aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROEuro 2020: Και όμως, το VAR ανεβάζει το αγωνιστικό επίπεδο

Euro 2020: Και όμως, το VAR ανεβάζει το αγωνιστικό επίπεδο

Στην πλέον ιδανική έκφανσή του, το VAR στο Euro 2020 έχει συμβάλει στην αύξηση του καθαρού χρόνου μπάλας, στην εξαφάνιση των λαθών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ολοένα και λιγότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Δύο ημέρες χωρίς μπάλα και φάνηκαν σαν βδομάδα. Η αλήθεια είναι ότι το Euro 2020 έχει αφήσει πίσω του την όποια ποδοσφαιρική δυσαρέσκεια των διοργανώσεων από το 2008 και έπειτα και έχει θυμίσει τις καλύτερες μέρες στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Το φετινό τουρνουά μπορεί να το περιμέναμε έναν χρόνο περισσότερο, αλλά η ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων μας άφησε με μία γεμάτη αίσθηση ικανοποίησης και μία βαθιά ανυπομονησία για όσα θα ακολουθήσουν.

Πέραν από τα πολλά γκολ, τα ανατρεπτικά σενάρια, το σασπένς των προκρίσεων και τις εκπλήξεις, τον κόσμο στις εξέδρες που φτιάχνει το κλίμα και τη διάθεση, εκείνο που φαίνεται να έχει παίξει τον ρόλο του ως προς τη βελτίωση της καθολικής εικόνας του παιχνιδιού, είναι η πλέον ορθή χρήση του VAR που έχουμε δει από τότε που εγκαθιδρύθηκε στη ζωή της μπάλας. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τα στατιστικά που έχουν εξαχθεί από τα 36 παιχνίδια των έξι γκρουπ και αναμφίβολα αυτό που προκύπτει, είναι ότι το VAR αλλάζει το παιχνίδι προς το καλύτερο.

Σε αυτά τα ματς χρειάστηκε να αναλυθούν 179 φάσεις. Από αυτές το 91% των πρωτογενών αποφάσεων που είχαν πάρει οι διαιτητές, ήταν σωστές. Μόνο σε 12 εξ αυτών κρίθηκε ότι έπρεπε να αλλάξει η αρχική υπόδειξη. Γενικότερα όμως ο Ροζέτι εξήγησε ότι αυτό που διαπιστώνεται, είναι η βελτιωμένη απόδοση των διαιτητών, οι οποίοι έχουν μάθει πλέον να ζουν παράλληλα με το VAR και να μην φοβούνται να πάρουν αποφάσεις. Εντυπωσιακό είναι και ότι στις 21 περιπτώσεις που εξετάστηκαν για οφσάιντ στο όριο, όλες τους είχαν υποδειχτεί σωστά από τους επόπτες.

Το άλλο που προκύπτει, είναι πως έχοντας το VAR στο πλευρό τους, αφήνουν τις φάσεις και το παιχνίδι να εξελίσσεται και δεν το σταματούν κάθε λίγο για αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Αυτό πιστοποιείται στον πειθαρχικό έλεγχο, όπου ενδεικτικό είναι ότι σφυρίχτηκαν 806 φάουλ και αυτά είναι 105 λιγότερα από το 2016, ενώ οι κάρτες έπεσαν αντίστοιχα στις 98 σε σχέση με τις 129 του Euro της Γαλλίας. Εκείνο όμως που έχει διπλασιαστεί, είναι τα πέναλτι. Από τα επτά της φάσεις των ομίλων του 2016, έχουμε πάει στα 14. Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά γκολ και άρα περισσότερη αγωνιστική ίντριγκα και θέαμα.

Κάπως έτσι οι αγώνες βρέθηκαν να έχουν περισσότερο χρόνο με την μπάλα να κυλάει στο χορτάρι. Από τα 56 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα toy 2016, ανέβηκε στα 58 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα σε αυτό το Euro. Το πιο θετικό όμως, όσον αφορά το ίδιο το παιχνίδι και την αποφυγή καθυστερήσεων, κάτι που εκνεύριζε και τους παίκτες, αλλά και τους θεατές-τηλεθεατές, είναι ότι στο φετινό Champions League ο μέσος χρόνος για να ληφθεί μία απόφαση από το VAR, ήταν στα 120 δευτερόλεπτα, για να πέσει τώρα στα 100. Οπότε, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα αγωνιστικά κέφια παικτών και ομάδων, μας κάνουν να αδημονούμε για τα νοκ άουτ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ