aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΑλλάζουν όλα στο Champions League – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Αλλάζουν όλα στο Champions League – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Champions League αλλάζει οριστικά. Από τη σεζόν 2024/25, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όπως και οι υπόλοιπες διοργανώσεις της UEFA (Europa League, Europa Conference League) δεν θα έχουν την κλασική μορφή την οποία είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε τις αποφάσεις για τις αλλαγές και από τη σεζόν 2024/25, οι διοργανώσεις της UEFA θα έχουν διαφορετική μορφή, με σκοπό πάντα το κέρδος…

Οι τέσσερις επιπλέον ομάδες 

Πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή, τουλάχιστον στο μάτι, είναι το γεγονός πως οι ομάδες θα είναι 36 και όχι 32 όπως είχαμε συνηθίσει. Που θα πάνε τα τέσσερα συγκεκριμένα εισιτήρια; Κυρίως στους «μεγάλους».

Διότι, τα δύο από τα τέσσερα εισιτήρια θα πηγαίνουν στις χώρες που οι ομάδες την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς. Όπως γίνεται αντιληπτό, χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία θα «παίζουν» συνήθως για τα δύο εισιτήρια.

Από την άλλη, μεγάλη κερδισμένη είναι και η Γαλλία, καθώς η UEFA ανακοίνωσε πως το ένα από τα τέσσερα έξτρα εισιτήρια θα πηγαίνει στη χώρα που θα είναι στην 5η θέση της βαθμολογίας. Η Γαλλία είναι εδώ και πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, κάτι που σημαίνει πως αντί για δύο ομάδες θα βγάζει τρεις, εφόσον δεν αλλάξει η θέση της.

Το τέταρτο και το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα πηγαίνει στους «μικρούς». Και πιο συγκεκριμένα από το μονοπάτι των πρωταθλητών, όπου μέχρι τώρα η UEFA προσφέρει τέσσερα εισιτήρια. Από τη σεζόν 2024/25 λοιπόν, το συγκεκριμένο μονοπάτι θα δίνει πέντε θέσεις, πράγμα που βοηθάει και τον πρωταθλητή Κύπρου, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες.

Το νέο φορμάτ

Το φορμάτ αλλάζει ολοκληρωτικά. Ξεχάστε το κλασικό με τους οχτώ ομίλους των τεσσάρων και τις έξι αγωνιστικές. Από τη σεζόν 2024/25, η UEFA θα δημιουργεί έναν μεγάλο και ενιαίο όμιλο στον οποίο θα είναι μέσα και οι 36 ομάδες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως και οι 36 θα παίξουν όλοι με όλους.

Πως θα γίνει λοιπόν; Θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των εννιά, με βάση πάντα την ειδική βαθμολογία της UEFA. Όπως γίνεται και τώρα δηλαδή στις κληρώσεις. Η κάθε ομάδα, ανεξαρτήτου γκρουπ δυναμικότητας, θα παίζει από δύο παιχνίδια με ομάδες από τα υπόλοιπα γκρουπ, αλλά και το δικό της, που σημαίνει πως θα δίνει συνολικά οχτώ αναμετρήσεις. Δύο παιχνίδια με ομάδες από το πρώτο, δύο με ομάδες από το δεύτερο, δύο με ομάδες από το τρίτο και δύο με ομάδες από το τέταρτο.

Στο τέλος, η βαθμολογία θα είναι ενιαία και για τις 36 ομάδες, με τις οχτώ πρώτες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16». Οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 9-16 θα παίζουν σε διπλά νοκ άουτ με τις ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 17-24, με τις οχτώ νικήτριες να συμπληρώνουν έτσι το «παζλ» για τη φάση των «16».

Από εκεί και πέρα δεν αλλάζει κάτι, καθώς η συνέχεια θα είναι όπως και τώρα, με τον αστερίσκο του Final-4 το οποίο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα διεξάγονται και οι δύο άλλες διοργανώσεις της UEFA (Europa League, Europa Conference League).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ