aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΝήσια Φαρόε: Εκεί όπου το ποδόσφαιρο είναι πρωτίστως διασκέδαση

Νήσια Φαρόε: Εκεί όπου το ποδόσφαιρο είναι πρωτίστως διασκέδαση

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Το θυμάμαι λες και ήταν χθες… Σεπτέμβριος του 1990, στην ιδιωτική (που ήθελε να είναι… ελεύθερη) ραδιοφωνία τότε, στο μικρό γραφειάκι του αθλητικού τμήματος προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε αν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν κάνει λάθος. Νησιά Φαρόε – Αυστρία 1-0 σε ουδέτερο γήπεδο στη Σουηδία (που να βρεθεί το γήπεδο στα Φαρόε;).

Ήταν το πρώτο επίσημο ματς της Εθνικής Φαρόε κι είχε νικήσει την Αυστρία! Θυμάμαι ότι ο Αντώνης Κωνσταντίνου και ο Ντίνος Φοινικαρίδης είχαν κάνει ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ (απ’ αυτά που δεν γίνονται σήμερα…) για τον άθλο των «ψαράδων» που είχαν σοκάρει την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Από κείνο το παιχνίδι «σταρ» έγινε ο τερματοφύλακας των Φαρόε. Ένας τύπος  που φορούσε πάντοτε ένα μάλλινο σκουφάκι. Είχαμε την εντύπωση ότι το φορούσε για να μην κρυώνει, αλλά αργότερα μάθαμε ότι στα 14 του χρόνια είχε πάθει διάσειση από κτύπημα στο κεφάλι και το σκουφάκι του έφερνε γούρι.

Όταν ο Κνούτσεν που παρεμπιπτόντως αγωνιζόταν και στην εθνική χάντμπολ της χώρας του (!), ρωτήθηκε για την εμμονή του στο σκουφάκι απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί καλοί τερματοφύλακες στην Ευρώπη, αλλά δεν φοράνε καπέλα. Έτσι δεν τους θυμάται κανείς». Κι όταν τα Φαρόε θα αντιμετώπιζαν τη Γαλλία, ρώτησαν τον Τιερί Ανρί ποιον παίκτη των αντιπάλων ξεχωρίζει. «Ο γκολκίπερ είναι ο μόνος που αναγνωρίζω. Δεν το ξέρω προσωπικά, αλλά έχω δει το καπέλο του», απάντησε ο σουπερ σταρ των «τρικολόρ».

knudsen-panhgyrizei

Χρυσός σκόρερ των «ψαράδων», τον Σεπτέμβριο του 1990 ήταν ο Τόρκιλ Νίλσεν. Το καλό του άθλημα ήταν το… σκάκι. Πρωταθλητής στα Νησιά Φαρόε και με συμμετοχές σε τρεις σκακιστικές Ολυμπιάδες. Ο Νίλσεν ήταν ο σκόρερ και στην πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση της Εθνικής της χώρας, όταν τον Απρίλιο του 1989 είχαν νικήσει τον Καναδά, επίσης με 1-0.

Με δύο στα δύο, οι Φαροέζοι φίλαθλοι περίμεναν πολλά στη συνέχεια από τον Τόρκιλ, αλλά κόλλησε στα 2 γκολ αν και αγωνίστηκε σε άλλους 16 αγώνες μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια. Σήμερα καμαρώνει τους δύο γιους του που είναι και ποδοσφαιριστές (διεθνείς στις U19 και U17) και σκακιστές. Ο μικρός, μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους σκακιστές της Σκανδιναβίας, αφού στα 16 του έγινε ο μικρότερος σε ηλικία που κέρδισε το πρωτάθλημα.

Που τους θυμήθηκα τους «ψαράδες»; Τις προάλλες νίκησαν εκτός έδρας τη Λετονία με 2-0 και ανέβηκαν στη 2η θέση του ομίλου τους για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018. Χθες βράδυ αντιμετώπιζαν εντός έδρας την Πορτογαλία του Ρονάλντο και μάλλον θα στενοχωρήθηκαν, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι μία ομάδα άξια θαυμασμού. Ο πληθυσμός των Νησιών Φαρόε δεν ξεπερνά τις 50 χιλιάδες κατοίκους, αλλά προσπαθούν να είναι αξιοπρεπέστατοι ποδοσφαιρικά. Και μία χαρά τα καταφέρνουν… Αν θυμηθούμε ότι στην προκριματική φάση του Euro 2016 είχαν νικήσει δύο φορές την Ελλάδα, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι βαδίζουν στο σωστό δρόμο.

Δεν μπορώ να ξέρω αν μας επιφυλάσσουν ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις, αλλά για τα… κυβικά τους μια χαρά τα πάνε. Μιλάνε για ένα σύμπλεγμα 18 νησιών με πληθυσμός επτά φορές μικρότερο από την Επαρχία Λεμεσού! Με πρόγραμμα ποδοσφαίρου στα σχολεία στο οποίο συμμετέχουν 1.000 παιδιά, με πρόγραμμα ανάπτυξης από την ποδοσφαιρική τους ομοσπονδία και με σεβασμό στο εγχώριο προϊόν.

Στο πρωτάθλημά τους συμμετέχουν 10 ομάδες και λόγω των καιρικών συνθηκών διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η Κλάκσβικ που είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μαζεύει φέτος 913 οπαδούς μέσο όρο ανά αγώνα, ενώ η πρωτοπόρος Βίκινγκουρ 586… Για την τελική επικράτηση θα γίνει μεγάλη μάχη, αφού η διαφορά τους είναι μόλις ένας βαθμός ενώ υπολείπονται δύο αγωνιστικές.

Στα Νησιά Φαρόε, οι ομάδες δικαιούνται να έχουν απεριόριστο αριθμό ξένων στο ρόστερ τους. Μόνο που για να διασφαλιστεί η πρόοδος των ντόπιων παικτών, κάθε ομάδα επιτρέπεται να έχει μόνο τέσσερις ξένους στην ενδεκάδα της. Δέκα ομάδες επί τέσσερις ξένους, σύνολο 40… Πέρυσι, ένας ρεπόρτερ του BBC (μετά τις νίκες επί της Εθνικής Ελλάδας) πήγε στα Νησιά Φαρόε για ρεπορτάζ και «μέτρησε» τους ξένους παίκτες του πρωταθλήματος. Όλοι κι όλοι ήταν 25, οι περισσότεροι Δανοί γείτονες….

Στην τρέχουσα σεζόν, η πρωτοπόρος Βίκινγκουρ χρησιμοποίησε δύο ξένους. Έναν Ούγγρο τερματοφύλακα 42 χρόνων κι έναν 22χρονο Σέρβο επιθετικό. Η Κόρκβικ που είναι στη 2η θέση έχει τέσσερις ξένους, η 3η Ρουνάβικ έχει στο ρόστερ της δύο Δανούς, η ιστορική Β36 Τόρσβαν έχει δύο ξένους επιθετικούς και η ΗΒ Τόρσβαν κανέναν!

Τα Νησιά Φαρόε, δεν έχουν να επιδείξουν ομάδες με συμμετοχή στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Συνήθως αποκλείονται από τον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο. Η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών είναι ερασιτέχνες και δουλεύουν σκληρά για να επιβιώσουν σε μία μοντέρνα κοινωνία με επίπεδο ζωής όπως στις περισσότερες χώρες της Σκανδιναβίας. Το ποδόσφαιρο είναι πρωτίστως διασκέδαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ