aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLA LIGAΚορωνοϊός και θανάτοι στα γηροκομεία έπληξαν τη φήμη του προέδρου της Ρεάλ

Κορωνοϊός και θανάτοι στα γηροκομεία έπληξαν τη φήμη του προέδρου της Ρεάλ

Η Βικτόρια Γκαρθία Ματέος είναι μια σκληρά εργαζόμενη καθαρίστρια σε δημόσιο σχολείο της Μαδρίτης, η οποία προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της ένα αγόρι με 85% αναπηρία. Ήρθε σε ρήξη με την εταιρεία στην οποία ανήκει, έπαθε κατάθλιψη και, όταν έγινε καλά και επιχείρησε να γυρίσει στην δουλειά της, η εταιρεία δεν της το επέτρεψε.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η ίδια εταιρεία απέλυσε τρεις εργαζόμενες σε κέντρο φροντίδας ασθενών με Αλτσχάιμερ στην ισπανική πρωτεύουσα, οι οποίες κατήγγειλαν έλλειψη εξοπλισμού, προκειμένου να μπορούν να φροντίζουν πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους του κέντρου.

Η εν λόγω εταιρεία είναι η Clece, έχει ετήσιο τζίρο που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας – απολύμανσης, ασφάλειας, ιατρικής φροντίδας και ανεφοδιασμού νοσοκομείων και δομών φιλοξενίας, ενώ διαχειρίζεται μερικώς ή πλήρως περί τα 145 γηροκομεία σε όλη την Ισπανία, 60 εκ των οποίων στην πρωτεύουσα. Και, εκτός από αυτά, κέντρα φιλοξενίας, παιδικούς σταθμούς και θέατρα, μεταξύ πολλών άλλων.

Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων ACS Group, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Η επιχειρηματική φήμη του Φλορεντίνο επλήγη (ανεπανόρθωτα;) με την κρίση του κορωνοϊού, ο οποίος έσπειρε τον θάνατο ανάμεσα στην τρίτη ηλικία.

Τα γηροκομεία όλου του κόσμου μετατράπηκαν σε παγίδες θανάτου για ηλικιωμένους και εργαζόμενους και, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας Εογκάν Χιλμαρτίν σε άρθρο του στο περιοδικό «Jacobin» με το οποίο συνεργάζεται, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Μαδρίτη και κατ’ επέκταση την Ισπανία, «ο πρόεδρος της Ρεάλ προήδρευσε και της καταστροφής που έφερε ο κορωνοϊός στους οίκους ευγηρίας».

Μια μάλλον γενική προσέγγιση για την μαζική ιδιωτικοποίηση των δομών φιλοξενίας, σε έναν τομέα που κάποτε άνηκε στις δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας, γιγάντωσε την Clece και, κατ’ επέκταση την ACS, αφού κέρδισε πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς, πατώντας και στις σχέσεις του Φλορεντίνο Πέρεθ με τον άλλοτε Πρωθυπουργό της χώρας και γνωστό φίλο της Ρεάλ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο 73χρονος επιχειρηματίας από το Ορταλέθα, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, γιγάντωσε το όνομα και την δράση του χάρη και στην σχέση του με τον Αθνάρ, ο οποίος εξελέγη το 1996, τέσσερα χρόνια προτού ο Πέρεθ αναλάβει την προεδρία της Ρεάλ.

Πολλά και εύλογα ερωτηματικά γεννήθηκαν από την προβληματική εικόνα σε πολλά γηροκομεία, την έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού, τις σχετικές καταγγελίες για άσχημες συνθήκες («δεν μας παρέχουν υλικό για να καθαρίσουμε τα νοσοκομεία») και τις εικόνες φρίκης που αντίκρισε ο ισπανικός στρατός όταν μπήκε να ελέγξει την κατάσταση σε πολλά από αυτά, βρίσκοντας εγκαταλελειμμένους ή ακόμα και νεκρούς ηλικιωμένους στα κρεβάτια τους.

Ο Πέρεθ, το επιχειρηματικό δίκτυο του οποίου απλώνεται πέρα από τα ισπανικά σύνορα, έχει εξασφαλίσει πολλές και κερδοφόρες συμφωνίες με το ισπανικό δημόσιο, ανεξαρτήτως του κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία. Εκτός από τις υπηρεσίες της Clece, η ACS ανέλαβε την κατασκευή νοσοκομείων και την μετέπειτα διαχείριση τους, με τεράστια κέρδη για τον πρόεδρο της Ρεάλ και τους συνεταίρους του.

Σύμφωνα με μια έρευνα του κόμματος «Podemos» που βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας, έως το 2035 η Μαδρίτη ενδέχεται να… πετάξει στα σκουπίδια σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ που βγήκαν από τα δημόσια ταμεία για τα υπογεγραμμένα συμβόλαια με διάφορες εταιρίες όπως την Clece.

Την ίδια ώρα, ελέω της οικονομικής κρίσης, η ισπανική πρωτεύουσα έχει έξι χιλιάδες επαγγελματίες της υγείας λιγότερους σε σχέση με το 2007, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί εντελώς γυμνή για να αντιμετωπίσει την επέλαση του ιού Covid-19. Μια πανδημία που πλήττει εμμέσως (και ενδεχομένως αδίκως, έστω και αν είναι η κεφαλή) και τον πρόεδρο της ομάδας που αποτελεί το καμάρι της πόλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ