aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΣτάγκε στο Goal: «Ο Απόλλων του Αυγουστή είναι καλύτερος από τον δικό μου!»

Στάγκε στο Goal: «Ο Απόλλων του Αυγουστή είναι καλύτερος από τον δικό μου!»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Οι παράτολμες αποστολές στοιχειώνουν το βιογραφικό του Μπερντ Στάνγκε καθώς ο Γερμανός τεχνικός ήταν, μεταξύ άλλων, προπονητής στην εθνική ομάδα του Ιράκ και στο Ομάν, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Συρίας, την οποία θα οδηγήσει στα τελικά του Asian Cup, που θα λάβει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον προσεχή Ιανουάριο. Λίγο πριν από την αναμέτρηση του Απόλλωνα Λεμεσού με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, συνομιλήσαμε με τον 70χρονο Γερμανό, που είχε οδηγήσει τον Απόλλωνα στο τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, το 2006.

-Λίγο πριν συμπληρώσετε τα 70ά σας γενέθλια τον περασμένο Μάρτη κληθήκατε ν’ αναλάβετε την εθνική ομάδα της Συρίας. Δεν βαρεθήκατε να κάνετε τον ιεραπόστολο του ποδοσφαίρου;

«(χαμογελώντας) Πράγματι είχα συμφιλιωθεί με την ιδέα να εγκατασταθώ μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Γένα στην ανατολική Γερμανία και να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα εγγόνια μου. Ενώ προετοίμαζα μια ωραία γιορτή με συγγενείς και φίλους για 70ά γενέθλιά μου, κατέφθασε ένα φαξ από τον πρόεδρο της συριακής ομοσπονδίας που μου πρότεινε να αναλάβω την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας».

-Και το δέλεαρ ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορούσατε να αντισταθείτε;

«Zήτησα διορία δύο εβδομάδων για να συζητήσω την πρόταση με τη γυναίκα και την οικογένειά μου. Κατόπιν επισκέφτηκα τη Δαμασκό και οριστικοποίησα εκεί τη συμφωνία. Ήθελα να δώσω χαρά κι ελπίδα σ’ αυτή τη χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο κι εδώ κι επτά χρόνια μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. Ευτυχώς η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς και η ζωή στη χώρα βρίσκει σιγά-σιγά τους ρυθμούς που είχε πριν από τον πόλεμο. Τους αγώνες μας όμως για λόγους ασφαλείας τους διεξάγουμε πάντα σε ουδέτερο έδαφος».

Διαβάστε επίσης: Δεύτερη επίθεση Γερμανών σε οπαδούς του Απόλλωνα, κτυπήθηκε 19χρονος

-Η πρώην ομάδα σας, ο Απόλλων Λεμεσού, αναμετράται στα πλαίσια του Γιουρόπα Λιγκ με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Έχετε εικόνα από την παρούσα ομάδα;

«Ασφαλώς! Παρακολουθώ ανά τακτά διαστήματα το κυπριακό πρωτάθλημα και κατέγραψα ότι ο Απόλλων έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα στο νήμα από τον ΑΠΟΕΛ. Χάρηκα πολύ όταν το καλοκαίρι έκανε εκπληκτική πορεία στα προκριματικά της διοργάνωσης και προκρίθηκε στους ομίλους. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η τωρινή ομάδα του Απόλλωνα είναι καλύτερη από τη δική μου!».

-Ποιες αναμνήσεις έχετε από το πέρασμά σας από την Κύπρο;

«Τις καλύτερες! (γέλια) Θυμάμαι ότι είχαμε ένα άριστο κλίμα στις τάξεις της ομάδας, κάτι που αποδείχτηκε ευεργετικό για την όλη πορεία της. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητοι. Είναι περιττό να αναφέρω ότι έχω επαφή με ανθρώπους του συλλόγου, ενώ το 2016 βρέθηκα στη Λεμεσό για να γιορτάσουμε με παίκτες και παράγοντες τη δεκαετή επέτειο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

Διαβάστε επίσης: Αυγουστή: «Φορμαρισμένη η Άιντραχτ, αλλά είμαστε κι εμείς…»

-Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη του κυπριακού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία;

«Είναι αναμφισβήτητο ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο έκανε τα τελευταία χρόνια τεράστια άλματα προόδου, πρωτίστως σε συλλογικό επίπεδο. Αυτό καταμαρτυρούν οι παρουσίες του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς επίσης και των λοιπών κυπριακών ομάδων, όπως του Απόλλωνα και της ΑΕΚ Λάρνακας στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεν ισχύει το ίδιο και για την εθνική ομάδα που βολοδέρνει στην ασημαντότητα, κάτι που οφείλεται κυρίως στους πολλούς ξένους παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω να αλλάζει αυτή η εικόνα στο άμεσο μέλλον».

Διαβάστε επίσης: Ζοάο Πέδρο με 38%

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ