aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΥποψηφιότητα από Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη για το Μουντιάλ 2030

Υποψηφιότητα από Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη για το Μουντιάλ 2030

Την κοινή υποψηφιότητά τους για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 ανακοίνωσαν επισήμως, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, με την πρώτη να είναι η «κύρια οικοδεσπότης» της πλειοψηφίας των αγώνων του τουρνουά.

Οι πρόεδροι των τριών χωρών, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι συνεργάζονται με σκοπό την ανάληψη του Μουντιάλ, ξεκίνησαν την «εκστρατεία» τους από το κυβερνητικό «παλάτι» της Αργεντινής, «Casa Rosada». Όπως εξήγησαν η υποψηφιότητα θα περιλαμβάνει πιθανότατα δύο ή, τρία στάδια στην Ουρουγουάη και στην Παραγουάη, καθώς και 6 ή, 8 στην Αργεντινή. Επίσης στάθηκαν πολύ στο αίτημα να επιστρέψει η διοργάνωση στην Ουρουγουάη, όπου διεξήχθη το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο το 1930.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα κράτη που επιθυμούν το Μουντιάλ του 2030, αλλά νομίζω ότι η επέτειος των 100 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση στην Ουρουγουάη καθιστά την χώρα ως μία πολύ ελκυστική προοπτική», τόνισε ο πρόεδρος της Παραγουάης, Οράσιο Καρτές.

Η Ουρουγουάη ήταν η νικήτρια του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου στο Μοντεβίδεο, όταν είχε νικήσει στον τελικό την Αργεντινή με 4-2. Οι δύο χώρες, που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο από δύο φορές, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την κοινή υποψηφιότητά τους στις αρχές του έτους, ενώ αργότερα προσχώρησε και η Παραγουάη, που ποτέ δεν έχει «γευτεί» την χαρά της κατάκτησης ενός Μουντιάλ.

«Η αρχική ιδέα προήλθε από την Ουρογουάη και μας πήρε 40 δευτερόλεπτα για να πούμε το “ναι”», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι και πρόσθεσε: «Και όταν μας πρότεινε να μπει και η Παραγουάη δεν πέρασαν άλλα 40 δευτερόλεπτα για να συμφωνήσω. Η Ουρουγουάη ήταν επίσης πολύ θετική για την ένταξή της κι αυτό νομίζω ότι δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην υποψηφιότητα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία άλλη επίσημη υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2030, αν και η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη της διοργάνωσης. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, συναντήθηκε με τους τρεις ηγέτες στο Μπουένος Άϊρες το πρωί της Τετάρτης, αλλά δεν παρέστη στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Οι τρεις πρόεδροι απέφυγαν να πουν ποιες χώρες θα αναλάβουν τη διεξαγωγή του τελικού και του εναρκτήριου αγώνα του τουρνουά. Επίσης δεν αποκάλυψαν το ύψος των επενδύσεων που θα χρειαστούν για το τουρνουά των 48 ομάφων. Όπως είπε ο Καρτές χαρακτηριστικά «η πρώτη επίσημη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ