aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαPre Game: Πορτογαλία - Γαλλία

Pre Game: Πορτογαλία – Γαλλία

Εδώ και μια οκταετία η εικόνα του Ικερ Κασίγιας να σηκώνει το τρόπαιο των πρωταθλητών Ευρώπης, ως αρχηγός της Εθνικής Ισπανίας, μονοπωλούσε όλα τα αφιερώματα, εκδόσεις, τηλεοπτικά ρεπορτάζ και αναφορές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Απόψε (10 μ.μ.), όμως, στο «Σταντ ντε Φρανς» του Σεν Ντενί στο Παρίσι, αυτή η εικόνα θα αλλάξει. Διά χειρός του υπηρεσιακού (ενδεχομένως και νέου) προέδρου της UEFA, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ, το τρόπαιο θα περάσει πρώτο στα χέρια του Κριστιάνο Ρονάλντο ή του Ούγκο Γιορίς. Οι αρχηγοί Πορτογαλίας και Γαλλίας ονειρεύονται ξύπνιοι αυτήν τη στιγμή και θέλουν όσο τίποτε άλλο να τη ζήσουν.

Μαζί τους, βεβαίως, οι συμπαίκτες τους, οι προπονητές (Φερνάντο Σάντος και Ντιντιέ Ντεσάν αντίστοιχα), τα εκατομμύρια των συμπατριωτών τους που περιμένουν τη μεγάλη στιγμή. Αυτή που θα αποτελέσει το κερασάκι του πρώτου Euro της ιστορίας με 24 ομάδες, το οποίο μέχρι τώρα έχει προσφέρει 107 γκολ (69 στη φάση ομίλων και 38 στα νοκ άουτ), 195 κίτρινες κάρτες, μόλις τρεις κόκκινες, 1.878 αρνητικούς έλεγχους αντιντόπινγκ (εντάξει, αυτοί ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο), 6.500 εθελοντές από 135 χώρες, 2,4 εκατομμύρια θεατές στα γήπεδα, δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατές, 830 εκατομμύρια ευρώ ως κέρδη στα ταμεία της UEFA.

Στους παραπάνω αριθμούς θα προστεθούν γκολ, κάρτες και θεατές, αλλά πρωτίστως τα ονόματα των νέων πρωταθλητών Ευρώπης, αφού κανένας απ’ όσους θα αγωνιστούν απόψε δεν είχε το προνόμιο να σηκώσει ποτέ την ευρω-κούπα σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Εξαίρεση ο Ντεσάν, ο οποίος το έκανε το 2000 ως αρχηγός των «τρικολόρ», οι οποίοι κυνηγούν να πιάσουν Γερμανία και Ισπανία στις τρεις κατακτήσεις. Οσο για την Πορτογαλία; Θέλει να ξορκίσει το «φάντασμα» του 2004 και της Ελλάδας, ώστε να επιβεβαιώσει πως η πρώτη φορά είναι πάντα πιο γλυκιά…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ