aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαThe... still standing one!

The… still standing one!

Έχει μάθει το όνομά του να είναι πρωτοσέλιδο. Ας είμαστε πραγματιστές, το επιδιώκει κιόλας. Αν κάτι πιθανότατα θα τον σκότωνε, θα ήταν η αδιαφορία, η αίσθηση ότι ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω του, ότι τα μίντια δεν ασχολούνται μαζί του.

Δεν υπάρχει τίποτα που να λατρεύει περισσότερο – πέρα από την οικογένειά του και την προπονητική – από το να προκαλεί. Να δημιουργεί την ίντριγκα και να κάθεται να την απολαμβάνει. Εδώ και τρεις μήνες, το όνομά του είναι παντού. Τα στοιχήματα πέφτουν βροχή, οι πιθανότητες είναι εναντίον του και εκείνος το απολαμβάνει. Είναι δεδομένο ότι με κάποιο μαζοχιστικό τρόπο, αντλεί ικανοποίηση κάθε φορά που η απόδοση της απόλυσής του κάνει βουτιά. Μεταφράζουμε από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «CQ» στις 6 Οκτωβρίου.

«Φεύγει, φεύγει… Δεν έφυγε ακόμα. Η απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο από το Μάντσεστερ μοιάζει, πλέον, περισσότερο μια ιστορία του «πότε», παρά του «αν»». Τι ακολουθεί στο άρθρο; Μια ανάλυση των προγνωστικών. Πριν από ένα μήνα, λοιπόν, υπήρχε η δυνατότητα να στοιχηματίσεις ποια ημέρα του Οκτώβρη θα απολυθεί ο προπονητής των «κόκκινων διαβόλων». Ήθελες στις 20 Οκτωβρίου; Πιθανότητες 20 προς 1. Ήθελες μετά το ματς με τη Γιουβέντους στο «Ολντ Τράφορντ»; Δύσκολο πρωινό, πιθανότητες έξι προς ένα! Ήθελες να στοιχηματίσεις ότι θα είναι ο επόμενος προπονητής της Premier League που θα έχανε τη δουλειά του; Αυτό ήταν εύκολο, υπήρχε παντού, αλλά δεν πλήρωνε και πολύ. 3 προς 1 στην καλύτερη 11/10 στη χειρότερη!

Η χαμηλότερη τιμή για τον μήνα που πέρασε – σε προγνωστικά που δίνονταν στις αρχές του και όχι μετά τα ματς – ήταν στις 25 Οκτώβρη, ημερομηνία που ακολουθούσε το ματς με τη Γιουβέντους. Η υπολογισμένη απόδοση ήταν πέντε προς ένα, δύο μέρες μετά την αναμέτρηση για να μην γίνει και… εν θερμώ. Ακολούθως, βρίσκουμε στο 6 προς 1 στις 21 και 24 Οκτώβρη, ημερομηνίες μετά από τα ματς με Τσέλσι και Γιουβέντους αντίστοιχα. Παραδόξως, ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν κέρδισε κανένα από τα δύο, αλλά δεν έχασε και τη θέση του. Από τους Λονδρέζους, μάλιστα, ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις, οπότε κάτι κέρδισε σε επίπεδο εντυπώσεων.

Επιθετική άμυνα!
Φυσικά, δε θα υπέθετε κανείς ότι η στάση του Πορτογάλου θα ήταν παθητική στο διάστημα της εντονότατης αμφισβήτησής του. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν περιμένει να κερδίσει για να κάνει χειρονομία στους οπαδούς της Γιουβέντους ̇την έκανε και όταν έχασε στο πρώτο ματς. Ομοίως, δεν περιμένει να κερδίσει παιχνίδι για να βγάλει το τόσο σαρκαστικό του δηλητήριο απέναντι στους δημοσιογράφους. Το κάνει ανετότατα και μετά από άσχημα αποτελέσματα ή κάκιστες εμφανίσεις.

Κέρδισε τη Νιουκάστλ με ολική ανατροπή στο τελευταίο εικοσάλεπτο και γκολ στο 90’, αλλά είχε το… «μουρίνειο θράσος» να βγει από πάνω στη συνέντευξη Τύπου. «Θα πάω στο Λονδίνο σήμερα, αν βρέξει, θα είναι δικό μου λάθος. Αν υπάρξει πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, θα είναι δικό μου λάθος. Στο ποδόσφαιρο μπορείς να κερδίσεις ή να χάσεις ματς αλλά ποτέ δεν πρέπει να χάνεις την αξιοπρέπειά σου». Η αλήθεια είναι ότι στο διάστημα της ισοπέδωσης, ο Ζοσέ Μουρίνιο έχασε πολλά, αλλά όχι την στωικότητά του. Έχασε παίκτες, έχασε τα αποδυτήρια, έχασε την έξωθεν μαρτυρία, έχασε – και προ πολλού έχει χάσει – το μαγικό του φίλτρο, αλλά παρέμεινε απολαυστικός.

«Έχω κερδίσει περισσότερες φορές την Premier League, απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι 19 προπονητές μαζί», έλεγε στις 19 Αυγούστου, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να απολογηθεί για το γεγονός ότι η Γιουνάιτεντ είχε μόλις ηττηθεί 3-0 από την Τότεναμ. Πάντα βρίσκει τρόπο να ξεγλιστράει της κριτικής, όπως είχε κάνει και πέρυσι όταν βρέθηκε σε εξίσου δεινή θέση για το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βαρετό το είπαν, βαρετό ήταν και βαρετό παραμένει. «Υπάρχουν πολλοί ποιητές στο ποδόσφαιρο. Αλλά οι ποιητές δεν κερδίζουν τίτλους», απαντούσε στις κατηγορίες του προπονητή του Άγιαξ Πίτερ Μπος και μέσα σε όλη την εσωστρέφεια και την κριτική μοιάζει να μένει στο περιθώριο το γεγονός ότι το 2017 κέρδισε τρεις τίτλους στη Γιουνάιτεντ, μεταξύ των οποίων το Europa League.

Η χθεσινή νίκη στο Τορίνο ήταν δημιούργησε του Ζοσέ Μουρίνιο. Ήταν μια απάντηση στα γραφεία στοιχημάτων, τα οποία από χθες παίζουν την απόλυσή του στο δέκα προς ένα! Ο Πορτογάλος, ο ευφυέστατος αλαζόνας, κατάφερε να τα βρει ξανά με τους παίκτες του, κατάφερε να βγάλει τον Οκτώβριο, να έχει τρεις συνεχόμενες νίκες με 2-1 και αν τυχόν κερδίσει στο ντέρμπι του Μάντσεστερ τον αγαπημένο του Πεπ; Ε, τότε, σίγουρα θα περιμένουμε τον αρθρογράφο του «CQ» να επαναδιατυπώσει.

«Φεύγει, φεύγει, δεν έφυγε!!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ