aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΗ αποθέωση του Fair Play! Βραβείο σε Κύπριο ιστιοπλόο που έδωσε το σκάφος του σε...

Η αποθέωση του Fair Play! Βραβείο σε Κύπριο ιστιοπλόο που έδωσε το σκάφος του σε Τούρκο

Τη στόφα του αθλητή και το μεγαλείο του αθλητισμού έδειξε ο Κύπριος Παναγιώτης Ιορδάνου, ο οποίος πρόσφερε το σκάφος του σε Τούρκο αθλητή, το άλμπουρο του οποίου έσπασε. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή αγώνα ΦΙΝΝ «2018 Winter Series» στην Αθήνα, που διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΕΙΟ (Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία) και το «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας» με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων αθλητών του κόσμου.

Κατά την διάρκεια της 5ης ιστιοδρομίας έσπασε το άλμπουρο του Τούρκου Α. Καϊνάρ και χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κύπριος Παναγιώτης Ιορδάνου του πρόσφερε το σκάφος του επειδή ο Καϊνάρ διεκδικούσε μετάλλιο! Με το κυπριακό σκάφος, λοιπόν, έτρεξε στην 6η κούρσα ο Τούρκος ιστιοπλόος, ο οποίος δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την μεγάλη κίνηση του Ιορδάνου. Η σπάνια ενέργεια επιβραβεύτηκε από το σύνολο των αθλητών και των προπονητών τους, ενώ ο Α. Καϊνάρ, κατάφερε τελικά να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

Η πράξη του Ιορδάνου δεν άφησε ασυγκίνητη την ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία, στο πλαίσιο της λαμπρής τελετής των απονομών του «Winter Series 2018» στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας», τον τίμησε με ειδική διάκριση στην τελετή λήξης των αγώνων τη Δευτέρα (19/11) το βράδυ. Να σημειωθεί ότι με αυτό το βραβείο έχει τιμηθεί παλιότερα ο Αιμίλιος Παπαθανασίου. Επίσης η ΕΙΟ ενημέρωσε εγγράφως τις ομοσπονδίες της Κύπρου και της Τουρκίας.

Οι νικητές, καθώς και όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν, βραβεύτηκαν εν τη παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος ήταν αυτός που παρέδωσε ειδικό βραβείο Fair Play στον Ιορδάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι Καϊνάρ σε ένδειξη σεβασμού και για να ευχαριστήσει τον Κύπριο πρωταθλητή, του έκανε δώρο ένα πανί, ενώ η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία θα εισηγηθεί και στην παγκόσμια επιτροπή Fair Play την ειδική βράβευση του.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με τους δυο πρωταγωνιστές, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι ο αθλητισμός ενώνει. Να σημειωθεί ότι ο Καϊνάρ χάρισε στον Κύπριο ένα πανί για την αξιομνημόνευτη ενέργειά του.

Ο Παναγιώτης Ιορδάνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στο περιστατικό: «Τελειώσαμε την 5η ιστιοδρομία και πηγαίναμε για την 6η, την τελευταία της ημέρας και βλέπω τον Αλικάν να έχει πρόβλημα με το κατάρτι του, να είναι σπασμένο και να είναι γενικότερα προβληματισμένος. Ήταν μέσα στα μετάλλια και δεν θα μπορούσε να συνεχίσει. Σκέφτηκα επειδή ήμουν και λίγο πίσω στη διοργάνωση να του δώσω το σκάφος μου για να μπορέσει να διεκδικήσει το μετάλλιο».

Ο ίδιος στερήθηκε τη συμμετοχή του σε μία κούρσα για να μπορέσει να διεκδικήσει το μετάλλιο ο συναθλητής του. «Δεν έτρεξα μόνο σε μία κούρσα, που είχα το δικαίωμα να την αφαιρέσω. Ο συγκεκριμένος αγώνας για εμένα ήταν προετοιμασία, επομένως δεν με πείραξε». Ο Παναγιώτης Ιορδάνου παραδέχτηκε ότι δεν σκέφτηκε τα προβλήματα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα που τα βλέπουμε καθημερινά. Όταν, όμως, είμαι στη θάλασσα δεν σκέφτομαι άλλα πράγματα. Αυτός είναι συναθλητής μου και πολύ καλός μου φίλος. Δεν σκέφτηκα ότι είναι Τούρκος. Είναι φίλος μου, μπορεί μάλιστα να μην έχω τόσο καλούς Κύπριους φίλους».

Ο Κύπριος πρωταθλητής ευχαρίστησε τον Καϊνάρ για το δώρο που του έκανε: «Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Το είχα ανάγκη και το χρειαζόμουν, γιατί τα πανιά αυτά χαλάνε γρήγορα και είναι ένα ωραίο και ακριβό δώρο».

Από την πλευρά του, ο Αλίσιαν Καϊνάρ παραδέχτηκε ότι τον ξάφνιασε η κίνηση του Κύπριου πρωταθλητή: «Ήταν η δεύτερη ημέρα των αγώνων και αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με το σκάφος μου. Αναγκαστικά δεν θα αγωνιζόμουν στην τελευταία κούρσα της ημέρας, αλλά ο Παναγιώτης μού προσέφερε το σκάφος του. Ήταν μια πολύ ωραία κίνηση, που δεν την περίμενα. Κατάφερα να συμμετάσχω και με τους βαθμούς που πήρα, κατάφερα να κατακτήσω το μετάλλιο. Αυτή η κίνηση πρέπει να είναι παράδειγμα για τα νέα παιδιά».

Στην συνέχεια ο Κύπριος πρωταθλητής παραδέχτηκε ότι το νόημα του αθλητισμού είναι πως ενώνει: «Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού. Έρχομαι στην Αθήνα πολλές φορές και αυτό που λαμβάνω είναι η φιλοξενία. Είμαι πολύ χαρούμενος όταν έρχομαι στην Ελλάδα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ