aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤσάμπιονς Λιγκ: Ποδοσφαιρικές παραστάσεις, «μυθικές» ανατροπές (videos)

Τσάμπιονς Λιγκ: Ποδοσφαιρικές παραστάσεις, «μυθικές» ανατροπές (videos)

Ματς που όμοιά τους δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς στην Ιστορία του Champions League διεξήχθησαν απόψε σε Λονδίνο και Ντόρτμουντ, αλλά και στα περισσότερα γήπεδα. Η διοργάνωση που προσφέρει απίστευτο θέαμα και καθηλώνει εκατομμύρια οπαδών σε όλο τον πλανήτη, προσέφερε και στην 4η αγωνιστική των ομίλων ποδοσφαιρικές παραστάσεις με πολλά γκολ (29 γκολ), «μυθικές» ανατροπές και τον κόσμο να τις παρακολουθεί με… κομμένη την ανάσα.

Στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Άγιαξ προηγήθηκε με 4-1, αλλά δύο αποβολές μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα για την ομάδα του Τεν Κάτε (Μπλιντ και Φέλτμαν) έδωσαν την ευκαιρία στην… αφηνιασμένη Τσέλσι να ισοφαρίσει σε 4-4, σε ένα όμιλο (8ο), που έχει «πάρει φωτιά» μετά την αποψινή βραδιά. Τρεις ομάδες (Άγιαξ, Τσέλσι και Βαλένθια) έχουν από επτά βαθμούς και δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε τα πάντα είναι ανοικτά για τα δύο «εισιτήρια» που θα οδηγήσουν τις ομάδες που θα τα πάρουν στους «16».

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ. Η Ίντερ προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο επι της Ντόρτμουντ, αλλά στο δεύτερο μέρος οι Βεστφαλοί πέτυχαν την ολική ανατροπή με δύο γκολ του Χακίμι και ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα το «πάνω χέρι» για την πρόκριση έναντι των «νερατζούρι». Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε… δεν βγήκε στο δεύτερο μέρος.

Μεγάλη ανατροπή και στο «Μεστάγια». Μέχρι το 66΄ η Λιλ προηγούνταν με 1-0 της Βαλένθια, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά οι «νυχτερίδες» πέτυχαν 4 γκολ, επικράτησαν με 3-1 και, πλέον, είναι στο χέρι τους να συνεχίσουν στη διοργάνωση.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, εκμεταλλεύτηκε την «γκέλα» της Νάπολι στο «Σαν Πάολο» (1-1 με την Σάλτσμπουργκ) και με το 2-1 επί της Γκενκ προσπέρασε τους «παρτενοπέι» στο 5ο γκρουπ και, πλέον, είναι το «αφεντικό» για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Aναλυτικά τα σκορ, οι σκόρερ και τα στιγμιότυπα

5ος ΟΜΙΛΟΣ
Λίβερπουλ – Γκενκ 2-1 (14′ Βαϊνάλντουμ, 53′ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν / 41′ Σαμάτα)

Νάπολι – Σάλτσμπουργκ 1-1 (44′ Λοσάνο / 11′ πεν. Χάλαντ)

Το βεβαρυμένο πρόγραμμα της Λίβερπουλ δεν της επιτρέπει να παίζει κάθε ματς στο 100%, οπότε σε αυτό κόντρα στην Γκενκ το ζητούμενο ήταν απλά να γίνει η… δουλειά, δηλαδή να κατακτηθούν οι τρεις βαθμοί της νίκης και να κάνει το αποφασιστικό για την εξασφάλιση της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ τα κατάφερε, καθώς επικράτησε 2-1 των Βέλγων στο «Άνφιλντ» και εκμεταλλευόμενη την ισοπαλία (1-1) στο άλλο ματς του ομίλου στο «Σαν Πάολο», ανάμεσα στη Νάπολι και τη Σάλτσμπουργκ βρέθηκε στην κορυφή του 5ου ομίλου.

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπαρσελόνα – Σλάβια Πράγας 0-0

Η πρώτη έκπληξη της 4ης ημέρας έγινε στον 6ο όμιλο. Η Σλάβια Πράγας απέσπασε «λευκή» ισοπαλία στο «Καμπ Νόου» από την Μπαρτσελόνα (0-0), με τους Καταλανούς να χάνουν μεν ευκαιρίες, να έχουν δοκάρι με τον Μέσι, αλλά οι Τσέχοι στάθηκαν αξιοπρεπώς και πήραν δικαίως το βαθμό.

Η «Μπαρτσα» με 8 βαθμούς σε 4 ματς δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να χάσει την πρόκριση, ωστόσο, ακόμη δεν την έχει «κλειδώσει». Και μπορεί να έμεινε για 34ο ευρωπαϊκό ματς αήττητη εντός έδρας (30 νίκες, 4 ισοπαλίες), ωστόσο, οι «μουρμούρες» για τη νέα «γκέλα» της ομάδας του Βαλβέρδε, μετά το 3-1 από την Λεβάντε, θα πρέπει να θεωρούνται ως «φυσικό επακόλουθο», όπως επίσης και τα σενάρια για το μέλλον του Ισπανού προπονητή στον πάγκο.


Ντόρτμουντ – Ίντερ 3-2 (51′, 77′ Χακίμι, 64′ Μπραντ / 5′ Μαρτίνες, 40′ Βετσίνο)

Ματσάρα στη Βεστφαλία με την Ντόρτμουντ να πανηγυρίζει μια σπουδαία νίκη. Η ομάδα του Φαβρ με φοβερή ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο πήρε τη νίκη με 3-2 κόντρα στην Ίντερ και έμεινε μόνη στη δεύτερη θέση του ομίλου. Είχαν καταφέρει να προηγούνται με 2-0 στο ημίχρονο οι «νερατζούρι», που κατέρρευσαν στην επανάληψη.

Η ομάδα του Κόντε, ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο στο ματς, αφού μόλις στο 5ο λεπτό με υπέροχη ατομική ενέργεια ο Λαουτάρο άνοιξε λογαριασμό και έβαλε μπροστά τους Ιταλούς. Το ημίχρονο, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ίντερ, αφού μετά από όμορφη κυκλοφορία της μπάλας, ο Βετσίνο αξιοποίησε την μπαλιά του Καντρέβα και έγραψε το 2-0 για την ομάδα του.

Ωστόσο, στην επανάληψη η Ντόρτμουντ έφερε τα πάνω-κάτω. Στο 51’ ο Γκέτσε βρήκε στην περιοχή τον Χακίμι, εκείνος πλάσαρε σωστά και μείωσε σε 2-1 για τους Βεστφαλούς. Η Ίντερ που ολοένα και έχανε μέτρα, κοιμήθηκε στο 64ο λεπτό με τον Μπραντ μετά από πλάγιο πήρε την μπάλα στην περιοχή και δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίση σε 2-2. Η επική ανατροπή ολοκληρώθηκε στο 77’ όταν ο Σάντσο έκοψε με την κάθετη στα δύο την άμυνα των «νερατζούρι» και ο Χακίμι με το δεύτερο του τέρμα χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Ζενίτ – Λειψία 0-2 (45+5′ Ντέμε, 63′ Ζάμπιτσερ)

Μπορεί να μην ήταν τόσο παραγωγική, όσο στα προηγούμενα ματς που έδωσε, παρ΄ όλα αυτά η Λειψία πέρασε νικηφόρα από την Ρωσία με 2-0 επί της Ζενίτ κι έκανε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της στους «16» της διοργάνωσης.

Οι Γερμανοί μετά το 6-1 επί της Βόφσμπουργκ (Κύπελλο) και το 8-0 επί της Μάιντς (Bundesliga) νίκησαν και στην Αγία Πετρούπολη (είχαν επικρατήσει με 2-1 στην έδρα τους πριν από 2 εβδομάδες των Ρώσων) και πανηγύρισαν το τρίτο τους «τρίποντο» που θα τους διατηρήσει στην κορυφή του 7ου γκρουπ, άσχετα με το τι θα γίνει στον αγώνα, Λιόν-Μπενφίκα.


Λιον – Μπενφίκα 3-1 (4′ Άντερσεν, 33′ Ντεπάι, 89′ Τραορέ / 78′ Σεφέροβιτς)

Ένα τεράστιο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League έκανε η Λιόν! Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσιά λύγισε 3-1 την Μπενφίκα και εκμεταλλευόμενη και την ήττα της Ζενίτ από τη Λειψία, βρέθηκε στη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου.

Πριν καν συμπληρωθεί πεντάλεπτο, οι γηπεδούχοι είχαν πάρει ήδη προβάδισμα με κεφαλιά του Άντερσεν (έπειτα από εξαιρετική σέντρα του Ντιμπουά). Και πριν καν βγει το ημίχρονο είχαν βάλει σημαντική παρακαταθήκη νίκης, με τον Ντεπάι στο 33’ να ολοκληρώνει άψογα τη φανταστική ενέργεια του Αουάρ από τα αριστερά.

Οι «αετοί» ωστόσο δεν παραιτήθηκαν. Πίεσαν στο δεύτερο ημίχρονο και ξαναμπήκαν στο ματς με πλασέ του Σεφέροβιτς στο 76’. Δεν κατάφεραν όμως να ολοκληρώσουν την ανατροπή. Γιατί ήρθε στο 89’ ο Τραορέ να κάνει όμορφη ατομική προσπάθεια και φαλτσαριστό πλασέ, το οποίο δεν σφράγισε απλώς τη μεγάλη νίκη της Λιόν, αλλά της έδωσε και προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας (μιας και είχε ηττηθεί 2-1 στη Λισαβόνα).

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Τσέλσι – Άγιαξ 4-4 (5’πεν., 71′ πεν. Ζορζίνιο, 63′ Αθπιλικουέτα, 74′ Τζέιμς / 2′ αυτ. Άμπραχαμ, 20′ Προμές, 35′ αυτ. Αριζαμπαλάγκα, 55′ Φαν ντε Μπέικ)

Ματσάρα μύθος στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με τον Αγιαξ να προηγείται 1-4, να έχει δύο αποβολές και εις βάρος πέναλτι στην ίδια φάση και την Τσέλσι με αμέτρητες τελικές να ισοφαρίζει 4-4.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα, τρεις στιγμές, μία παράνοια. Αυτό που συνέβη γενικότερα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ειδικότερα στη φάση του 68′, ήταν τρελό, φανταστικό, λατρεία. Οχι σίγουρα για τον Αγιαξ, αλλά αναμφίβολα για την Τσέλσι και όλον τον υπόλοιπο κόσμο (σ.σ.: πέραν βέβαια όσων το είχαν διπλό και ετοιμάζονταν για ταμείο). Ο Αίαντας μέχρι τότε προηγούνταν 2-4 (είχε προηγηθεί και με 1-4) και ξαφνικά είδε να αποβάλονται δύο παίκτες του, να του καταλογίζεται εις βάρος πέναλτι και τελικά το ταμπλό να σταματάει να… γράφει στο εκπληκτικό 4-4.

Βαλένθια – Λιλ 4-1 (64′ πεν. Παρέχο, 82′ αυτ. Σαμουάρο, 84′ Κοντογκμπιά, 90′ Τόρες / 25′ Όσιμεν)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ