aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟ θάνατός σου, η ζωή μου

Ο θάνατός σου, η ζωή μου

Κάθε χρόνο η Μπουντεσλίγκα είναι ένα απ’τα πρωταθλήματα που μας χαρίζει πολλά γκολ και εκπλήξεις. Μπορεί συχνά η πρώτη θέση να είναι κατειλημμένη απ’τη Μπάγερν Μονάχου, ή μπορεί συνήθως να μην υπάρχει και ανταγωνισμός για τον πρωταθλητή.

Το σίγουρο είναι ότι ο θεατής θα δει γκολ και θέαμα. Φέτος, έπειτα από 18 αγωνιστικές, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εικόνα στην κορυφή έχει αλλάξει δραματικά τόσο για τη θέση του πρωτοπόρου, όσο και για τα εισιτήρια που οδηγούν στην Ευρώπη. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Η μάχη του πρωταθλητή: Ρόλοι αντεστραμμένοι

Η μάχη του τίτλου φέτος στη Γερμανία γίνεται ανάμεσα στη Ντόρτμουντ που πέρυσι τερμάτισε 4η και τη Μπάγερν. Η εικόνα όμως είναι αντεστραμμένη. Η ομάδα του Lucien Favre φέτος είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη συνοχή, το καλύτερο ποδόσφαιρο και τη σταθερότητα, ενώ η Μπάγερν κάνει έναν μέτριο, για τα δεδομένα της, 1ο γύρο. Η Μπορούσια διαθέτει αυτή τη στιγμή την καλύτερη επίθεση με 50 γκολ (7 γκολ μακριά απ’τη 2η καλύτερη Μπάγερν) και την καλύτερη συγκομιδή με 48 βαθμούς στην 1η θέση, έχοντας παράλληλα και τη 2η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 19 γκολ παθητικό σε 19 αγώνες. Η Μπάγερν Μονάχου από την άλλη, έχοντας τη 2η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος και με 20 γκολ παθητικό βρίσκεται σχεδόν μοιραία στη 2η θέση με 42 βαθμούς. Βέβαια δεν είναι μόνο οι δείκτες των γκολ που καθορίζουν τη θέση των πρωτοπόρων. Η ομάδα του Νίκο Κόβατς δεν κατάφερε να βρει το συνήθη χαρακτήρα της κατά τη διάρκεια του 1ου γύρου με αποτέλεσμα να μην αποφύγει τις γκέλες (3 ισοπαλίες και 3 ήττες). Θετική εξέλιξη αποτελεί το ότι στους τελευταίους αγώνες διατηρεί ένα σερί 7/7 σε νίκες.

Αν και οι 6 βαθμοί διαφοράς δείχνουν πολλοί, η 1η θέση δεν έχει κριθεί ακόμα σε ένα πρωτάθλημα που διακρίνεται για τα πολλά γκολ και τις ‘‘ευαίσθητες άμυνες’’. Κρίσιμοι αγώνες έρχονται σύντομα για τους δύο πρωτοπόρους, αφού για τους Βαυαρούς οι αγωνιστικές 23η, 24η και 25η απέναντι σε Χέρτα, Γκλάντμπαχ και Βόλφσμπουργκ πέφτουν ανάμεσα στα ματς με τη Λίβερπουλ για το Champions League, φτιάχνοντας έτσι ένα παζλ 5 δυνατών αναμετρήσεων. Έπειτα τη σκυτάλη παίρνει το πρόγραμμα της Μπορούσια, η οποία θα έχει μία δυνατή τριπλέτα αγώνων την 26η, 27η και κυρίως την 28η αγωνιστική όταν και θα αντιμετωπίσει με τη σειρά τις Χέρτα εκτός έδρας, Βόλφσμπουργκ εντός και φυσικά τη Μπάγερν Μονάχου εκτός έδρας στο μεγάλο ντέρμπι της Γερμανίας. Οι 6 αυτές αγωνιστικές φυσικά και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μάχη για την 1η θέση.

Σε ό,τι αφορά τη δυσκολία του γενικότερου προγράμματος των δύο μονομάχων, αυτή δείχνει να είναι μοιρασμένη. Στη μεν Ντόρτμουντ απομένουν 5 ντέρμπι, 4 εκ των οποίων είναι εκτός έδρας, ωστόσο η πορεία της δε φαίνεται να κινδυνεύει από τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, αφού πριν και μετά τους αγώνες της φάσης των 16 του Champions League θα αντιμετωπίσει ομάδες από τις κατώτερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Στη δε Μπάγερν πλην όσων αναφέραμε παραπάνω, απομένουν άλλοι 3 δυνατοί αγώνες, οι 2 μάλιστα στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος απέναντι σε Λειψία και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που είναι στην 4η και 5η θέση της κατάταξης σήμερα.

Η μάχη για την Ευρώπης: αγώνες σε τεντωμένο σχοινί

Στις θέσεις 3-5 του βαθμολογικού πίνακα βρίσκονται 3 διαφορετικές ομάδες. Στην 3η θέση η Γκλάντμπαχ με μία απ’τις καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος (39 γκολ), ενώ μοιράζεται και την καλύτερη άμυνα μαζί με τη Λειψία (18 γκολ παθητικό). Στην 4η θέση η Λειψία, η ομάδα με τη χειρότερη επίθεση της πρώτης 6άδας, που όμως όπως αναφέραμε διαθέτει μία απ’τις αποτελεσματικότερες άμυνες του πρωταθλήματος και στην 5η θέση η Άιντραχτ, μια ομάδα που επίσης σκοράρει πολύ (39 γκολ), αλλά πληγώνεται και πολύ (26 γκολ παθητικό) σε 19 αγωνιστικές.

Γκλάντμπαχ

Με ρεκόρ 12/3/4 και 39 βαθμούς δείχνει να είναι ένα σκαλί πάνω απ’τους υπόλοιπους την ίδια στιγμή που και το πρόγραμμά της θα την ευνοήσει αρκετά στο 2ο γύρο. Στα 6 δυνατά ματς που θα δώσει μέχρι το τέλος, τα 5 θα είναι στην έδρα της, ενώ φυσικά δε θα έχει να σκέφτεται και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αν μάλιστα βάλουμε στο τραπέζι και τις μεγάλες νίκες του 1ου γύρου επί των Άιντραχτ εντός και Μπάγερν Μονάχου εκτός έδρας, σίγουρα θα μπορούσαμε να ποντάρουμε στην ομάδα του Dieter Hecking για την 3η θέση. Κρίσιμες αγωνιστικές για την Γκλάντμπαχ θα είναι οι 21η – 24η, όπου θα αντιμετωπίσει τις Χέρτα εντός, Άιντραχτ εκτός, Βόλφσμπουργκ και Μπάγερν Μονάχου εντός έδρας σε 4 πολύ δυνατά και κρίσιμα τεστ. Παράλληλα θα ήθελε την τελευταία αγωνιστική να μην κυνηγάει κάποιο αποτέλεσμα, μιας και θα αντιμετωπίσει τη Ντόρτμουντ στην έδρα της.

Λειψία

Με ρεκόρ 10/4/5 και 34 βαθμούς δε δείχνει αυτή τη στιγμή να μπορεί να κυνηγήσει κάτι παραπάνω από την 4η θέση, κυρίως λόγω της αντιπάλου Γκλάντμπαχ. Στους μέχρι τώρα αγώνες έχει χάσει από τους δύο πρωτοπόρους, την 8η Βόλφσμπουργκ και τη 13η Φράϊμπουργκ αποδεικνύοντας ότι δυσκολεύεται να κάνει το βήμα παραπάνω. Βέβαια χρόνος υπάρχει και η Λειψία επίσης δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να την απασχολούν. Ωστόσο το πρόγραμμα της παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού θα χρειαστεί να αγωνιστεί 8 φορές εκτός έδρας στα 15 ματς που απομένουν και συγχρόνως θα υποδεχθεί 4 αντιπάλους απ’το τοπ-7 στο σπίτι της. Κρίσιμες αγωνιστικές αναμφίβολα θα είναι οι 27η – 30η, όπου και θα αντιμετωπίσει τις Χέρτα εντός, Λεβρκούζεν εκτός, Βόλφσμπουργκ εντός και Γκλάντμπαχ εκτός έδρας.

Άιντραχτ

Με ρεκόρ 9/4/6 και 31 βαθμούς η ομάδα της Φρανκφούρτης βρίσκεται στην 5η θέση του πρωταθλήματος. Είναι η μόνη ομάδα απ’τις θέσεις 3-7 η οποία συνεχίζει στην Ευρώπη και αυτό ενδέχεται μάλιστα να της κοστίσει. Συγκεκριμένα την ερχόμενη αγωνιστική δίνει δυνατό ματς με τη Ντόρτμουντ εντός έδρας, την επόμενη(21η) παίζει στην έδρα της Λειψίας και έπειτα ταξιδεύει στην Ουκρανία για τον αγώνα με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ για τη φάση των 32 του Europa League. Στη συνέχεια την 22η αγωνιστική υποδέχεται τη Γκλάντμπαχ και την ίδια εβδομάδα παίζει τον επαναληπτικό με τη Σαχτάρ στην έδρα της. Ακόμη αν συνυπολογίσουμε και τις 5 ήττες της στα 6 δυνατά ντέρμπι του 1ου γύρου (ισοπαλία με Λειψία), αντιλαμβανόμαστε ότι το υπόλοιπο της χρονιάς προδιαγράφεται δύσκολο για την Άιντραχτ. Σίγουρα όμως αυτό δεν της στερεί το δικαίωμα να διατηρηθεί στη θέση της ή και να κοιτάξει πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Στις θέσεις 6 – 8 της Bundesliga θα βρούμε τις Χοφενχάιμ, Χέρτα και Βόλφσμπουργκ, τρεις ομάδες με κοινά στοιχεία την ισοβαθμία στους 28 βαθμούς, την κακή τους αμυντική αποτελεσματικότητα, αλλά και τις υπερβάσεις που πέτυχαν κατά τη διάρκεια του 1ου γύρου του πρωταθλήματος. Ο ανταγωνισμός για τις θέσεις που οδηγούν στο Europa League είναι σίγουρα μεγάλος και αυτή τη στιγμή που μιλάμε 2 βαθμοί χωρίζουν τον 6ο από τον 11ο της κατάταξης.

Χοφενχάιμ

Ανέβηκε στην 6η θέση, με τριπλή ισοβαθμία, την τελευταία (19η) αγωνιστική, μετά την εκτός έδρας νίκη της επί της Φράιμπουργκ με 2-4. Με ρεκόρ 7/7/5 είναι η ομάδα που συμπληρώνει την πρώτη 6άδα και σε καλή επιθετική συγκομιδή (37 γκολ), καθώς απ’την 7η θέση και κάτω οι ομάδες σκοράρουν ‘‘σπανιότερα’’. Στον 1ο γύρο κατάφερε να πάρει ισοπαλίες από Ντόρτμουντ και Γκλάντμπαχ δείχνοντας διατεθειμένη να παλέψει φέτος. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για την ομάδα του Julien Nagelsman, ωστόσο μία ασυνήθιστη περίοδος με 6 σερί ισοπαλίες (12η – 17η αγωνιστική) της στέρησαν αρκετούς βαθμούς. Η συνέχεια για τη Χοφενχάιμ θα έχει 6 δυνατά ματς, τα 2 εκ των οποίων εντός έδρας (με τις κύριες αντιπάλους αυτή τη στιγμή, Χέρτα και Βόλφσμπουργκ). Πρόβλεψη είναι δύσκολο να γίνει μιας και 6 ομάδες διεκδικούν μία θέση, ωστόσο αν συνεχίσει στα ίδια επίπεδα επιθετικά, θα έχει τις περισσότερες ελπίδες απ’όλους να τερματίσει στην 6η θέση.

Χέρτα Βερολίνου

Διαθέτει τη 2η χειρότερη άμυνα των 9 πρώτων ομάδων του βαθμολογικού πίνακα και παρ’όλα αυτά βρίσκεται στην 7η θέση έπειτα από 19 αγωνιστικές. Με ρεκόρ 7/7/5 και 28 βαθμούς ισοβαθμεί με τις Χοφενχάιμ και Βόλφσμπουργκ, ενώ είναι η μόνη ομάδα που στον 1ο γύρο κατάφερε να νικήσει Μπάγερν Μονάχου, Άιντραχτ και Γκλάντμπαχ και να πάρει ισοπαλία στο εκτός έδρας ματς με τη Ντόρτμουντ. Με λίγα λόγια τέσσερα άκρως θετικά αποτελέσματα από τέσσερις ομάδες που βρίσκονται πάνω απ’αυτή βαθμολογικά. Κρίσιμες για την ομάδα του Βερολίνου θα είναι οι δυάδες αγωνιστικών 20η – 21η και 26η – 27η , όπου θα αντιμετωπίσει τις Βόλφσμπουργκ, Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ και Λειψία αντίστοιχα. Παρά το ότι δυσκολεύεται αρκετά με ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας, κατάφερε να βρει τις απαντήσεις απέναντι στους δυνατούς. Αναλογιζόμενοι λοιπόν όσα έχουμε καταγράψει και για τις υπόλοιπες ομάδες παραπάνω, η Χέρτα σίγουρα δικαιούται να έχει τις δικές της ελπίδες για την 6η θέση και το πολυπόθητο εισιτήριο που οδηγεί στα προκριματικά του Europa League. Αν όμως δε βελτιωθεί και στις δύο πλευρές του γηπέδου, θα παραμείνουν ελπίδες.

Βόλφσμπουργκ

Με ρεκόρ 8/4/7 και 28 βαθμούς η ομάδα του Bruno Labbadia βρίσκεται στην 8η θέση σε τριπλή ισοβαθμία όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η ήττα της την τελευταία αγωνιστική από τη Λεβερκούζεν την ‘‘έριξε’’ 2 θέσεις, σε μία κατάταξη βέβαια που ο 5ος από τον 11ο απέχουν μόλις 5 βαθμούς. Βέβαια η ουσία για τη Βόλφσμπουργκ βρίσκεται στο γεγονός ότι διαθέτει τη χειρότερη επίθεση των πρώτων 9 ομάδων της Bundesliga με 28 γκολ, την ίδια στιγμή που και η άμυνά της ‘‘δε μασάει σίδερα’’(27 γκολ παθητικό). Ακόμα και η 11η Βέρντερ έχει καλύτερη συγκομιδή.

Στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος έχει να παίξει σε 8 απ’τα 15 παιχνίδια που απομένουν εκτός έδρας, έξι εκ των οποίων θα είναι με τις Γκλάντμπαχ, Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Λειψία και με τους ανταγωνιστές Χέρτα και Χοφενχάιμ. Βέβαια στον 1ο γύρο κατάφερε να κάνει το 2 στα 2 τη 12η και τη 13η αγωνιστική, όταν και αντιμετώπισε Λειψία και Άιντραχτ σε συνεχόμενους αγώνες. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο αν μπορεί η Βόλφσμπουργκ να βελτιωθεί είτε αμυντικά, είτε επιθετικά, να είναι ανταγωνιστική και να διεκδικήσει με αξιώσεις την 6η θέση.

Συνοψίζοντας, οι μάχες στη Μπουντεσλίγκα για τον τίτλου του πρωταθλητή, αλλά και τα εισιτήρια που οδηγούν στην Ευρώπη συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή, αν και είναι δύσκολες οι όποιες προβλέψεις, οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας φαίνεται δύσκολο να χάσουν τις θέσεις τους. Παρά ταύτα, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πολύ μετά την 28η αγωνιστική, όταν και θα έχουν παιχτεί πολλοί κρίσιμοι αγώνες και φυσικά το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ στο Μόναχο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Με τόσες ομάδες σε απόσταση αναπνοής στη βαθμολογία, η ομάδα που θέλει να ξεπεράσει το εμπόδιο μπροστά της, είναι υποχρεωμένη να κοιτάζει και τον διώκτη πίσω της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ