aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΣκέψεις για αλλαγές στο VAR στην Αγγλία

Σκέψεις για αλλαγές στο VAR στην Αγγλία

Το Video Assistant Referee μπήκε στο ποδόσφαιρο με σκοπό να διευκολύνει την ζωή των διαιτητών, να κάνει πιο δίκαιο το άθλημα και να διώξει τις σκιές γύρω από διαιτητικές αποφάσεις. Μέχρι στιγμής όμως, σε πολλές περιπτώσεις αντί να λύσει τυχόν προβλήματα έχει δημιουργήσει συζητήσεις που σχετίζονται με την λειτουργία του.

Ο λόγος φυσικά, τα συνεχόμενα λάθη διαιτητών και οι περίεργες αποφάσεις που φέρνουν την αντίδραση των φιλάθλων αλλά και των ομάδων που βιώνουν την αδικία. Όλη αυτήν την κατάσταση θέλει να διορθώσει η Premier League που σκοπεύει να εξετάσει το κατά πόσο είναι λειτουργικό το σύστημα του VAR, τουλάχιστον έτσι όπως χρησιμοποιείται.

Τελευταίο παράδειγμα, ήταν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με την Άρσεναλ που σκόραρε με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο στο 86΄λεπτό στην ισοπαλία με την Κρίσταλ Πάλας (2-2), με το γκολ του να ακυρώνεται μετά από χρήση του VAR. Το VAR πλέον έχει χρησιμοποιηθεί σε 100 αγώνες της Premier την σεζόν που διανύουμε, με 26 αποφάσεις να αλλάζουν, αλλά σε καμία από αυτές ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν πήγε να ελέγξει το μόνιτορ.

Οι ιθύνοντες της Premier League έχουν ενθαρρύνει τους διαιτητές να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις κατά την διάρκεια του αγώνα και να αφήνουν την λήψη των αποφάσεων στο VAR,  όμως μία σειρά από λάθος αποφάσεις φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε αλλαγή, καθώς ο πλέον ο διαιτητής θα καλείται να πηγαίνει ο ίδιος στο μόνιτορ για να εξετάσει την φάση και να πάρει μόνος του την απόφαση. Αυτό δήλωσε και ο Παπασταθόπουλος μετά το τέλος του αγώνα. «Το VAR είναι μία καλή λύση όμως κατά την άποψή μου, οι διαιτητές θα έπρεπε να πηγαίνουν να εξετάσουν οι ίδιοι το μόνιτορ».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Τζέιμς Μίλνερ της Λίβερπουλ. «Νομίζω πως θα συνεχιστεί η συζήτηση γύρω από το VAR. Το Goal- line – technology είναι απίστευτο. Στιγμιαία απόφαση.  Είναι όμως πολύ δύσκολο με το VAR, όταν έχεις να κάνεις με αποφάσεις που καταστρέφουν την φύση του αθλήματος. Πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα και την χρήση του. Οι διαιτητές θα πρέπει α ελέγχουν καλύτερα τις φάσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ