aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

H 30ή τραγωδία που «χτύπα» τον αθλητισμό

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Το αεροπλάνο που κατέπεσε στη Κολομβία, λίγο πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν, μόλις 50 χλμ. μακριά από την πόλη, όπου μεταξύ άλλων έχασαν τη ζωή τους και 19 ποδοσφαιριστές της ομάδας Σαπεκοένσε Βραζιλίας, είναι το 30ό κατά σειρά στην ιστορία των αεροπορικών δυστυχημάτων που ξεκίνησε το 1948 και αφορά τέτοιου είδους πλήγματα σε ομάδες διαφόρων αθλημάτων.

Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων και το γεγονός ότι οι μεταφορές γίνονται πλέον με αεροπλάνα, ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια φυσικά στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αυτή, δυστυχώς, η τελευταία φορά που θρηνούμε θύματα από πτώσεις με παίκτες ή αθλητές ανάμεσά τους.

Ωστόσο, η μείωση στατιστικά των αεροπορικών δυστυχημάτων είναι πελώρια τα τελευταία χρόνια ίσως και λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας κυρίως στο πεδίο ασφάλειας των πτήσεων. Βαρύς ο φόρος του αίματος λοιπόν σε αυτά τα 30 δυστυχήματα που περιλαμβάνουν εκπροσώπους του αθλητισμού. Μια απλή καταμέτρηση αδικοχαμένων αθλητών και αθλητριών, σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, παρουσιάζει συνολικά 286 νεκρούς, χωρίς να υπολογίζουμε καν προπονητές, συνοδούς, παράγοντες και γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές.

Αν προσμετρήσουμε και αυτούς τους άτυχους, ο μακάβριος αριθμός φθάνει τότε τα 350 θύματα από το 1948 και έπειτα, όταν και είχαμε την πρώτη πτώση αεροπλάνου στη θάλασσα της Μάγχης με την απώλεια πέντε Τσεχοσλοβάκων παικτών του χόκεϊ σε πάγο, μέλη της εθνικής ομάδας της πατρίδας τους. Ανάμεσά τους ήταν και ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο Λάντισλαβ Τρόγιακ.

Ακολούθησαν άλλα 29 αεροπορικά δυστυχήματα, ορισμένα από τα οποίο προκάλεσαν τεράστια αίσθηση και πένθος, όπως οι οκτώ νεκροί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1958 στο Μόναχο και της Τορίνο νωρίτερα, το 1949, στον λόφο της Σουπέργκα, με 18 ποδοσφαιριστές νεκρούς. Μάλιστα ο πιλότος του ιταλικού αεροσκάφους Μερόνι, πρώην αξιωματικός με τον βαθμό του σμηνάρχου της πολεμικής αεροπορίας, είχε επιζήσει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποστολές και πάνω από το αλβανικό μέτωπο κόντρα στους Έλληνες μαχητές.

ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ας δούμε, λοιπόν, μία προς μία τις τόσο άτυχες στιγμές για πολίτες, παίκτες και αθλητές στις τόσο μαύρες σελίδες του παγκόσμιου αθλητισμού:

-1948: Χάνονται πέντε Τσεχοσλοβάκοι διεθνείς με την ομάδα χόκεϊ επί πάγου της χώρας τους.

-1949: Διαλύεται η περίφημη ομάδα ποδοσφαίρου της Τορίνο με 18 ποδοσφαιριστές νεκρούς.

-1950: Έντεκα Σοβιετικοί παίκτες από την πτώση αεροπλάνου που μετέφερε την ομάδα χόκεϊ επί πάγου Μόσχα VVS.

-1958: Απώλεια οκτώ Βρετανών ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

-1958: Πτώση αεροσκάφους στον Ατλαντικό Ωκεανό με έξι Αιγύπτιους αθλητές της ξιφασκίας ανάμεσα στα θύματα.

-1960: Η ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου Σαν Λούις Ομπίσμπο χάνει 16 παίκτες σε συντριβή στο Οχάιο.

-1960: Πτώση αεροπλάνου με τρεις Δανούς ποδοσφαιριστές της ολυμπιακής ομάδας νεκρούς.

-1961: Βρίσκουν τραγικό θάνατο 18 αθλητές και αθλήτριες της εθνικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βέλγιο.

H ΛΙΣΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ…

-1961: Οκτώ ποδοσφαιριστές της ομάδας Γκριν Κρος της Χιλής χάνονται σε πτώση στα βουνά Λαστίμας.

-1968: Πέντε αθλητές στίβου της ομάδας Λαμάρ Τεκ βρίσκουν τον θάνατο στο Τέξας.

-1969: Σε συντριβή αεροσκάφους στη Βολιβία χάνουν τη ζωή τους πέντε ποδοσφαιριστές της ομάδας Στρόνγκεστ.

-1970: Η ομάδα ποδοσφαίρου της πολιτείας των ΗΠΑ Γουίτσιτα συντρίβεται στο Κολοράντο με 14 νεκρούς.

-1970: Η ομάδα ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου Μάρσαλ πενθεί 37 παίκτες της σε συντριβή στη Δυτική Βιρτζίνια.

-1972: Σε πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου της Ουρουγουάης στη Χιλή χάνονται 11 παίκτες ράγκμπι.

-1975: Χάνεται η ομάδα χόκεϊ Φρέλουντα της Σουηδίας.

-1975: Σκοτώνεται ο οδηγός της Φόρμουλα 1, Γκρέιαμ Χιλ, που οδηγούσε ως πιλότος μικρό αεροπλάνο.

-1977: Δεκατέσσερις παίκτες μπάσκετ του πανεπιστημίου του Εβανσβιλ των ΗΠΑ φεύγουν από τη ζωή στην πολιτεία της Ιντιάνα.

-1979: Και οι 17 ποδοσφαιριστές της ομάδας Παχτακόρ της Σοβιετικής Ενωσης, τώρα Ουζμπεκιστάν, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο ο βιρτουόζος της μπάλας Βασίλης Χατζηπαναγής πριν έρθει στην Ελλάδα και τον Ηρακλή, σκοτώνονται σε πτώση στην Ουκρανία.

-1980: Δεκαπέντε Αμερικανοί πυγμάχοι χάνουν τη ζωή τους σε πτώση αεροσκάφους των πολωνικών αερογραμμών στη Βαρσοβία.

-1985: Τρεις αθλήτριες στίβου από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανασύρονται νεκρές από τα συντρίμμια ενός μικρού αεροπλάνου λίγο πριν από την προσγείωσή του.

-1987: Ολόκληρη η ποδοσφαιρική ομάδα της Αλιάνσα Λίμα χάνεται σε πτώση αεροσκάφους του πολεμικού ναυτικού του Περού κοντά στην πόλη Καλάο.

-1989: Δεκαπέντε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από το Σουρινάμ σκοτώνονται λίγο πριν από την προσγείωση στο νησί τους.

-1993: Συντρίβεται στην Γκαμπόν το αεροπλάνο που μεταφέρει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια με 18 παίκτες νεκρούς ανάμεσα στα θύματα.

-2001: Δύο παίκτες νεκροί σε πτώση πτήσης τσάρτερ της ομάδας μπάσκετ του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

-2004: Ο οδηγός αγώνων μοτοσικλέτας Ρίκι Χέντρικ σκοτώνεται σε πτώση μικρού αεροσκάφους στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

-2011: Σε συντριβή ιδιωτικού τζετ στην περιοχή Τουνόσνα της Ρωσίας σκοτώνονται 27 παίκτες χόκεϊ επί πάγου της ομάδος Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ.

-2016: Συντρίβεται στην Κολομβία αεροσκάφος που μεταφέρει την ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Σαπεκοένσε με 19 νεκρούς ποδοσφαιριστές της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ