aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΗ επανάληψη του πέναλτι της Τσέλσι και τι προβλέπει το πρωτόκολλο του VAR (vid)

Η επανάληψη του πέναλτι της Τσέλσι και τι προβλέπει το πρωτόκολλο του VAR (vid)

Με τα γκολ των Ραχίμ Στέρλινγκ και Κάι Χάβερτς η Τσέλσι ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ από το πρώτο παιχνίδι και πήρε την πρόκριση για τους «8» του Champions League, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Οι Βεστφαλοί παρ’ όλα αυτά έχουν σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία, συγκεκριμένα για τη φάση του 2-0 και το πέναλτι για χέρι του Μάριους Βολφ. Όχι μόνο για τον καταλογισμό του, αλλά κυρίως για την επέμβαση του VAR που είχε ως αποτέλεσμα επανάληψη της εκτέλεσης.

Ο Χάβερτς ανέλαβε την εκτέλεση και η πρώτη του προσπάθεια κατέληξε στο δοκάρι, με τον Εμρέ Τσαν να απομακρύνει σε πλάγιο. Ο Ντόνι Μάκελι ωστόσο ειδοποιήθηκε από τον VAR και διέταξε επανάληψη, με το replay να δείχνει πως παίκτες και των δύο ομάδων είχαν μπει πρόωρα στη μεγάλη περιοχή.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν πριν από την εκτέλεση πέναλτι πατούν στην περιοχή παίκτες και των δύο ομάδων τότε αυτόματα το πέναλτι πρέπει να εκτελεστεί ξανά, είτε η μπάλα μπει στα δίχτυα είτε όχι. Το ζήτημα είναι ότι αυτό έγκειται στη δικαιοδοσία του διαιτητή, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν πήρε την απόφαση μόνος του αλλά κατόπιν ειδοποίησης του VAR.

Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν μπορεί να επέμβει το VAR αναφορικά με παραβάσεις σε εκτελέσεις πέναλτι; Ήταν η εν λόγω περίπτωση μία από αυτές που εντάσσονται στο σχετικό πλαίσιο;

Οι περιπτώσεις που ελέγχει το VAR είναι οι εξής:

  • Αν ο τερματοφύλακας έχει τουλάχιστον το ένα πόδι στη γραμμή
  • Αν ο εκτελεστής κάνει διπλή επαφή με την μπάλα
  • Αν έχουν μπει πρόωρα στην περιοχή παίκτες της μίας ή και των δύο ομάδων

Στην τελευταία περίπτωση που ίσχυσε και στη φάση του 53ου λεπτού, όπου οι παίκτες και των δύο ομάδων πάτησαν στην περιοχή πριν την εκτέλεση, το VAR οφείλει να παρέμβει για να εξετάσει αν ο αμυνόμενος ή ο επιτιθέμενος αντίστοιχα έχει επηρεάσει αντίπαλο στη φάση φτάνοντας πρώτος στην μπάλα.

Μετά το χαμένο πέναλτι του Χάβερτς, η μπάλα έφτασε στον Εμρέ Τσαν, ο οποίος απομάκρυνε σε πλάγιο. Όπως φαίνεται και στο στοπ-καρέ του replay, ο Γερμανός στόπερ δεν φαίνεται να εμποδίζει και κατά συνέπεια να επηρεάζει κάποιον επιθετικό της Τσέλσι που θα μπορούσε να παρεμβληθεί στην πορεία της μπάλας για το «rebound». Ο Έντσο Φερνάντες είναι αρκετά μέτρα πιο πίσω, εκτός περιοχής.

Αυτή είναι και η βασική αμφιβολία, για το αν το VAR είχε λοιπόν το δικαίωμα να παρέμβει στη φάση, μια φάση που πάντως έγκειται και στην υποκειμενική κρίση του Video Assistant Referee.

Ως προς το χέρι του Βολφ που καταλογίστηκε σε πρώτο χρόνο, πρόκειται για μια συνήθη παράβαση που τιμωρείται στις διοργανώσεις της UEFA.

Η φάση στο 13:25 του βίντεο:


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ