aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΣτο Κάιρο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Σαλάχ

Στο Κάιρο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Σαλάχ

Πριν από λίγους μήνες, μια τεράστια εικόνα του Μοχάμεντ Σαλάχ εμφανίστηκε σε ένα τοίχο έξω από ένα καφέ στο Κάιρο δίπλα από τις εικόνες μεγάλων προσωπικοτήτων της Αιγύπτου όπως της τραγουδίστριας Ούμ Καλσούμ και ο συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ.

Σύντομα, το καφέ έγινε τόπος λατρείας τόσο για τους Αιγύπτιους οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν τον Σαλάχ, του οποίου το εύστοχο χτύπημα πέναλτι έστειλε τη χώρα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, όσο και για τους τουρίστες οι οποίοι μαγεύτηκαν από τις εμφανίσεις του στη Λίβερπουλ.

«Έρχονται όλοι για να βγάλουν φωτογραφίες: ξένοι, Αιγύπτιοι. Είναι το σύμβολο όλης της Αιγύπτου», είπε ο Χανί Φατί, μάνατζερ του καφέ. Κατακρίβεια, το καφέ του Φατί έγινε τόσο δημοφιλές που κάποτε αναγκάζεται να διώχνει κόσμο. «Έρχεται τόσος κόσμος που κάποτε τους λέω ότι ο Σαλάχ πήγε για ύπνο».

Αν και δεν έχει παίξει ακόμη στο Μουντιάλ, ο Σαλάχ είναι παντού στο Κάιρο. Είναι αδύνατον να αποφύγεις το όνομα και την εικόνα του: βρίσκεται παντού από λινά σεντόνια μέχρι φανάρια, από διαφημιστικές πινακίδες για πολυεθνικές εταιρείες μέχρι αυτοσχέδιες αφίσες στο δρόμο.

Οι φανέλες με το όνομα του γίνονται ανάρπαστες

«Θέλουν είτε τη φανέλα της εθνικής με το όνομα του είτε αυτή της Λίβερπουλ», λέει ο Μοχάμεντ Άνγουαρ, ιδιοκτήτης περιπτέρου στο Κάιρο. «Δεν τους νοιάζει ποια από τις δύο, αρκεί να έχει το όνομα του».

«Η Λίβερπουλ είναι η νούμερο ένα ξένη ομάδα στην Αίγυπτο», λέει ο Μουσταφά Ελ Τσιάτι, ένας από τους δημιουργούς της ιστοσελίδας KingFut. «Τα καφέ δείχνουν όλους τους αγώνες της. Μπορείς να καταλάβεις πότε παίζει η Λίβερπουλ, όταν δρόμοι είναι πιο ήσυχοι απ’ ότι συνήθως ή όταν άνθρωποι ουρλιάζουν όποτε σκοράρει».

«Κάποια καφέ βάζουν ελάχιστη χρέωση για μια καρέκλα όταν παίζει η Λίβερπουλ. Τώρα τα παιχνίδια της είναι πιο σημαντικά από το ντέρμπυ του Καίρου μεταξύ Αλ Αχλί και Ζάμαλεκ».

Η λατρεία για τον Σαλάχ είναι μεγαλύτερη στο Ναγκρίγκ, την πόλη στο Δέλτα του Νείλου όπου γεννήθηκε ο 26χρονος επιθετικός. Ο Ελ Τσιάτι λέει ότι ο Σαλάχ ξοδεύει μεγάλο μέρος του μισθού του για την πόλη του, χτίζοντας γήπεδα και νοσοκομεία. Όπως και στο Κάιρο, έτσι και εδώ, η εικόνα του βρίσκεται παντού.

«Είναι το καμάρι όλων των Αιγυπτίων, Αράβων και Μουσουλμάνων», λέει ο Άνγουαρ πίσω από τον πάγκο του στην αγορά του Καΐρου. «Δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη γενιά του αλλά και τις επόμενες που θα έρθουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ