aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΠίκρα... για τους Αγγλους! Το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στη Σκωτία

Πίκρα… για τους Αγγλους! Το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στη Σκωτία

Οι Αγγλοι , που ισχυρίζονται πως είναι οι «εφευρέτες» του ποδοσφαίρου, σίγουρα δεν θα είναι ευχαριστημένοι. Όμως η είδηση της ανακάλυψης στη Σκωτία των πρώτων κανονισμών ενός παιχνιδιού που ονομάζεται «Foot-Ball» είναι πραγματικά συγκλονιστική.

To 1824 o Tζωνn Xoπ, ίδρυσε το πρώτο «Foot-Ball Club», 39 χρόνια πριν από τη γέννηση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δέκα χρόνια πριν εκείνη της Σκωτίας. Ο Χοπ, που ήταν φοιτητής της Νομικής, φαίνεται να αξίζει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στους «πατέρες» του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ο ερευνητής Αντι Μίτσελ, που προσπαθεί μαζί με τον συνάδελφό Τζων Χάτσισον να συναρμολογήσουν το παζλ των πληροφοριών που προέκυψαν πριν από λίγες ημέρες στο Εδιμβούργο, είναι σίγουροι για την θεμελιώδη συμβολή του Χοπ.

«Σε χειρόγραφο του, με ημερομηνία 1833, υπάρχουν έξι βασικοί κανόνες. Γίνεται λόγος για ένα παιχνίδι που οι παίκτες κλωτσούν μια μπάλα, γίνεται ανάμεσα σε δύο ομάδες, σε ένα γήπεδο με δύο εστίες», αναφέρει ο Μίτσελ. Πρόκειται για σχέδιο κανόνων που φτάνουν 15 χρόνια πριν το περίφημο « κανόνα του Cambridge». Ανάμεσα στις τάξεις του «Foot-Ball Club» από τον Τζων Χοπ, ξεχωρίζουν τουλάχιστον δύο παίκτες, που έστω και έμμεσα, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού στη Σκωτία.

Ο Τζέιμς Κιρκπάτρικ, ο οποίος κέρδισε το FA Cup με τη φανέλα των Γουόντερερς το 1877 και ήταν αρχηγός της εθνικής ποδοσφαίρου της Σκωτίας στον πρώτο αγώνα (ανεπίσημο) το 1870, ήταν ο γιος του Τσαρλς Κιρκπάτρικ Σαρπ, ένα μέλος του «Foot-Ball Club» το 1831. Ο Φράνσις Μονκρείφ, που ήταν αρχηγός στον πρώτο διεθνή αγώνα ράγκμπι (διεξήχθη κόντρα στην Αγγλία) το 1871, ήταν ο γιος του Τζέιμς Μονκρείφ, ο οποίος ήταν επίσης στο” Foot-Ball Club “, αλλά το 1832.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ