aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟι Εισαγγελείς ζητούν καταδίκη για Αλ Κελαίφι και Βάλκε. Πιο απαλά τα πράγματα για τον...

Οι Εισαγγελείς ζητούν καταδίκη για Αλ Κελαίφι και Βάλκε. Πιο απαλά τα πράγματα για τον Ντέρη

Η δίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπελινζόνα της Ελβετίας για Ζερόμ Βάλκε, Νάσερ Αλ Κελαίφι και Ντίνου Ντέρη (και οι τρεις δεν έχουν παρουσιασθεί, μόνο οι δικηγόροι τους) συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Βεβαίως πλησιάζει έως το τέλος της που αναμένεται να είναι με την ανακοίνωση της απόφασης, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν κάνει ένσταση, θεωρώντας ότι το δικαστήριο αυτό, δεν είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, αλλά είχε απορριφθεί.

Τώρα οι Ελβετοί εισαγγελείς ζητούν φυλάκιση για τον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν και ιδιοκτήτη του beIN Media Group (όμιλος που αγοράζει και πουλάει τηλεοπτικά δικαιώματα) Νάσερ Αλ Κελαίφι και δωροδοκία , πρώην στελέχους της FIFA, με σκοπό να εξασφαλίσει δίχως διαγωνισμό την αποκλειστικότητα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων , των δύο επόμενων Παγκοσμίων κυπέλλων του 2026 καθώς και του 2030 (το δεύτερο δεν έχει αποφασισθεί ακόμη που θα διεξαχθεί).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γάλλος άλλοτε δημοσιογράφος του καναλιού Canal + και μετέπειτα γενικός γραμματέας της ΦΙΦΑ, Ζερόμ Βάλκε έλαβε για αποκλειστική χρήση την «Βίλλα Μπιάνκα», η οποία ανήκει στον Αλ Κελαίφι στην Σαρδηνία για 18 μήνες δίχως να καταβάλει συνολικό ενοίκιο έως 1,8 εκ. ευρώ.

Την Τρίτη, οι εισαγγελείς ζήτησαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας να καταδικάσει τον Αλ Κελαίφι σε φυλάκιση 28 μηνών και τον Βάλκε, 3 χρόνια.

Η δίκη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς καθώς πλησιάζει στο τέλος της…

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο όμιλος beIN Media Group έλαβε τηλεοπτικά δικαιώματα δίως να ζητηθούν άλλες προσφορές για δύο Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο Νίκλας Έρικσον, πρώην διευθυντής τηλεοπτικών δικαιωμάτων της FIFA, που ήταν παρών, δήλωσε στη δίκη διαφθοράς του ποδοσφαίρου ότι τα δικαιώματα μετάδοσης για τα παγκόσμια κύπελλα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2026 και το 2030 δεν υποβλήθηκαν σε προσφορά, πριν δοθούν στο Group Media.

Ο Αλ Κελαίφι , ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος των Γάλλων πρωταθλητών της Παρί Σεν Ζερμέν και συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (UEFA), κατηγορείται ότι υποκίνησε τον Βάλκε να μην πει στην FIFA και θα τύχει της εύνοιάς του να αγοράσει από αυτό μια βίλα 7 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι στην Σαρδηνία.

Το ζήτημα είναι αν ο 46χρονος, πρώην τενίστας του Davis Cup για το Κατάρ, βοήθησε άμεσα τον Βάλκε να αγοράσει τη βίλα και να τη χρησιμοποιήσει δωρεάν, δεδομένου ότι η beIN Media ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής για το 2026 και 2030 Παγκόσμια Κύπελλα. Εδώ είναι όλο το θέμα. Τι θα μπορέσει να αποδείξει το δικαστήριο και τι διαθέτει στα χέρια του…

Για δωροδοκία και ο Ντέρης

Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή υπόθεση, ο Έλληνας επιχειρηματίας Ντίνος Ντέρης κατηγορείται για δωροδοκία προς τον Βάλκε, άνω του 1,25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ντέρης κατηγορείται για δωροδοκία 1,25 εκατομμυρίων ευρώ. Φέρεται να πλήρωσε τον Βάλκε σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή μεταχείριση της προσφοράς του για δικαιώματα ελληνικών και ιταλικών μέσων ενημέρωσης για 12 χρόνια σπουδαίων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Ο Βάλκε αρνείται ότι δωροδοκήθηκε . Ισχυρίζεται ότι στέλεχος του μάρκετινγκ τον βοηθούσε να πληρώσει 11.000 δολάρια που είχε ως προσωπικό του χρέος.

Η δίκη συνεχίζεται και είναι η πρώτη στην Ελβετία που ρίχνει φως στον Βάλκε και σε άλλους ανώτερους αξιωματούχους της FIFA, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει για δικαιώματα μέσων ενημέρωσης σε διοργανώσεις ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποφέρει στην FIFA κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων και τώρα αυτά χάθηκαν…

Το ντουέτο αρνείται τις κατηγορίες και η δίκη συνεχίζεται.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ