aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤο Παγκόσμιο Κύπελλο έφερε φως σε μια σκοτεινή περίοδο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έφερε φως σε μια σκοτεινή περίοδο

Ποιες εικόνες θα μείνουν στην ιστορία από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο; Οι βουτιές του Νεϊμάρ; Οι διαιτητές που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το VAR; Οι πανηγυρισμοί παικτών και οπαδών μετά από τα γκολ στις καθυστερήσεις (σε αυτό το Μουντιάλ σημειώθηκαν 23 γκολ στις καθυστερήσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ). Η μήπως το γκολ του Εμπαπέ στον τελικό με την Κροατία, που τον έκανε τον νεαρότερο παίκτη που σκόραρε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Πελέ;

Το φετινό Μουντιάλ ήταν ένα από τα καλύτερα στην πρόσφατη ιστορία και φαίνεται ότι το χρειαζόμασταν όλοι πάρα πολύ. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια επικίνδυνη και ασταθή περίοδο. Ο πόλεμος στη Συρία ακόμη μαίνεται και ο φασισμός και ο σοβινισμός βρίσκονται σε άνοδο, ενώ η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, οι ΗΠΑ, απαγάγει παιδιά από τους γονείς τους.

«Η Αίγυπτος έχει πρόβλημα», έλεγε ο εκφωνητής τη δεύτερη μέρα του τουρνουά, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ομάδα του Έκτορ Κούπερ απέναντι στην Ουρουγουάη. Το πολιτικό σκηνικό στην Αίγυπτο παραμένει σε χάος, ενώ η κάλυψη των εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο και στην Βόρεια Αφρική από τα δυτικά ΜΜΕ δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Όμως για μερικές εβδομάδες, η Αίγυπτος βρέθηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα για κάτι διαφορετικό, εκτός από τα προβλήματα της. Το αστέρι της εθνικής, Μοχάμεντ Σαλάχ έκανε μια από τις πιο εντυπωσιακές χρονιές που έκανε ποδοσφαιριστής τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους για να πάρει τη Χρυσή Μπάλα.

Στα μέσα του Ιούνη, ο Ντόναλντ Τραμπ, ολοκλήρωσε μια από τις γεμάτες μίσος ομιλίες του, αγκαλιάζοντας μια Αμερικανική σημαία. Αυτή η σκηνή θα με στοίχειωνε για μέρες αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν σκόραρε αυτό το απίστευτο χατ-τρικ στο ματς με την Ισπανία.

Ακόμη και η συνήθως σοβαρή διοργανωτές συμμετείχαν στο πάρτι. Στα γεωπολιτικά, η Ρωσία δημιούργησε αρκετά σκάνδαλα. Όμως, για όσους βαρέθηκαν να βλέπουν τη λέξη «Ρωσία» να βρίσκεται σε κάθε τίτλο είδησης κάθε μέρα, ήταν μια πολύ ευχάριστη αλλαγή να ακούνε τηλεοπτικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο να δίνουν τα εύσημα τους στη φυσική κατάσταση και στην αμυντική οργάνωση της εθνικής ομάδας της χώρας.

Για τέσσερις εβδομάδες το Παγκόσμιο Κύπελλο μας απέσπασε την προσοχή από όλες τις ειδήσεις που διαβάζουμε στα σάιτς και στις εφημερίδες και μας χαλάνε τη διάθεση.

Σε μια εποχή όπου η δημοκρατία βρίσκεται υπό απειλή, το να παραμένεις σε επαγρύπνηση και να το να είσαι ενεργός πολίτης είναι καθήκον όλων μας. Είναι όμως και πολύ κουραστικό. Το Παγκόσμιο Κύπελλο μας έδωσε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε από όλα αυτά και να παραδεχτούμε ότι κάποιες φορές δεν είναι τόσο άσχημο να μας αποσπάται η προσοχή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα αυξήσει τους μισθούς μας, ούτε θα διορθώσει τα προβληματικά πολιτικά μας συστήματα. Μπορεί να έφερε ενότητα, όμως δεν θα σταματήσει κανένα πόλεμο. Τουναντίον, το 1969 ξεκίνησε τον πόλεμο μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ.

Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αγνοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Το να μην είσαι αγανακτισμένος και φοβισμένος από τις πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη είναι πολυτέλεια.

Στο 52ο λεπτό του τελικού, τρεις Ρώσοι ακτιβιστές από το συγκρότημα Pussy Riot, μπήκαν στο γήπεδο Λουζνίκι, ντυμένοι αστυνομικοί για να μας υπενθυμίσουν ότι αυτό το παγκόσμιο, γεμάτο από – αρκετές φορές – ψεύτικα χαμόγελα τουρνουά διοργανώθηκε από ένα σκληρό, αστυνομικό κράτος. Σε μια στιγμή -ίσως και πιο εντυπωσιακή από το γκολ του- ο Κιλιάν Εμπαπέ έδωσε το χέρι του σε μια από τους εισβολείς.

Ευχαριστούμε Παγκόσμιο Κύπελλο, που μας έφερες φως σε όλο αυτό το σκοτάδι. Περάσαμε καλά. Αυτό μετράει περισσότερο από το ποια ομάδα σήκωσε τελικά το τρόπαιο.

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ