aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟι Τούρκοι κάνουν «παιχνίδι» με τα Κατεχόμενα!

Οι Τούρκοι κάνουν «παιχνίδι» με τα Κατεχόμενα!

TOY ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗ

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν το πρόσεξε κανείς (!), αν και η συγκεκριμένη ομάδα τέθηκε αντιμέτωπη του Ολυμπιακού στο Eurocup! Οι Τούρκοι κάνουν παιχνίδι με τα Κατεχόμενα εδώ και τρία χρόνια και η ΓιακίνΝτογκού, που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στην πρώτη φάση του Eurocup Γυναικών, είναι ομάδα που προέρχεται από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας!

Άλλωστε το Γιακίν Ντογκού (Near East) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φημισμένο Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στο ψευδοκράτος και μάλιστα διατηρεί και ομάδες μπάσκετ. Η αντρική ομάδα λαμβάνει μέρος σε ένα πρωτάθλημα που γίνεται στο ψευδοκράτος. Αγωνίστηκαν σε αυτή ο Λετονός Κάσπαρς Καμπάλα (έχει ακόμα το ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα με 41, όταν αγωνιζόταν στην Εφές) αλλά και ο Βούκασιν Μάντιτς, που είχε φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ΑΕΚ και της ΜΕΝΤ.

Η γυναικεία ομάδα είναι το μεγάλο θέμα. Την περίοδο 2014-15 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α2 της Τουρκίας, έχοντας ως έδρα την κατεχόμενη Λευκωσία και πέτυχε τον προβιβασμό της στην Α1. Η αντίδραση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μπάσκετ είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της FIBA, η οποία ανακάλεσε τους Τούρκους στην τάξη.

Οι Τούρκοι έδρασαν πονηρά. Η Γιακίν Ντογκού αγωνίστηκε στην Α1 Γυναικών, αλλά έχοντας έδρα την Άγκυρα και κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για να μην έχει προβλήματα, όμως, προχώρησε στην ενοποίηση με την BGD, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη κι έτσι εμφανίζεται επισήμως ως μια ομάδα (BGD), που προωθεί το Πανεπιστήμιο Γιακίν Ντογκού (του ψευδοκράτους).

yakin-dogou-women-team

Με λίγα λόγια η Γιακίν Ντογκού εμφανίζεται ως συνέχεια της BGD, έχοντας ως σπόνσορα (;) το Πανεπιστήμιο των Κατεχόμενων! Μάλιστα το μπάτζετ έχει φτάσει σε απίθανα επίπεδα και προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει τα μεγάλα μέσα για να προωθήσουν μια ομάδα, που ουσιαστικά προέρχεται από τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Για να καταλάβετε τη δυναμική που απέκτησε, έφτασε στο σημείο πέρα από ακριβές ξένες αθλήτριες να προσεγγίσει και παίκτριες από τη Φενέρμπαχτσε (του Έλληνα κόουτς, Τζώρτζη Δικαιουλάκου, που προηγείται στο πρωτάθλημα) και τη Γαλατασαράι (που κοουτσάρει η Μαρίνα Μάλκοβιτς, κόρη του γνωστού Μπόζα), οι οποίες αναμετρήθηκαν στον περσινό τελικό της Ευρωλίγκας Γυναικών!

Όμως το παιχνίδι των Τούρκων με τα Κατεχόμενα δεν σταμάτησε σ’ αυτό το σημείο. Από τη στιγμή που φαινομενικά η BGD ενώθηκε την Γιακίν Ντογκούς, έμεινε μια θέση κενή η οποία καλύφθηκε από την Γκίρνε! Τι σημαίνει Γκίρνε; Είναι η τούρκικη ονομασία της κατεχόμενης Κερύνειας, η οποία πέρυσι, στην Α2 Τουρκίας, χρησιμοποιούσε ως έδρα την κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ φέτος -για να αποφύγει τριβές με τη FIBA– έχει ως έδρα την Άγκυρα.

Αν το φέρετε στο μυαλό σας είναι σαν να υπάρχει στην ελληνική Α1 ομάδα, που ονομάζεται «Λεμεσός» κι έχει έδρα- ας πούμε- το Παγκράτι ή την Καισαριανή! Διπλωματική ντρίμπλα από τις λίγες… Η Γκίρνε εμφανίζεται ως συνέχεια της Γιακίν Ντογκού, αλλά επί της ουσίας η Α1 Γυναικών στην Τουρκία παρουσιάζει δύο ομάδες από το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου! Κι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να επισημάνουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ