aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤο όφελος της κεντρικής διαχείρισης

Το όφελος της κεντρικής διαχείρισης

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

ACTIVE RADIO (ΟΙΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 17.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μιαν απάντηση σε αναγνώστη, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του για το χθεσινό μου σχόλιο σ’ αυτή τη στήλη, με θέμα τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τους κινδύνους που εμπεριέχονται σ’ αυτά, καθώς τα έσοδα που προέρχονται από αυτά στηρίζουν τα σωματεία πέρα από το μισό του προϋπολογισμού τους κάθε χρονιά.

Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος κατά πόσο είναι εφικτό να αντέξει η Κυπριακή αγορά τρεις πλατφόρμες για τις μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Το ερώτημα που έθεσε ο αναγνώστης στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο είναι ποια οφέλη μπορεί να έχει ένα σωματείο σε περίπτωση κεντρικής διαχείρισης.

Θα ξεκινήσω με το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Στην Αγγλία το Sky sports έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα ολόκληρου του πρωταθλήματος (Premier League), με τις ομάδες να αφήνουν κατά μέρος το προσωπικό όφελος και να αποδέχονται την κεντρική διαχείριση για το συλλογικό συμφέρον. Είμαι βέβαιος ακόμη και με τα σημερινά λεφτά που παίρνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εάν προχωρήσει από μόνη της, θα εξασφαλίσει συμφερότερο συμβόλαιο.

Πιθανόν και άλλες ομάδες επειδή είναι δημοφιλείς. Τι έχει να κερδίσει ένα σωματείο με κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων; Κατ’ αρχάς υποστηρίζει τις «μικρές» ομάδες έτσι ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα κάθε αγώνας να είναι απρόβλεπτος και αυτό θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι το έργο των δικών μας ομάδων που ανεβαίνουν στην α’ κατηγορία να κρατηθούν σε αυτήν, με τους ισχνούς προϋπολογισμούς που έχουν. Σε αντίθεση με την Αγγλία, που προσφέρει γύρω στα 200 εκατομμύρια σε κάθε μια από τις νεοφώτιστες. Αυτό τις βοηθάει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, οπότε γίνεται ποιοτικότερο το πρωτάθλημα, αυξάνεται το τηλεοπτικό ενδιαφέρον, αλλά και ο κόσμος στο γήπεδο.

Στην Κύπρο σχεδόν κάθε χρόνο γνωρίζουμε τουλάχιστον τις πέντε από τις έξι ομάδες που θα αγωνιστούν στο πρώτο γκρουπ και λίγο πολύ και τις δύο από τις τρεις που θα υποβιβαστούν. Αν, για παράδειγμα, μπορούσαμε να ενισχύσουμε περισσότερο τις μικρομεσαίες ομάδες, το πρωτάθλημα θα αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον με συνέπεια και περισσότερους φιλάθλους στο γήπεδο λόγω ακριβώς αυτής της μη προβλεπτικότητας του.

Καταληκτικά η κεντρική διαχείριση και ο τρόπος διανομής των λεφτών στην παρούσα φάση μπορεί να στερεί σε κάποια ομάδα ένα μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο, ωστόσο, σε βάθος χρόνου η ανάπτυξη και των μικρών, η ανταγωνιστικότητα και η πρόοδός τους θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα σε όλα τα σωματεία και στους «μεγάλους» που θα υπερκεράσει εν τέλει τη διαφορά των τηλεοπτικών συμβολαίων και θα αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επίσης, εφόσον υπάρχει κεντρική διαχείριση, το κόστος για τον καταναλωτή θα είναι μικρότερο, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο πώλησης του προϊόντος σε χώρες όπου υπάρχουν αρκετοί Κύπριοι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ