aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Γκολάρα Κύπριου άσου από 40 μέτρα (vid)

Πρωτάθλημα Κ20 της Super League. Παναθηναϊκός εναντίον Πανιωνίου. Ένα παιγνίδι εφήβων στο οποίο ο Πανιώνιος προηγείται με 1-2. Ο Παναθηναϊκός πιέζει, η μπάλα βρέθηκε στη σέντρα και στα πόδια του νεαρού χαφ Αντώνη Καραχάννα, ο οποίος, βλέποντας τον αντίπαλο τερματοφύλακα κοντά στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, την στρώνει και με μια μεγαλοπρεπή λόμπα, τη στέλνει στα δίχτυα κάνοντας το 1-3.

Έκπληκτοι συμπαίκτες και αντίπαλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έγινε. Και βέβαια ο νεαρός Αντώνης πνίγεται στα φιλιά των συμπαικτών του.

Το who is who του Αντώνη

Ο Αντώνης Καραχάννας γεννήθηκε στην Αθήνα την 23η Νοεμβρίου του 1999. Ο πατέρας του Ρομπέρτο έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία το ’80 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το ποδόσφαιρο έκανε τα πρώτα του βήματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έχοντας κληρονομήσει το ποδοσφαιρικό ταλέντο του πατέρα του, κατάφερε να ξεχωρίσει από πολύ μικρή ηλικία στη σχολική ομάδα του St. Catherine’s.  Μάλιστα, σε ηλικία μόλις 8 ετών τoν ζήτησε ο Ajax προκειμένου να τον εντάξει στις ακαδημίες του.

Ο πρώτος που πρόσεξε το ταλέντο του στην Ελλάδα ήταν ο Βέλιμιρ Ζάετς το 2009. Έχοντας εντοπίσει τη σπάνια ποδοσφαιρική του ποιότητα έκλεισε φιλικό της ομάδας του Παναθηναϊκού με το St. Catherine’s, προκειμένου να μπορέσει να τον παρακολουθήσει όλο το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και ειδικά ο Γιάτσεκ Γκμοχ.  Η απόδοσή του και σε εκείνον τον αγώνα ήταν τέτοια που με τη λήξη του τον προσκάλεσαν να ξεκινήσει προπονήσεις στην Παιανία.

Τελικά δεν θα υπογράψει δελτίο στον Παναθηναϊκό, αφού ο τότε διευθυντής των Ακαδημιών του Ολυμπιακού Χαράλαμπος Ζελενίτσας κατάφερε να τον κλέψει μέσα από τα χέρια του αιώνιου αντίπαλου και να τον εντάξει στην Κ12 των Πειραιωτών σε ηλικία μόλις 10 ετών. Στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού έμεινε τα επόμενα 4 χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό κατάφερε να εκλεγεί αρχηγός και να χριστεί πρωταθλητής Ελλάδος με την Κ15 το 2014 στο Αγρίνιο.

Παρά το γεγονός ότι είχε συμμετοχή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του ανακοινώνεται πως δεν θα είναι στις βασικές επιλογές της επόμενης χρονιάς με αιτιολογία τη σωματική του διάπλαση. Αν και ηλικιακά ο Αντώνης τότε ήταν 15 ετών, οι ιατρικές του εξετάσεις έδειξαν πως η οστική του ηλικία ήταν δύο χρόνια μικρότερη (πρακτικά είχε σωματική διάπλαση 13άχρονου).  Έτσι, με το επιχείρημα ότι η ομάδα έπρεπε να κάνει νίκες και δεν υπήρχε χρόνος για ανάπτυξη και εξέλιξη ενός νέου ποδοσφαιριστή που απλά υστερούσε σωματικά, ο Αντώνης καταλαβαίνει πως θα έχει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό.

Έτσι επιλέγει να μετακινηθεί στον Ατρόμητο Αθηνών, όπου μάλιστα  του έδωσαν τη δυνατότητα να αγωνιστεί απευθείας στην Κ17 (προσπερνώντας μια ολόκληρη χρονιά) προκειμένου να αναμετρηθεί με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι ο Αντώνης βρέθηκε να αντιμετωπίζει παιδιά τα οποία σωματικά ήταν 4 χρόνια πιο μπροστά από εκείνον, πράγμα που τον βοήθησε να κάνει ακόμη πιο τεχνικό και γρήγορο το αγωνιστικό του στυλ προκειμένου να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός. Στον Ατρόμητο έμεινε τον Δεκέμβριο του 2015 όπου και επιστρέφει ξανά στον Ολυμπιακό.

Πίσω στον Ολυμπιακό και στην Κ17, ο Αντώνης  αποτελούσε τη συμπάθεια πολλών μεγάλων παικτών της πρώτης ομάδας όπως ο Τζιοβάνι, ο Λουτσιάνο αλλά κυρίως οι Γκαλέτι και Ιμπαγάσα όλοι τους βιρτουόζοι της μπάλας, που έβλεπαν στον Αντώνη πολλά κοινά με τους δικό τους στυλ παιχνιδιού.

Το καλοκαίρι του 2016 και μετά από πίεση που του ασκούσε για αρκετό καιρό ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών του Πανιωνίου, Γιάννης  Έβανς Παυλόπουλος, μετακομίζει στον Πανιώνιο με στόχο να γίνει άλλο ένα από τα μεγάλα ταλέντα που έχει αναδείξει ο «Ιστορικός». Μάλιστα, εξήγησαν στον Αντώνη πως αυτό που κάποιοι θεωρούν μειονέκτημα, δηλαδή την καθυστέρηση στην ανάπτυξή του, εκείνοι το έβλεπαν σαν πλεονέκτημα αφού μεγαλύτερη σημασία στο ποδόσφαιρο έχει ο «επεξεργαστής» του ποδοσφαιριστή και οι τεχνικές του ικανότητες. Άλλωστε, η δύναμη μπορεί να αποκτηθεί με τον χρόνο, σε αντίθεση με την ποδοσφαιρική ευφυΐα και την ταχύτητα σκέψης και αντίδρασης μέσα στο γήπεδο που είτε τα έχεις είτε όχι.

Ξεκινώντας την προετοιμασία με την Κ20, στην οποία θα βρει μπροστά του άντρες πια (γεννηθείς το 1996, 97 και 98), ο Αντώνης θα είναι ο 99άρης που θα κλέψει την παράσταση. Πρώτα σπάζοντας τα κοντέρ σε όλα τα εργομετρικά και μετά καταφέρνοντας αν και νέος στην ομάδα να εκλεγεί από τους συμπαίκτες του στην τετράδα των αρχηγών, αναγνωρίζοντας εκτός από το σπάνιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο και τον ηγετικό και ομαδικό του χαρακτήρα. Ο προπονητής του Δημήτρης Κοροπούλης τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε χρόνο συμμετοχής ξεκινώντας τον πολλές φορές ως βασικό, ενώ δούλεψε μαζί του και πέρα από τις προπονήσεις της ομάδας. Κυρίως όμως τον στήριξε ψυχολογικά και ήταν δίπλα του συνέχεια, δείχνοντάς του κάθε στιγμή ότι τον θεωρούσε σημαντικό γρανάζι της ομάδας.

Η αγωνιστική περίοδος 2016-2017 ξεκίνησε και έκλεισε για τον Αντώνη με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο. Σπουδαία εμφάνιση και γκολ που σφράγισαν τη νίκη της ομάδας του και μάλιστα με το ίδιο σκορ.  Στον πρώτο αγώνα στην έδρα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης μπήκε αλλαγή και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έκανε το 1-3 στα τελευταία λεπτά του αγώνα, και στον τελευταίο αγώνα του Πρωταθλήματος στο Κορωπί εναντίον του Παναθηναϊκού, όπου πάλι λίγο πριν από τη λήξη με εκπληκτικό γκολ (λόμπα από 40 μέτρα) πέτυχε το 1-3 για τον Πανιώνιο, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη  χρονιά για εκείνον και την ομάδα του. Σαν αρχηγός του Πανιωνίου ο Αντώνης κατάφερε στην αγωνιστική χρονιά 2016-17 να χριστεί ο νεότερος αρχηγός Κ20 στην ιστορία της Superleague!!! Παίζει με την ίδια ευκολία όλες τις θέσεις στο κέντρο, αν και προτιμά να αγωνίζεται ως 10άρι ή 8άρι.

Διακρίνεται για την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, τη γρήγορη σκέψη και την ταχύτητά του μέσα στο γήπεδο, ενώ παρά την έφεσή του στη δημιουργία ευκαιριών για τους συμπαίκτες του με κάθετες πάσες, δεν υστερεί στην τελική προσπάθεια αφού συχνά βρίσκει και δίχτυα… Με δεδομένο ότι ο Αντώνης έχει και Ελληνική και Κυπριακή υπηκοότητα, ήδη η ΕΠΟ έχει κινηθεί προκειμένου να τον εντάξει στις δικές της ομάδες νέων και να προλάβει την Ομοσπονδία της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ