aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤσάμπιονς Λιγκ: Στους «16» η... σταχτοπούτα Αταλάντα και η Ατλέτικο! (vds)

Τσάμπιονς Λιγκ: Στους «16» η… σταχτοπούτα Αταλάντα και η Ατλέτικο! (vds)

Βρήκαν κάτοχο και τα τελευταία δύο εισιτήρια πρόκρισης για τους «16» του Champions League. Κατέληξαν στα χέρια των Αταλάντα και Ατλέτικο. Ιστορικές στιγμές για την ιταλική ομάδα, η οποία στην πρώτη της παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση προκρίθηκε στους «16», χάρη στο «διπλό» στην έδρα της Σαχτάρ (3-0).

Βέβαια, για να προκριθεί… μεσολάβησε και η Μάντσεστερ Σίτι, ή καλύτερα ο Γκάμπριελ Ζεσούς, ο οποίος με χατ-τρικ χάρισε τη νίκη στην αδιάφορη από βαθμολογικής άποψης (είχε εξασφαλίσει ήδη την πρωτιά) ομάδα του, η οποία πέρασε από το γήπεδο της Ντινάμο Κιέβου (4-1).

Όσο για την Ατλέτικο; Νίκησε στην ισπανική πρωτεύουσα τη Λοκομοτίβ Μόσχας (2-0) σε αγώνα-τελικό και θα βρεθεί στην κλήρωση της Δευτέρας (16/12), ενώ την ίδια ώρα η Λεβερκούζεν έχανε με το ίδιο σκορ στην έδρα της από τη Γιουβέντους και έμενε τρίτη στον Δ΄ όμιλο, αλλά θα συνεχίσει στο Europa League. Οι ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους είναι ισχυρές και δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες στους «16», παρά μόνο με κάποιες από τις δεύτερες που θεωρούνται αδύναμες. Στην κλήρωση της Δευτέρας δεν μπορούν να αναμετρηθούν ομάδες από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας, από την ίδια χώρα ή από τον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση.

1ος Όμιλος

Παρί ΣΖ – Γαλατάσαραϊ 5-0 (33′ Ικάρντι, 35′ Σαράμπια, 47′ Νεϊμάρ, 63′ Εμπαμπέ, 84′ πεν. Καβάνι)

Η πρόκριση στους «16» του Champions League είχε κριθεί στον Α΄ όμιλο, με την Παρί Σεν Ζερμέν να έχει περάσει ως πρώτη και τη Ρεάλ Μαδρίτης ως δεύτερη. Έτσι το βαθμολογικό ενδιαφέρον της τελευταίας αγωνιστικής αφορούσε το ποια εκ των Κλαμπ Μπριζ και Γαλατασαράι θα συνεχίσει στο Europa League. Τελικά αμφότερες ηττήθηκαν, αλλά οι Βέλγοι είναι αυτοί που θα παίξουν στους «32» της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς ολοκλήρωσαν τη φάση των ομίλων με 3 βαθμούς έναντι 2 των Τούρκων.

Στο Παρίσι, τα επεισόδια πριν την έναρξη του παιχνιδιού στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας μεταξύ των οπαδών Παρί Σεν Ζερμέν και Γαλατασαράι δυναμίτισαν την ατμόσφαιρα, ωστόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο οι γηπεδούχοι είχαν εύκολο έργο. Ξεκίνησαν με τριάδα Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Ικάρντι στην επίθεση και άνοιξαν το σκορ με τον Ικάρντι στο 33΄, με πλασέ σε κενή εστία έπειτα από ασίστ του Γάλλου (1-0). Μετά από μόλις δύο λεπτά (35΄), οι Παριζιάνοι διπλασίασαν τα τέρματά τους, με όμορφο διαγώνιο σουτ του Πάμπλο Σαράμπια μέσα από την περιοχή (2-0), σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος. Με το «καλημέρα» στο δεύτερο μέρος (47΄) ήταν η σειρά του Νεϊμάρ να σκοράρει από ασίστ του Εμπαπέ, με αριστερό συρτό σουτ (3-0). Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο 63΄, όταν από ασίστ του Βραζιλιάνου ο 20χρονος Γάλλος χρίστηκε σκόρερ (4-0). Οι Γάλλοι έφτασαν τα πέντε γκολ στο 84΄, έπειτα από πέναλτι που κέρδισε ο Νεϊμάρ και ανέλαβε να εκτελέσει ο Καβάνι, έπειτα από απίτηση του κοινού του «Παρκ Ντε Πρενς» (5-0).

Μπριζ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (55′ Βανάκεν / 53′ Ροντρίγκο, 64′ Βινίσιους)

Στο παιχνίδι του Βελγίου, η Ρεάλ είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 15΄, όταν ο Μινιολέ απέκρουσε σωτήρια σουτ του Γιόβιτς μέσα από την περιοχή. Στο 34΄ οι Μαδριλένοι έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ με σουτ του Ίσκο από το ύψος της περιοχής, ενώ στο 45΄ ακυρώθηκε γκολ της Μπριζ με τον Ντένις ως οφσάιντ, για να λήξει τελικά το ημίχρονο με 0-0. Στις αρχές του δεύτερου μέρους το παιχνίδι πήρε «φωτιά», αφού η «Βασίλισσα» κατάφερε να προηγηθεί στο 53΄ με εξαιρετικό μονοκόμματο σουτ του Ροντρίγκο (0-1), αλλά μετά από δύο λεπτά (55΄), οι Βέλγοι ισοφάρισαν με πλασέ εντός της περιοχής του Φάνακεν (1-1). Οι Ισπανοί ανέκτησαν το προβάδισμα στο 63΄ με τον Βινίσιους, ο οποίος μετά από σύγχυση στην άμυνα των Βέλγων πλάσαρε έξυπνο πλασέ με το εξωτερικό (1-2). Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε ο Λούκα Μόντριτς στο 90΄ με πολύ ωραίο φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής (1-3).

2ος Όμιλος

Μπάγερν Μονάχου – Τότεναμ 3-1 (14′ Κομάν, 45′ Μίλερ, 64′ Κουτίνιο / 20′ Σεσενιόν)

Τι κι αν πριν την αναμέτρηση όλα όσα αφορούσαν την τελική τους κατάληξη στον βαθμολογικό πίνακα του 2ου ομίλου ήταν δεδομένα και… ληγμένα. Οι Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο της «Αλιάνζ Αρίνα» με σαφή στόχο να… σεβαστούν τους οπαδούς τους και την ιστορία τους .

Αυτό φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά, αφού το σκορ στο εικοσάλεπτο ήταν ήδη 1-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τέρμα του Κίνγκσλεϊ Κομάν στο 14’ (από ασίστ του Σερζ Γκνάμπρι). Η χαρά τους, βέβαια, δεν κράτησε για πολύ, καθώς ύστερα από έξι λεπτά ο Ράιν Σεσενιό (μετά από ωραία κυκλοφορία των «σπιρουνιών» και λάθος διώξιμο της αντίπαλης άμυνας) βρέθηκε ολομόναχος απέναντι στον Μάνουελ Νόιερ, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.

Στο 27ο λεπτό ο σκόρερ των Βαυαρών παραχώρησε τη θέση του λόγω τραυματισμού στον Τόμας Μίλερ. Ο νεοεισελθών ήταν αυτός που αποκατέστησε την… τάξη (η Μπάγερν ήταν σαφώς ανώτερη μέχρι εκείνο το σημείο), σκοράροντας στο 45’. Ο Αλφόνσο Ντέιβις επιχείρησε το σουτ, η μπάλα προσέκρουσε στο δοκάρι και έφτασε στον Γερμανό μεσοεπιθετικό, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να τη στείλει στα δίχτυα. Μάλιστα, ένα λεπτό αργότερα ο Φελίπε Κοουτίνιο θα μπορούσε να γράψει και το 3-1, ωστόσο, το σουτ που επιχείρησε βρήκε στο δοκάρι (μετά από παρέμβαση του Πάουλο Καζανίγκα).

Ό, τι δεν κατάφερε σε εκείνη τη φάση ο Βραζιλιάνος μέσος, το πέτυχε στο 64’ (με πολύ ωραίο πλασέ εκτός περιοχής), σε ένα χρονικό σημείο που η Μπάγερν συνέχιζε να επιβάλει τον ρυθμό της. Χωρίς πολλά πολλά το τελευταίο περίπου μισάωρο, με τις δύο ομάδες να… χαλαρώνουν εν όψει της απαιτητικής συνέχειας στα πρωταθλήματά τους.

Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 1-0 (87′ πεν. Ελ Αραμπί)

Άφησε το… καλό για το τέλος. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 του Ερυθρού Αστέρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην αυλαία των ομίλων του Champions League με γκολ-πέναλτι του Ελ Αραμπί στο 88’ και τερματίζοντας τρίτος στο Β’ γκρουπ προκρίθηκε στους «32» του Europa League. Έχασε πέναλτι στο 42’ με τον Γκόμπελιτς η ομάδα της Σερβίας, που έβαλε πολύ δύσκολα στους Πειραιώτες, οι οποίοι, πάντως είχαν δοκάρι με κεφαλιά του Ελ Αραμπί στο 59’. Σπατάλησε καλές ευκαιρίες και πάλι η ομάδα του Μαρτίνς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

3ος Όμιλος

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Μάντσεστερ Σίτι 1-4 (10′ Όλμο / 34′, 50′, 56′ Χεσούς, 84′ Φόντεν)

Ηταν η πρώτη της φορά που έφτασε τελευταία αγωνιστική να διεκδικεί πρόκριση από όμιλο Champions League. Ηταν όμως πολύ δύσκολη η αποστολή απέναντι στη Σίτι και απολύτως λογικό ότι δεν τα κατάφερε. Η Ντιναμό προηγήθηκε, το πίστεψε για λίγο, αλλά o Γκάμπριελ Ζέσους έκανε το καλύτερο βράδυ του στη διοργάνωση και οδήγησε τους Πολίτες στο 1-4, στέλνοντας τους γηπεδούχους σπίτι τους. Ο Ολμο έβαλε γκολάρα (10′) με μονοκόμματο βολ πλανέ, μα οι Κροάτες δεν άντεξαν κόντρα στην ανωτερότητα των πρωταθλητών Αγγλίας κι ας είχαν εκείνοι παραταχθεί με αλλαγές στην άμυνα. Ο Βραζιλιάνος φορ απάντησε με χατ τρικ και τους χάλασε το όνειρο.

Κεφαλιά (34′), μία υπέροχη ενέργεια με ντρίμπλα και curler (50′) και η προβολή (54′) του καθάρισαν το ματς για τους Πολίτες και ανέβασαν τον προσωπικό λογαριασμό γκολ της καριέρας του στα 101 συνολικά και τα 11 στον θεσμό. Στο 84′ ο Φόντεν ολοκλήρωσε το ωραίο βράδυ της ομάδας του. Την ίδια στιγμή η Αταλάντα διέλυσε τη Σαχτάρ στην Ουκρανία και η συνέπεια ήταν η Ντιναμό να τερματίσει τελευταία.

Σαχτάρ Ντόνετσκ – Αταλάντα 0-3 (66′ Καστάνιε, 80′ Πάσαλιτς, 90+4′ Γκόζενς)

Η Αταλάντα συνεχίζει στ’ αστέρια! Τι και αν στην πρεμιέρα διασύρθηκε στο Ζάγκρεμπ, τι και αν στην 4η στροφή είχε μόλις ένα βαθμό, οι «Μπεργκαμάσκι» είχαν τα ψυχικά αποθέματα, γύρισαν την εις βάρος τους κατάσταση και με δυο σερί νίκες βρέθηκαν στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League. Η Αταλάντα ήταν επιβλητική στο Χάρκοβο, διέλυσε τη Σαχτάρ με 3-0 και… έστειλε τους Ουκρανούς στο Europa League.

Η Αταλάντα παρουσιάστηκε με σημαντικές απουσίες στον «τελικό», μιας και ο Γκασπερίνι δεν είχε στη διάθεσή του, τους βασικούς επιθετικούς Ζαπάτα και Ίλισιτς. Ωστόσο, οι Ιταλοί είχαν πάθος, ουσία και πήραν μια τεράστια πρόκριση. Μπήκαν δυνατά και στο 5′ έχασαν σημαντική ευκαιρία, όμως ο Πάσαλιτς δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να απειλήσουν με αντεπιθέσεις και στο 15’… άγγιξαν το γκολ! Ο Κοβαλένκο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε, μιας και ο Τετέ που έκανε την ασίστ ήταν σε θέση οφσάιντ. Οι Ιταλοί άντεξαν την πίεση μετά το 30′ και πήγαν με το μηδέν στα αποδυτήρια. Στην επανάληψη, έβγαλαν ενέργεια, ήταν ουσιαστικοί και πέτυχαν τρία τέρματα. Ο Καστάν στο 66′ άνοιξε το σκορ και άγχωσε περισσότερο τους γηπεδούχους. Μάλιστα, στο 77′ τα πράγματα για τη Σαχτάρ έγιναν πολύ δύσκολα, μιας και ο Ντοντό αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Η Αταλάντα πίεσε και στο 80′ ο Πάσαλιτς με προβολή πέτυχε το 2-0. Στις καθυστερήσεις ο Γκοσενς διαμόρφωσε το 3-0.

4ος Όμιλος

Ατλέτικο Μαδρίτης – Λοκομοτίβ Μόσχας 2-0 (17′ πεν. Φέλιξ, 53′ Φελίπε)

Η Ατλέτικο Μαδρίτης… έκανε το καθήκον της, επικρατώντας της αδιάφορης και ουραγού Λοκομοτίβ Μόσχας με 2-0 και πέρασε ως δεύτερη του τέταρτου ομίλου στους «16» του Champions League. Μόλις στο 1’ ο Κοτσένκοφ έκανε πέναλτι στον Ζοάο Φέλιξ, ο Τρίπιερ ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο τερματοφύλακας των «σιδηροδρομικών»… εξιλεώθηκε, αποκρούοντας εντυπωσιακά με το ένα χέρι και τη βοήθεια του αριστερού δοκαριού την μπάλα, στην αμέσως επόμενη φάση! Τελικά, οι «ροχιμπλάνκος» πήραν το πολυπόθητο προβάδισμα στο 17ο λεπτό, ξανά από την άσπρη βούλα, με τον Ζοάο Φέλιξ να αφήνει… άγαλμα τον Κοτσένκοφ κι ενώ νωρίτερα υπήρξε υπόδειξη για χέρι του Ζεμαλετντίνοφ… Με την ψυχολογία υπέρ της η Ατλέτικο πέτυχε και δεύτερο τέρμα, με το… συνήθη ύποπτο Μοράτα, δέκα λεπτά αργότερα, αλλά ακυρώθηκε με τη χρήση VAR για οφσάιντ του σκόρερ στην πάσα του Κορέα.

Η Λοκομοτίβ… εμφανίστηκε στο γήπεδο στο 35’, με το αδύναμο ωστόσο σουτ του Ρίμπους να καταλήγει στην αγκαλιά του Όμπλακ, για να ακολουθήσουν δύο… σόλο προσπάθειες του Ζοάο Φέλιξ, αμφότερες ανεπιτυχείς όμως. Όπως και στο πρώτο ημίχρονο έτσι και στην επανάληψη, οι Μαδριλένοι μπήκαν… φορτσάτοι και κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα… ασφαλείας πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας. Με το φοβερό για αμυντικό τελείωμα του Φελίπε, ύστερα από σέντρα ακριβείας του Κόκε, να διαμορφώνει το 2-0, στο 54’!

Μπάγερ Λεβερκούζεν – Γιουβέντους 0-2 (75′ Ρονάλντο, 90+3′ Ιγκουαϊν)

H Γιουβέντους κέρδισε 1-0 τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, με την πρώτη να έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη, ως πρώτη και δη αήττητη με πέντε νίκες, και τη δεύτερη να συνεχίζει στο Europa League ούσα τρίτη. Οι «ασπιρίνες» ξεκίνησαν πολύ δυνατά και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 12’ είχαν τρεις φάσεις για γκολ, με κλασικότερη αυτή του Ντιαμπί, το σουτ του οποίου μέσα από την περιοχή σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Μπουφόν! Βέβαια, δευτερόλεπτα πριν, η «γηραιά κυρία» θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά, όταν ο Ιγκουαϊν τράβηξε εκτός εστίας τον Χραντέτσκι, δεν σούταρε όμως, επιλέγοντας να πασάρει στον Ρονάλντο με την μπαλιά να είναι δυνατή και την ευκαιρία για το 0-1 να χάνεται…

Ακολούθησαν εκατέρωθεν ευκαιρίες, με τους Ρονάλντο και Κουαδράδο μέσα σε ένα λεπτό από πλευράς Γιουβέντους και τον Μπελαράμπι στο 22’ για λογαριασμό της Λεβερκούζεν, που επέβαλλε τον ρυθμό της, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά ο ρυθμός έπεσε. Οι Γερμανοί εμφανίστηκαν διστακτικοί στην επανάληψη, ενώ έψαξαν με μακρινές μπαλιές να βρουν τον προωθημένο Αλάριο. Δηλαδή… βούτυρο στο ψωμί της άμυνας των «μπιανκονέρι», οι οποίοι είδαν τον Ρονάλντο να σκοράρει αλλά να είναι οφσάιντ. Η Γιουβέντους έβαλε στη… μάχη και τον Ντιμπάλα, συνέχισε να πιέζει και τελικά, ο Πορτογάλος σταρ βρήκε δίχτυα στο 75ο λεπτό, με τον νεοεισελθόντα συμπαίκτη του να «σερβίρει» από τα αριστερά κι εκείνον να στέλνει από κοντά τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, για το 0-1! Μάλιστα, ο Ντιμπάλα είχε συμμετοχή και στο δεύτερο τέρμα της ομάδας του, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν βγήκε στην αντεπίθεση, έφτασε μέχρι την αντίπαλη περιοχή και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Ιγκουαϊν, ο οποίος με δυνατό σουτ με το αριστερό, διαμόρφωσε το τελικό 0-2.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ