aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

33 χιλιάδες θεατές σε τελικό U19!

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Με περηφάνια, απολύτως δικαιολογημένη, η Μπορούσια Ντόρτμουντ ανακοίνωσε την κατάρριψη του γερμανικού ρεκόρ προσέλευσης κόσμου, σε αγώνα νέων κάτω των 19 ετών: στον τελικό του πρωταθλήματος U19, μεταξύ της οικοδέσποινας και της Μπάγερν Μονάχου (8-7 στα πέναλτι οι Βεστφαλοί), διάβηκαν τις θύρες του «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ», 33.450 θεατές! Ουάο!

Αυτή είναι, κυρίες και κύριοι, πραγματική αγάπη για το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο από τις μερικές δεκάδες χιλιάδες οπαδών που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές, αλλά κι από τις ομάδες που φρόντισαν με την ποιότητα της υποδομής τους να φτιάξουν ένα επίπεδο και να προετοιμάσουν κατάλληλα τους μελλοντικούς μνηστήρες της Εθνικής Γερμανίας.

Και βεβαίως, δεν είναι δυνατόν αυτή η ποδοσφαιρική γιορτή να μην αντανακλά θετικά στο περί δικαίου αίσθημα. Η τεράστια αυτή απήχηση στο φίλαθλο κοινό, ακόμα και σε παιχνίδι 18χρονων, σίγουρα είναι προϊόν πληθυσμιακής υπεροχής και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως στηρίζεται και σε άλλους σημαντικούς τομείς: Όπως στη φίλαθλη οικογενειακή παιδεία, την έλλειψη προκατάληψης, την πεποίθηση της αγωνιστικής τιμιότητας.

Μια σύγκριση, όχι μεγεθών αλλά συμπεριφορών, αποτελεί ο πρόσφατος τελικός κυπέλλου κάτω των 21 ετών μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ. Τα ταλέντα, το μέλλον των δύο αιωνίων, η ΚΟΠ τα είχε στείλει αρχικά να αγωνιστούν στη Λακατάμια. Στην πορεία διάλεξε το προϊστορικό Μακάρειο, δίνοντας στις δύο ομάδες από 300 εισιτήρια (για συγγενείς και φίλους) και χωρίς προπώληση, προφανώς για να αποφύγουν τα τρεχάματα με την Αστυνομία για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων.

Είμαι σίγουρος πως αν τους περνούσε, θα διοργάνωσαν τον τελικό κεκλεισμένων των θυρών για να έχουν αγορασμένο τον μπελά, κι ας κουρεύεται η υποδομή. Αφού στο κάτω-κάτω της Γραφής, θα σκέφτηκαν, (όλες σχεδόν) οι ομάδες σχεδιάζουν τα πλάνα τους με ξένους και ένα σωρό μετεγγραφές, δεν ασχολούνται με δικά τους παιδιά. Περισσότερο ασχολούνται με τη διαιτησία, τα στημένα, τον Κουτσοκούμνη και την ηθική αυτουργία έντασης με τιτιβίσματα του πληκτρολογίου και του μικροφώνου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ