aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟι Ισλανδοί «ruligans» έχουν ξεσηκωθεί

Οι Ισλανδοί «ruligans» έχουν ξεσηκωθεί

Πριν το 2011 ήταν πολύ δύσκολο να ενθουσιάσεις τους Ισλανδούς, μιλώντας για ποδόσφαιρο. Οι Ισλανδοί είναι φλεγματικοί. Διαδήλωση για τους Ισλανδούς είναι όταν μαζεύονται όλοι μαζί και ρίχνουν γιαούρτι στο κτίριο της βουλής.

Η άσχημη πορεία της εθνικής ομάδας μέχρι τότε ήταν ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας. Ο Άρνι Θορ Γκούναρσον, οπαδός, θυμάται ένα παιχνίδι όπου η Ισλανδία έφερε ισοπαλία 0-0 με τη Γερμανία το 2003, αποτέλεσμα που τότε θεωρήθηκε θαύμα.

Ο Γκούναρσον ήταν κατενθουσιασμένος, αλλά φαίνεται ήταν ο μόνος ανάμεσα στις 7,000 που παρακολουθούσαν το παιχνίδι στο στάδιο του Ρέικιαβικ.

«Στεκόμουν, φώναζα και προσπαθούσα να ξεσηκώσω τον κόσμο», είπε. «Ένας τύπος μου απάντησε: “Μπορείς να κάτσεις κάτω και να μην κάνεις τόση φασαρία; Προσπαθούμε να δούμε τον αγώνα εδώ”».

Αυτό το συμβάν δείχνει το πόσο μεγάλη ήταν η αλλαγή στην οπαδική κουλτούρα των Ισλανδών. Η Ισλανδία είναι η μικρότερη χώρα που έχει παίξει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Για αυτό το λόγο, οι οπαδοί έχουν την ευκαιρία να είναι πολύ κοντά στους παίχτες.

«Όλοι στη χώρα νιώθουν ότι συμμετέχουν», είπε ο τερματοφύλακας της ομάδας, Χάνες Χάλντορσον. Σε μια χώρα με πληθυσμό λίγο κάτω από 350,000 όλοι ξέρουν κάποιον στην ομάδα ή ξέρουν κάποιον που ξέρει κάποιον. Δεν υπάρχουν celebrities. Τα αστέρια της ομάδας δεν είναι απομακρυσμένα από το κοινό.

Ο Μπίρκιρ Σαέβαρσον, ένας από τους βασικούς αμυντικούς της εθνικής, όταν δεν παίζει ποδόσφαιρο, μαζεύει αλάτι σε ένα εργοστάσιο του Ρέικιαβικ. Το ποδόσφαιρο είναι σπουδαίο αλλά δεν είναι η πραγματική ζωή, είπε, έτσι προσπαθεί να κρατά τον εαυτό του απασχολημένο όταν δεν έχει αγώνες. «Δεν ήθελα να τεμπελιάσω πριν το Μουντιάλ», είπε.

Σε μια τόσο μικρή χώρα, το να βλέπεις αστέρια της εθνικής, όπως ο Γκύλφι Σίγκουρτνσον, στο δρόμο δεν είναι καθόλου σπάνιο. «Αν είναι εδώ θα τους δεις στο δρόμο», είπε η Κριστίν Χαλούρ Γιόνσον, γραμματέας του συνδέσμου φιλάθλων της εθνικής, Τόλφαν (12ος παίκτης). «Τους είδα πολλές φορές να περπατούν. Είναι η Ισλανδία. Τους βλέπεις όλους, είτε είναι η Μπγιόρκ ή ένας από αυτούς».

Οι σχέσεις των οπαδών με την ομάδα, έγιναν στενότερες όταν ο τότε βοηθός προπονητής (και τώρα πρώτος προπονητής) της εθνικής, Χέιμιρ Χάλγκριμσον, άρχισε να προσκαλεί απλό κόσμο σε μπυραρίες, πριν τα ματς για να τους εξηγήσει την τακτική που θα ακολουθούσε.

«Αυτές οι συναντήσεις δημιούργησαν την οπαδική μας κουλτούρα», λέει η Γιόνσον. Ο Χάλγκριμσον ενθάρρυνε τους οπαδούς να κάνουν περισσότερη φασαρία. «Βασικά έδωσε κίνητρο στους οπαδούς να προσπαθούν περισσότερο έτσι ώστε οι παίχτες να νιώθουν την ατμόσφαιρα», είπε η Γιόνσον. «Μας έδωσε ένα αίσθημα ιδιοκτησίας, ένα αίσθημα ότι δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς τους οπαδούς».

Οι Ισλανδοί, τώρα, μπορεί να φωνάζουν πιο δυνατά αλλά είναι ακόμη… Ισλανδοί. Δεν υπάρχει καμιά παράδοση χουλιγκανισμού. «Φωνάζουμε τους αυτούς μας Ruligans (από το αγγλικό rules) – ακολουθούμε τους κανόνες», είπε ο Σβέιν Ασγκέιρσον, αντιπρόεδρος του Τόλφαν. Όταν κάποιοι αρχίζουν να φωνάζουν άσχημα συνθήματα, όπως αυτό που ενθαρρύνει τραυματίες αντιπάλους να πεθάνουν, οι υπόλοιποι τους αγνοούν και τους αποκλείουν, έτσι σταματούν.

Όταν η εθνική χάνει, οι Ισλανδοί μπορεί να απογοητεύονται όμως δεν νιώθουν θυμωμένοι με τους παίχτες. Μέχρι στιγμής, είναι ευχαριστημένοι που η ομάδα τους έφτασε τόσο μακριά. Προημιτελικά στα Γιούρο 2016 και τώρα πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Όταν συνεχίζεις να καταρρίπτεις τα προγνωστικά, δεν μπορείς να είσαι θυμωμένος», είπε ο Κρίστιαν Ντε Φράνσια, Αμερικανός δικηγόρος που ζει στη Βιέννη και είναι φανατικός οπαδός της Ισλανδίας. «Φτάσαμε τόσο μακριά».

Όταν η εθνική επέστρεψε στο Ρέικιαβικ μετά του Γιούρο 2016, περίπου 100,00 άνθρωποι (το 1/3 του πληθυσμού) μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα για να τους υποδεχτούν. Στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας στο φετινό Μουντιάλ, το 99.6% της χώρας ήταν κολλημένο στις οθόνες του, σύμφωνα με στοιχεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (και το υπόλοιπο 0.4% ήταν στο γήπεδο, όπως τουίταρε ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού Πειραιώς Άλφρεντ Φιγκμπόνασον).

«Το ποδόσφαιρο κατάφερε να ενώσει τη χώρα όσο τίποτα άλλο», είπε η πρέσβης της Ισλανδίας στη Ρωσία, Μπέργκλιντ Ασγκεϊρσντοτίρ, πριν λίγες μέρες. Φορούσε μια φανέλα της εθνικής και καθόταν μαζί με άλλους οπαδούς σε μια μπυραρία της Μόσχας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ