aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟι Ρώσοι χαλαρώνουν, αφήνοντας το Μουντιάλ να τους παρασύρει

Οι Ρώσοι χαλαρώνουν, αφήνοντας το Μουντιάλ να τους παρασύρει

Υπό κανονικές συνθήκες, επιτρέπεται σε ένα Μοσχοβίτη να στέκεται στο πεζοδρόμιο και να κρατά ένα πανό. Όμως, αν ακόμη ένας Μοσχοβίτης πάει να σταθεί μαζί του, αυτόματα η παρουσία των δύο ανθρώπων καθίσταται μια παράνομη συγκέντρωση και η αστυνομία δικαιούται να τους συλλάβει.

Όμως, μετά τη νίκη της Ρωσίας επί της Ισπανίας, την Κυριακή, εκατοντάδες Ρώσοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και έκαναν πάρτι, όχι απλά σε τυχαία πεζοδρόμια, αλλά στο πεζοδρόμιο έξω από τη Λουμπιάνκα, το κτίριο που στεγάζει τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσία, γνωστές ως FSB (πρώην KGB).

«Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου όλα επιτρέπονται», είπε η Σοφία Μίρναγια, 26, καθηγήτρια λογοτεχνίας που έβγαζε φωτογραφίες το αγόρι της ενώ κρατούσε ένα πλαστικό ποτήρι με μπύρα.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι η διοργάνωση θα ενδυναμώσει την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελλο για να περάσει «ομαλά» μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στις συντάξεις αλλά και για να φτιάξει την εικόνα του στο εξωτερικό.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοβ, παρομοίασε τους πανηγυρισμούς του κόσμου στη Μόσχα με αυτούς της 9 Μαΐου 1945, ημέρα που οι Ναζί παραδόθηκαν στους Σοβιετικούς.

Ο Αμερικανός ομόλογος του Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ρωσία «κάνει φανταστική δουλειά με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Οι προσδοκίες για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ήταν ψηλές. Η Ρωσία είχε κερδίσει τη διοργάνωση του το 2010, δηλαδή πριν να προσαρτήσει περιοχές της Ουκρανίας, να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, να αναμιχθεί στις Αμερικανικές εκλογές και γενικά πριν να αποκλειστεί γεωπολιτικά από το δυτικό κόσμο.

Η ανάθεση του τουρνουά στη χώρα δεν άρεσε σε πολλούς. Η Βρετανική βασιλική οικογένεια, για παράδειγμα, αποφάσισε να μποϋκοτάρει το Μουντιάλ ως διαμαρτυρία για τη δηλητηρίαση του πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο οποίος δούλευε για τους Βρετανούς.

Επιπλέον, η Ρωσία είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο ντόπινγκ στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά που διοργάνωσε, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι το 2014, ενώ η εθνικής της ομάδα θεωρείτο ως η πιο αδύναμη που είχε ποτέ. Στην 70η θέση της κατάταξης της FIFA είναι η ομάδα που βρίσκεται χαμηλότερα από όσες λαμβάνουν μέρος στο Μουντιάλ.

Όμως, η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ έκανε την μεγάλη έκπληξη και άφησε έξω την Ισπανία, έτσι τώρα βρίσκεται στους 8.

Κανείς δεν περίμενε η εθνική Ρωσίας να τα πάει τόσο καλά. Ούτε ο ίδιος ο Πούτιν φαίνεται. Μάλιστα, σε μια κίνηση που πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως λανθασμένο υπολογισμό, στο ματς της Κυριακής, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε τον πρωθυπουργό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις κερκίδες του Λουζνικί, αντί να παραστεί ο ίδιος.

Εκτός από την πορεία της εθνικής, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν τέλεια για τη Ρωσία. Το κοινό στις κερκίδες είναι ενθουσιώδες, δεν υπάρχει καθόλου βία, ούτε λογιστικά προβλήματα. Επίσης, οι περιβόητοι Ρώσοι χούλιγκανς είναι εξαφανισμένοι.

Η Ρωσία είναι μια χώρα που είναι γνωστή για το κρύο, τα χρήματα και τον αυταρχικό πρόεδρο της, όμως οι επιτυχίες (ποδοσφαιρικές και μη) των τελευταίων εβδομάδων έκαναν αρκετούς στο εξωτερικό να αλλάξουν γνώμη για αυτήν αλλά και τους ίδιους του Ρώσους να χαλαρώσουν.

«Έχουμε μια αυταρχική κυβέρνηση, όμως όχι τώρα, τώρα έχουμε πάρτι», είπε ο Αλεξάντερ Γεροφέγεφ, που πανηγύριζε στο δρόμο την Κυριακή.

Ο Πάβελ Ροβίνσκι, 25, αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας την Κυριακή και  βρισκόταν στο πάρτι στην πλατεία Λουμπιάνκα με μια μπύρα στο χέρι, είπε ότι ο ενθουσιασμός από το ποδόσφαιρο δεν θα κρατήσει. «Όταν το Κύπελλο τελειώσει, όλα θα επιστρέψουν στη θέση τους», είπε. «Ότι απαγορευόταν, θα γίνει ξανά απαγορευμένο».

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ