aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΧρόνια πολλά... πέναλτι!

Χρόνια πολλά… πέναλτι!

Χρόνια πολλά… πέναλτι! Πριν από 125 χρόνια έγινε η πρώτη εκτέλεση από τα 11 μέτρα. Το πρώτο επίσημο πέναλτι στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1891 από τον Τζόσεφ Χαλθ στον αγώνα Γουλβς-Ακρινγκτον.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, στο ποδόσφαιρο γίνονταν πολλά φάουλ με το χέρι κοντά στην εστία. Γι αυτό το 1890 ο Ιρλανδός Γουίλιμ ΜακΚρουμ, διευθυντής κλωστοϋφαντουργίας, τερματοφύλακας αλλά και μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιρλανδίας από το 1880, σκέφτηκε το πέναλτι.

Η ιδέα αρχικά εγκαταλείπεται, αλλά στη συνέχεια ένα περιστατικό που συμβαίνει αλλάζει την πορεία της ιστορίας. Την άνοιξη του 1891, ένα γεγονός στο FA Cup, κάνει τους …εφευρέτες του ποδοσφαίρου να αλλάξουν ιδέα. Ηταν στα προημιτελικά του FA Cup, στον αγώνα Στόουκ-Νοτς Κάουντι. Η Νοτς είχε το προβάδισμα 1-0, αλλά η Στόουκ, αναζητούσε την ισοφάριση.

Ένας παίκτης της Νοτς σταμάτησε την μπάλα με το χέρι του μερικά εκατοστά από την γραμμή του τέρματος. Φάουλ, όλοι οι παίκτες της Νοτς Κάουντι τοποθετούνται στην γραμμή του τέρματος, ο τερματοφύλακας απέκρουσε και η Στόουκ έχασε το παιχνίδι. Όμως, θεωρήθηκε αδικία. Και γι’ αυτό μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 2 Ιούνη του 1891, σε ένα ξενοδοχείο στη Γλασκόβη, το Διεθνές Συμβούλιο αποφασίσε την εισαγωγή του πέναλτι.

Ο κανόνας τίθεται σε ισχύ σε όλα τα πρωταθλήματα από τη σεζόν 1891-1892. Ετσι έφτασε το πρώτο επίσημο πέναλτι στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1891, στον αγώνα της Γουλβς με την Άκρινγκτον, που κέρδισε η οικοδέσποινα με 5-0. Αιτία για το πέναλτι, ένα χέρι. Ο Χάλθ δεν αστόχησε από τα 11 μέτρα. Στην πραγματικότητα, πριν από αυτό το πέναλτι, στη Σκωτία και την Ιρλανδία είχαν εκτελεστεί αρκετά, αλλά ο κανόνας δεν είχε ακόμη κωδικοποιηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ