aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΈρχονται σημαντικές αποφάσεις για αλλαγές στη μορφή διεξαγωγής

Έρχονται σημαντικές αποφάσεις για αλλαγές στη μορφή διεξαγωγής

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία τον Δεκέμβριο θα αποφασίσει για το αν προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγή τους Τσάμπιονς Λιγκ, την ώρα που τα μεγάλα κλαμπ πιέζουν για μεταρρυθμίσεις και ένα μεγαλύτερο μερίδιο από τα ετήσια έσοδα.

Ο τελικός τους Τσάμπιονς Λιγκ στο Μιλάνο έδωσε την ευκαιρία στους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συζητήσουν την επόμενη ημέρα του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού. Η δημιουργία μίας κλειστής Λίγκας ακούγεται όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους των πλουσιότερων ομάδων. Μία τέτοια εξέλιξη μοιάζει μη ρεαλιστική, ωστόσο μπορεί να φέρει αλλαγές που θα κάνουν ακόμα πιο φιλική, προς τις μεγάλες ομάδες, την τωρινή διοργάνωση.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον στο εσωτερικό της ΟΥΕΦΑ συγκεντρώνεται στην εκλογή νέου προέδρου (ο Πλατινί τιμωρήθηκε οριστικά με αποβολή από τα κοινά του ποδοσφαίρου), κάτι που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Αμέσως μετά όλοι θα στρέψουν το ενδιαφέρον στο μέλλον του Τσάμπιονς Λιγκ, με τις τελικές αποφάσεις να είναι προγραμματισμένο να παρθούν σε συνάντηση στη Νίόν της Ελβετίας τον Δεκέμβριο.

Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν διάφορες πιθανές μεταρρυθμίσεις, όπως οι περισσότερες εγγυημένες θέσεις για τα δυνατά πρωταθλήματα και τις μεγάλες ομάδες και η διεξαγωγή αγώνων τα Σάββατα έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν πιο άνετα οι φίλαθλοι στις αναπτυσσόμενες ποδοσφαιρικά αγορές της Ασίας και της Αμερικής. Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως αν η διοργάνωση χάσει το στοιχείο του απρόβλεπτου θα μειωθεί η εμπορικότητά της και τα μελλοντικά έσοδα θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Το Τσάμπιονς Λιγκ με την τωρινή του μορφή μοιράζει στις 32 ομάδες 1,3 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, που είναι ταυτόχρονα μέλος της Επιτροπής Διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ και του διοικητικού συμβουλίου της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων), υποστηρίζει πως το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό και γα να το αποδείξει αναφέρει το παράδειγμα της λίγκας NFL (αμερικανικό φούτμπολ), η οποία έχει μεγαλύτερα τηλεοπτικά έσοδα πατά το ότι έχει μικρότερη οπαδική βάση και απευθύνεται σε λιγότερες χώρες.

Ακόμα πιο φανατικός υπέρμαχος των αλλαγών είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε. «Μέσα από έρευνα που διεξήγαμε βγάλαμε το συμπέρασμα πως το κοινό θέλει μεγαλύτερη ποιότητα και επιθυμεί να βλέπει περισσότερο τις ομάδες της ελίτ», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη. «Για πολιτικούς λόγους το Τσάμπιονς Λιγκ άνοιξε τα τελευταία χρόνια στον καθένα, με αποτέλεσμα η φάση των ομίλων να γίνεται βαρετή μετά από τις 4-5 πρώτες αγωνιστικές».

Βλέπουμε πως οι μεγάλες ομάδες από Γερμανία και Ιταλία επιθυμούν διακαώς το να γίνει η διοργάνωση πιο «κλειστή». Τα αγγλικά κλαμπ, όμως, δείχνουν πιο ικανοποιημένα με το τωρινό σύστημα, αφού τα έσοδά τους από την εγχώρια Πρέμιερ Λιγκ τους αφήνουν εντελώς ικανοποιημένους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ