 8 που θα προκριθούν, αν έπαιζε μπάλα (μόνο) η στατιστική (pics)

Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, ωστόσο παρακολουθώντας κανείς τις στατιστικές επιδόσεις των ομάδων μέχρι στιγμής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για το αγωνιστικό στυλ κάθε υποψήφιο «μνηστήρα» του φετινού τροπαίου, όσο και για το που θα στηριχτεί για να καταφέρει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται στη διοργάνωση.

Αναλυτικά τα ζευγαρώματα των 16 που πήραν το εισιτήριο της επόμενης φάσης στο φετινό Euro.

Σάββατο (26/06)
#1 Ουαλία – Δανία (19:00)
#2 Ιταλία – Αυστρία (22:00)

Κυριακή (27/06)
#3 Ολλανδία – Τσεχία (19:00)
#4 Βέλγιο – Πορτογαλία (22:00)

Δευτέρα (28/06)
#5 Κροατία – Ισπανία (19:00)
#6 Γαλλία – Ελβετία (22:00)

Τρίτη (29/06)
#7 Αγγλία – Γερμανία (19:00)
#8 Σουηδία – Ουκρανία (22:00)

Ποιες ομάδες θα μπορούσαν βάσει των επιδόσεων τους και των διακρίσεων τους στις κορυφαίες στατιστικές κατηγορίες να έπαιρναν την πρόκριση στα προημιτελικά;

Ας δούμε μία, μία τις στατιστικές κατηγορίες και ποιες Εθνικές ομάδες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.

Καλύτερη επίθεση

Η ομάδα που έχει μαζέψει περισσότερες φορές την μπάλα από τα αντίπαλα δίχτυα είναι η Ολλανδία, έχοντας βρει 8 γκολ στους 3 αγώνες των ομίλων. Πίσω από τους «οράνιε» με 7 γκολ η Ιταλία, η οποία είναι σαφώς πιο επιθετική και πιο αποτελεσματική από την εικόνα που έχουμε συνηθίσει από τη «σκουάντρα ατζούρα» στα μεγάλα τουρνουά, συγκατοικεί μαζί με το Βέλγιο και την Πορτογαλία που μετρούν επίσης 7 τέρματα. Από 6 γκολ ενεργητικό έχουν η Γερμανία και η Ισπανία.

Κατοχή της μπάλας

Δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς και το αγωνιστικό της στυλ, ότι η Ισπανία είναι η ομάδα με την περισσότερη κατοχή μπάλας μέχρι στιγμής στο Euro. 68,7% για τους «φούριας ρόχας», 61,3% για τη Γερμανία που ακολουθεί και στα αξιοσημείωτα ότι Ιταλία και Βέλγιο κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να έχουν ίδιο ποσοστό κατοχής με 57,7%. Δανία (57,3%) και Αγγλία (56,3%) κλείνουν την πρώτη εξάδα στη σχετική κατηγορία.

Ακρίβεια μεταβιβάσεων

Μπορεί να έπαιξε με τη… φωτιά, ακόμα και για την πρόκριση της στις καλύτερες 16 ομάδες του Euro, ωστόσο η Γερμανία και οι παίκτες της Εθνικής της ομάδας είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με ποσοστό 89,7%. Γαλλία και Βέλγιο μοιράζονται τη 2η θέση με 89% εύστοχες πάσες και ακολουθούν Πορτογαλία (88,7%), Ισπανία (88,3%) και Ιταλία με 88%.

Τελικές προσπάθειες (Σύνολο)

Η ομάδα που βάσει προσπαθειών απειλεί περισσότερο και δείχνει βάσει αριθμών να έχει τη μεγαλύτερη διάθεση να βρει γκολ είναι η Δανία με 61 τελικές προσπάθειες στα 3 πρώτα παιχνίδια. Ακολουθούν από πολύ κοντά οι Ιταλοί με 60 τελικές, ενώ 3η είναι η Ελβετία με 47 τελικές, μπροστά από την πρώτη σε γκολ Ολλανδία (46). Ισπανία (45) και η αποκλεισμένη βέβαια Σκωτία (42) κλείνουν την πρώτη εξάδα.

telikes

Τάκλιν

Η Ουγγαρία δεν κατάφερε να προχωρήσει στο φετινό Euro παρότι έφτασε μία ανάσα από μία σπουδαία νίκη-πρόκριση επί των Γερμανών που θα τους άφηνε εκτός «16». Οι Μαγυάροι προηγούνται στις αμυντικές επεμβάσεις με 62 τάκλιν, ενώ από τις ομάδες που έχουν προκριθεί η Γερμανία προηγείται με 50 τάκλιν, η Ελβετία έχει 45 και η Αυστρία μετράει 43 επεμβάσεις με τάκλιν.

taklin

Ανακτήσεις μπάλας

Η ολλανδική σχολή βασισμένη στις ποδοσφαιρικές αρχές του Κρόιφ στηρίζεται στη γρήγορη ανάκτηση της μπάλας, όταν αυτή χαθεί από τον αντίπαλο. Δράση-Αντίδραση, κάτι που χρησιμοποιεί και ο Τζον Φαν’τ Σχιπ στην Εθνική Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ολλανδία προηγείται στην κατηγορία με 155 ανακτήσεις μπάλας, έχοντας πίσω της από τις ομάδες που έχουν προκριθεί στους «16» την Αυστρία με 152, τη Δανία με 144 και την Τσεχία με 138.

Αποκρούσεις

Είναι αναμενόμενο σε αυτή τη στατιστική κατηγορία να προηγούνται ομάδες που είχαν πιο παθητικό ρόλο και άρα αυτές που είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν εκτός της επόμενης φάσης. Από τις ομάδες που συνεχίζουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Ουαλία μετρά 15 αποκρούσεις και η Ουκρανία κλείνει την πρώτη εξάδα με 11.

Ανέπαφη εστία

Οδηγός για τις επιτυχίες στο ποδόσφαιρο είναι μία καλά δομημένη άμυνα, η οποία διατηρεί το μηδέν στα μετόπισθεν. Δύο ομάδες κατάφεραν στους 3 αγώνες των ομίλων να διατηρήσουν απαραβίαστη την εστία τους και αυτές είναι η Ιταλία και η Αγγλία. Ακολουθούν οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Σουδοί και οι Ισπανοί, έχοντας κρατήσει όλοι σε 2 αγώνες το μηδέν στην άμυνα, σε ένα αγωνιστικό «όπλο» που θέλουν να διατηρήσουν στα νοκ-άουτ παιχνίδια που ξεκινούν από εδώ και πέρα στο Euro.

Αν βέβαια υπάρχει ένας λόγος που το ποδοσφαίρο είναι τόσο συναρπαστικό είναι πως δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε αυτό.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία τελική φάση Euro, οπότε μένει να φανεί αν και πόσες από τις 16 ομάδες που έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ξεχωρίζουν με τις στατιστικές επιδόσεις τους μέχρι τώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ