aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΤσάμπιονς Λιγκ: Τα νοκ άουτ των 7.2 δισ. ευρώ

Τσάμπιονς Λιγκ: Τα νοκ άουτ των 7.2 δισ. ευρώ

Η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Τα εισιτήρια για τα νοκ άουτ παιχνίδια τσεκαρίστηκαν και πλέον τα μπάτζετ απλώνονται στο χορτάρι. Και είναι τέτοια η διάταξη των προϋπολογισμών των περισσότερων ομάδων, που εύλογα μπορεί ν’ αναρωτηθεί κάποιος για το αν η κουβέντα έχει να κάνει με ποδόσφαιρο ή με eurogroup.

Εδώ που τα λέμε με τόσα δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι, δεν θα ήταν άσχημη μια μικρή βοήθεια από κάποιον υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης. Έτσι για να μη χαθούμε στην ανάλυση των μπάτζετ, των συμβολαίων, των πριμ και των εξόδων.

Η βιτρίνα της λάμψης

Νοκ άουτ ματς λοιπόν και 16 ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει να παρουσιάσει και Μέσι και Ινιέστα, και Σουάρες. Στην απέναντι γωνιά η πραμάτεια του Κριστιάνο, του Ράμος, του Ίσκο. Και τι δεν έχει ο μπαξές. Και Νεϊμάρ, Καβάνι απ΄ την πόλη του φωτός. Μυαλό και τακτική Γκουαρντιόλα από Μάντσεστερ αλλά και Πογκμπά απ’ την άλλη πλευρά της πόλης. Έτοιμοι να φάνε τα μουστάκια τους.

Προσθέστε έναν Αζάρ κι έναν Ιγκουαΐν, κρατήστε για το τέλος μια γεύση από Λεβαντόφσκι και μην ξεχάσετε Κουτίνιο.

Χώρεσαν σε λίγες γραμμές κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν είδαν την αφεντιά τους να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μας. Τούτο όμως δεν αλλάζει την ουσία. Η εκτίναξη των μπάτζετ ορισμένων ευρωπαϊκών συλλόγων έχει δημιουργήσει καταστάσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτόγνωρες. Οι διαφορές είναι χαώδεις. Και η προσπάθεια εντός αγωνιστικών χώρων φαντάζει σε κάποιες περιπτώσεις τόσο άνιση. Μα τόσο άνιση.

Μπάτζετ 500 εκ. ευρώ

Προσεκτική παρατήρηση των ομάδων που προκρίθηκαν στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Δέκα εξ αυτών συνοδεύονται από τη λέξη «μεγαθήριο». Το monitoring στα χρήματα που δαπανούν η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Παρί, η Γιουβέντους, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Τότεναμ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ναι είναι αλήθεια, τα ποσά είναι πραγματικά. Ούτε βγαλμένα απ’ το μυαλό κάποιου ευφάνταστου σεναριογράφου ούτε ανακριβείς εκτιμήσεις για να γίνεται κουβέντα, για να περνά η ώρα. Μ’ αυτά δεν παίζουν και οι ομάδες που προαναφέραμε απλώνουν τα βαριά χαρτιά τους εντός των τεσσάρων γραμμών.

Σε κάποιες απ’ τις περιπτώσεις που προαναφέραμε, ενδεχομένως και το ποσό των 500 εκ. ευρώ να μην αποδίδει την πραγματικότητα. Δεν είναι απίθανο η Μπαρτσελόνα να χρειάζεται περισσότερα από μισό δις. το χρόνο για ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει για τη Σίτι. Και για την Παρί αν θέλετε.

Κι εδώ γεννάται φυσικά το μεγάλο ερώτημα. Μπορεί να υπάρξει διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων ή αυτό που έκανε η Παρί στην περίπτωση του Νεϊμάρ είναι ο μονόδρομος;

Ποσά που προκαλούν ζάλη

Αναφερθήκαμε σε δέκα τεράστιους ευρωπαϊκούς συλλόγους που συνεχίζουν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και οι άλλες έξι ομάδες (μ’ εξαίρεση τη Βασιλεία που έκανε την μεγάλη έκπληξη) έχουν τη δική τους ιστορία και βαρύτητα. Αγωνιστική μα και οικονομική. Η Πόρτο, η Ρόμα, η Σεβίλλη, η Σαχτάρ και η Μπεσίκτας. Όχι δεν είναι στο επίπεδο της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, αλλά δεν τις προσπερνάς σε ότι αφορά τα ποσά που καταβάλλουν για να βγάλουν μια χρονιά.

Στη φάση των 16 του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ θα παίξουν μπάλα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ. 8.000.000.000 και με προσοχή στα μηδενικά μη γίνει κάποιο λάθος.

Τι να πεις, τι να γράψεις και κυρίως τι ν’ απαιτήσεις όταν η Παρί δίνει 222 κ. ευρώ για τον Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα ανανεώνει τον Μέσι με 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και η Ρεάλ βάζει στον Ίσκο ρήτρα 700 εκατομμύρια.

Η κλήρωση για την επόμενη φάση της κορυφαίας διοργάνωσης θα γίνει τη Δευτέρα αλλά απόψε θα γίνει η απονομή της χρυσής μπάλας. Χρυσή όνομα και πράμα. Γιατί μεγάλο θέμα είναι επίσης και τα έσοδα που έχουν τα μεγαθήρια που προαναφέραμε. Και σ’ αυτή την περίπτωση τα ποσά είναι επίσης δυσθεώρητα για τα ελληνικά δεδομένα.

Η αξία του ρόστερ των ομάδων που προκρίθηκαν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ:

Ρεάλ Μαδρίτης: 743.8 εκ. ευρώ

Μπαρτσελόνα: 706.5 εκ. ευρώ

Παρί Σεν Ζερμέν: 648.4 εκ. ευρώ

Τσέλσι: 631.9 εκ. ευρώ

Μάντσεστερ Σίτι: 629.5 εκ. ευρώ

Μπάγερν Μονάχου: 599.1 εκ. ευρώ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 592.75 εκ. ευρώ

Τότεναμ: 551 εκ. ευρώ

Γιουβέντους: 540.3 εκ. ευρώ

Λίβερπουλ: 514.5 εκ. ευρώ

Ρόμα: 327.1 εκ. ευρώ

Σεβίλλη: 229.75 εκ. ευρώ

Πόρτο: 180.9 εκ. ευρώ

Μπεσίκτας: 114.1 εκ. ευρώ

Σαχτάρ: 103.1 εκ. ευρώ

Βασιλεία: 48.8 εκ. ευρώ

Σύνολο: 7.161.500.000 ευρώ

*Τα ποσά προέρχονται από την ιστοσελίδα tranfermarkt.com.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ