aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΠικρό φινάλε σε μισό αιώνα συνέπειας

Πικρό φινάλε σε μισό αιώνα συνέπειας

Επειδή το ποδόσφαιρο υπήρξε ανέκαθεν το σπορ των μεγάλων ανατροπών, κανείς δεν μπορεί να νιώθει βέβαιος ότι θα πραγματοποιήσει τον στόχο του, πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ακόμα κι αν πρόκειται για την εθνική Ιταλίας, μια από τις πιο «συνεπείς» ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 50 χρόνια, που έμεινε εκτός τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Έτσι έκλεισε ένας κύκλος που είχε ανοίξει 25 χρόνια πριν, αμέσως μετά τον τελευταίο αποκλεισμό της, ενώ ακολούθησαν 12 διαδοχικές συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

Οι «Ατζούρι» δεν ήταν παρόντες στο EURO 1992, διοργάνωση με τη συμμετοχή μόλις οκτώ ομάδων, καθώς και τότε την «πάτησαν» από Σκανδιναβούς και συγκεκριμένα τη Νορβηγία, η οποία τους «μπλόκαρε» δύο φορές στα προκριματικά, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί η Σοβιετική Ένωση και να πάρει το εισιτήριο. Οι τελικοί εκείνης της διοργάνωσης είχαν γίνει στη Σουηδία, η εθνική ομάδα της οποίας απέκλεισε την Ιταλία από το Μουντιάλ του καλοκαιριού.

Η απουσία της από τη Ρωσία το προσεχές καλοκαίρι, στερεί από τη διοργάνωση την πλέον ανταγωνιστική -μαζί με τη Γερμανία- ευρωπαϊκή ομάδα. Όποτε εμφανίζονται σε τελική φάση οι Ιταλοί, οι πιθανότητες να προχωρήσουν σε νοκ άουτ αγώνες είναι αυξημένες. Από το 1968 και μετά, έχουν συμμετάσχει 14 φορές σε προημιτελικούς, σε σύνολο 21 τελικών φάσεων που έχουν λάβει μέρος. Από αυτές, τις 11 προκρίθηκαν στους ημιτελικούς, τις επτά σε τελικό και έχουν κατακτήσει τρία τρόπαια, τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 2006 και το Ευρωπαϊκό του 1968. Έχασαν στους τελικούς του EURO 2000 και του EURO 2012, όπως και στα Μουντιάλ των ΗΠΑ (1994) και του Μεξικού (1970).

Η στατιστική ενόψει Ρωσίας έδειχνε… τελικό. Κι αυτό γιατί από την έναρξη του 21ου αιώνα, η «Σκουάντρα Ατζούρα» εμφανιζόταν σε τελικό κάθε έξι χρόνια: 2000, 2006, 2012. Αυτή η συνέχεια διακόπηκε απότομα και πλέον η ομοσπονδία επικεντρώνεται στο στόχο του EURO 2020. Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι και προπολεμικά η Ιταλία υπήρξε η απόλυτη πρωταγωνίστρια με τη σπουδαία ομάδα του Βιτόριο Πότσο που κατέκτησε δύο σερί Παγκόσμια Κύπελλα (1934, 1938).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ