aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤόσο ήρεμος, τόσο άνετος, τόσο χαλαρός…

Τόσο ήρεμος, τόσο άνετος, τόσο χαλαρός…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 17.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ψηλό επίπεδο ο Ντικ Άτβοκαατ στην Αϊτχόφεν την περίοδο 2012/13. Νωρίτερα το 2007 ο Λουίς φαν Χάαλ έψαχνε τερματοφύλακα κορυφής για να κατακτήσει τον τίτλο στην Ολλανδία με την Άλκμααρ. Ήταν τότε που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ολλανδίας Κ 21.

Ο Μπόι Βάτερμαν πήρε το πτυχίο του στη μεγάλη Ολλανδική σχολή των Ακαδημιών του Άγιαξ. Σπανίως μια μεγάλη επιτυχία δεν εξαργυρώνεται χωρίς τη συμβολή του τερματοφύλακα της. Τα παραδείγματα αποτυχιών  σπουδαίων ομάδων που δεν είχαν σε αντάξιους τερματοφύλακες είναι αρκετά. Ίσως το κορυφαίο η Βραζιλία του 1982.  Αλλά και το ανάποδο η ΑΕΛ του 2012 που στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στον Ντεγκρά.

Ο Βάτερμαν αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της φετινής προσπάθειας. Από το πρώτο παιχνίδι με την Ντούντελανζ. Ναι μεν κάποιοι μπορεί να σταθούν στο τελευταίο παιχνίδι και μέσα στη σκόνη του ενθουσιασμού εκφράσουν υπερβολές για την απόδοση του ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, ο Ολλανδός ήταν εκείνος που στήριξε την ομάδα του. Όταν δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά επιθετικά και η άμυνα έμπαζε. Και στο προχθεσινό παιχνίδι οι πρωταθλητές δέχθηκαν μεγάλη πίεση. Οι Τσέχοι είχαν 24 τελικές προσπάθειες, μαζί με τις 15 στο πρώτο παιχνίδι μας κάνουν σχεδόν 40 (39 για την ακρίβεια) στα δύο παιχνίδια.

Το σφοδρό συναίσθημα της έντονης πίεσης των Τσέχων χαλιναγωγήθηκε από την ηρεμία της Ολλανδικής μορφής. Τόσο ήρεμος…, τόσο άνετος…, τόσο χαλαρός…, τόσο χαμογελαστός που έδινε αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του την ώρα που οι Τσέχοι χτυπιόντουσαν στις εξέδρες, σπρώχνοντας τους δικούς τους παίκτες στην επίθεση.  Αυτός που τόσο πολύ επικρίθηκε πέρσι μετά το γκολ της Κοπεγχάγης από τον Σαντατέρ στο 86’ που στέρησε τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περσινή σεζόν.

Ο Μπόι Βάτερμαν, φέτος έδωσε την απάντηση του. Οι επεμβάσεις του σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών ήταν καταλυτικές. Μπορεί τα λόγια να μην βοηθούν ορισμένους να αντιληφθούν τις ικανότητες του, αλλά δεν μπορεί, καταλαβαίνουν το λόγο που αυτός είναι ο πρώτος τερματοφύλακας. Δεν του έκανε χάρη ο Κρίστιανσεν, ούτε ο Μπέιν, ούτε τώρα ο Δώνης. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ, αυτή τη δεκαετία, στηρίχθηκαν σε σπουδαίους τερματοφύλακες. Χιώτη, Πάρντο, Βάτερμαν! Τρεις τεράστιες μορφές που είχαν την ευκαιρία να αναδειχθούν στους πρωταθλητές Κύπρου αλλά και να προσφέρουν άλλα τόσα στο σύλλογο τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ