aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟ μουντιαλικός αστέρας της Σερβίας που δεν ξέχασε το χωριό του

Ο μουντιαλικός αστέρας της Σερβίας που δεν ξέχασε το χωριό του

Όταν ο ιδιοκτήτης της φιλοξενούμενης ομάδας έφθασε στο μικρό στάδιο στο χωριό της Σερβίας, δύο ώρες μακριά από το Βελιγράδι, οι οπαδοί δεν χειροκρότησαν και ο εκφωνητής δεν έκανε κάποια ανακοίνωση. Ο αγώνας μεταξύ Μπρεζόβιτσα και Βρέλο Σπορ για την 5η κατηγορία είναι ένα τοπικό ντέρμπι. Μερικές εκατοντάδες οπαδοί, οι οποίοι πλήρωσαν περίπου ένα δολάριο για το εισιτήριο τους, γέμισαν τις τσιμεντένιες κερκίδες. Ήταν η μεγαλύτερη προσέλευση της χρονιάς.

Το γεγονός ότι κανείς δεν χειροκρότησε τον ιδιοκτήτη της Βρέλο Σπορ δεν ήταν παράξενο. Στη Σερβία οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν είναι και οι πιο δημοφιλής άνθρωποι, ακόμη και όταν οι ομάδες τους κερδίζουν. Παρόλα αυτά, θα περίμενε κάποιος ότι η άφιξη του Νεμάνια Μάτιτς, ίσως του πιο γνωστού ποδοσφαιριστή της χώρας θα ενθουσίαζε τους οπαδούς.

Ο Μάτιτς, 29, μπήκε στο γήπεδο, περνώντας από δύο αστυνομικούς, πήρε θέση στη κερκίδα των γηπεδούχων και άνοιξε ένα πακέτο με κολοκυθόσπορους. Σε 24 ώρες, ο Μάτιτς θα συναντούσε τους συμπαίχτες του στην εθνική ομάδα για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας για το Μουντιάλ. Πρώτα όμως, έπρεπε να τελειώσει τις δουλειές του εδώ.

Ο Μάτιτς που περνά τον περισσότερο χρόνο του στην Αγγλία, παίζοντας για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήρθε να δει αν η ομάδα του χωριού του, Βρέλο, την οποία αγόρασε το 2015, θα κέρδιζε το φετινό πρωτάθλημα. Η Βρέλο ήταν πρώτη και η Μπρεζόβιτσα στη δεύτερη θέση.

Πολύ λίγοι ποδοσφαιριστές τοπ επιπέδου είναι ιδιοκτήτες ομάδων. Ο Μάτιτς έχει δύο. Χρηματοδοτεί επίσης την ΦΚ Γιέντιστβο, ομάδα τρίτης κατηγορίας από το γειτονικό Ούμπ, όπου έπαιξε στα παιδικά του χρόνια. Ο Μάτιτς είναι γνωστός σε όλη τη Σερβία για το φιλανθρωπικό του έργο: ανάμεσα σε άλλα έχει χρηματοδοτήσει επιδιορθώσεις εκκλησιών, πυροσβεστικό εξοπλισμό και τα ψώνια συνταξιούχων.

Η ανέλιξη του

Ο Μάτις άρχισε την πορεία του στη Βρέλο, με προπονητή τον πατέρα του, πριν μεταπηδήσει στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Έμεινε εκεί 4 χρόνια, προτού μείνει ελεύθερος. Έπειτα μετακόμισε στην μεγάλη αντίπαλο Παρτίζαν. Ούτε εκεί  πήρε ευκαιρίες, έτσι υπέγραψε με την μεγαλύτερη ομάδα που μπόρεσε να βρει, την ΦΚ Γιέντιστβο. «Ήταν μεγάλη απογοήτευση για αυτόν», είπε ο Τόμισλαβ Γιέβτιτς, ο οποίος μεγάλωσε μαζί με τον Μάτιτς και τώρα δουλεύει στην Γιέντιστβο. «Όμως δεν τα παράτησε».

Ο Μάτιτς δεν κατάφερε να μπει στην βασική 11αδα της Γιέντιστβο, έτσι στα 18 του πήγε δοκιμαστικά στη γειτονική ΦΚ Κολουμπάρα. «Ήρθαν περίπου 15 παίχτες, όμως θέλαμε μόνο 5», λέει ο Βέρολιουμπ Ντουκάνατς, ο οποίος ήταν προπονητής της Κολουμπάρα τότε. Όταν ο Μάτιτς σκόραρε το πρώτο του γκολ με ένα δυνατό σουτ με το αριστερό, χωρίς παπούτσια αφού έχει τραυματιστεί νωρίτερα, ο Ντουκάνατς δεν έχασε την ευκαιρία να τον υπογράψει.

Μετά από μόλις μια χρονιά, τον εντόπισε ένας ατζέντης ο οποίος του βρήκε συμβόλαιο στην σλοβάκικη Κόσιτσε. Η πορεία του Μάτιτς προς την Πρέμιερ Λιγκ είχε αρχίσει. Όσο ο Μάτιτς ανέβαινε στην ιεραρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δεν ξεχνούσε ποτέ το σπίτι του και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην πορεία. Έστησε την Βρέλο Σπορ από την αρχή και ένα χρόνο αργότερα, το 2016, συμφώνησε να αναλάβει την Γιέντιστβο.

Ο Ντουκάνατς, ο προπονητής ο οποίος έδωσε στον Μάτιτς την ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο, είναι τώρα στο τιμόνι της Γιέντιστβο. «Χρειαστήκαμε μόλις 30 δευτερόλεπτα για να συμφωνήσουμε, σαν φίλοι».

Πρόεδρος των Γιέντιστβο και Βρέλο Σπορ είναι ο Ντάρκο Μάτιτς, ξάδελφος του Νεμάνια. Φροντιστής είναι ένας παλιός του φίλος. Βοηθός προπονητής της Γιέντιστβο είναι ο Μίλος Ομπράντοβιτς, φίλος από την ακαδημία του Ερυθρού Αστέρα. Όταν ο Ομπράντοβιτς σταμάτησε το ποδόσφαιρο λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, ο Μάτιτς του πρόσφερε δουλειά. «Ο Μάτιτς πληρώνει για τους μισθούς περίπου 50 ανθρώπων στο Ουμπ», λέει ο Μπράνκο Μάτιτς, γραμματέας του συλλόγου και ένας από τους λίγους ανθρώπους που δεν έχουν συγγένεια με το Νεμάνια.

Η διαχείριση δύο ομάδων δεν είναι και η πιο κερδοφόρα επιχείρηση. Η Γέντιστβο κοστίζει στον Μάτιτς περίπου 29,000 δολάρια τον μήνα, χωρίς να υπολογίζεται η ανοικοδόμηση του σταδίου, που κόστισε περίπου 350,000 δολάρια. Η Βρέλο Σπορ προσθέτει στα έξοδα του 29χρονου μέσου, αφού όπως είναι λογικό, είναι δύσκολο βγάλει κάποιος λεφτά από την 5η κατηγορία της Σερβίας. «Η Γιέντιστβο δεν είναι κερδοφόρα επιχείρηση», λέει ο Μπράνκο Μάτιτς, παρόλα αυτά το μακροπρόθεσμο πλάνο της ομάδας είναι να φτάσει σε θέση να παράγει ταλέντα και να τα πουλάει σε μεγαλύτερες ομάδες.

O Μάτιτς ενώνει την πόλη

Το γραφείο του δήμαρχου του Ούμπ, Ντάρκο Γκίλισιτς, 10 λεπτά με τα πόδια από το γήπεδο της Γιέντιστβο, βρίσκεται δίπλα από την οδό Νεμάνια Μάτιτς. Η απόφαση να δοθεί αυτή η ονομασία, είπε ο Γκίλισιτς, ήταν η πιο εύκολη που πήρε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο. «Κανείς δεν είπε ποτέ κάτι κακό για αυτόν. Ένωσε όλους τους κατοίκους του Ουμπ», είπε ο Γκίλισιτς. «Για αυτό του δώσαμε μια οδό».

Κοντά στο γραφείο του βρίσκονται περίπου 12 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το Ούμπ παράγει υπερβολικά πολλούς ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με τον Γκίλισιτς. Μια πόλη 10.000 κατοίκων, έχει περίπου 40 γήπεδα και 32 ομάδες, σχεδόν όσες και το Μαυροβούνιο. «Ο χρόνος εδώ σταματά όταν παίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», λέει ο Γκίλισιτς.

Όλοι οι κάτοικοι έχουν μια ιστορία να πουν για τον Μάτιτς. Όταν το Ουμπ χτυπήθηκε από πλημμύρες το 2014, πλήρωσε για να ξαναφτιάξει τα κατεστραμμένα γήπεδα, ένα νηπιαγωγείο και ένα πυροσβεστικό σταθμό. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στην πόλη, ο Μάτιτς είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει. «Τον παίρνουμε τηλέφωνο», είπε ο Γκίλισιτς. «Την μια μέρα τον βλέπαμε να παίζει απέναντι στη Λίβερπουλ και την επόμενη ήταν εδώ και έπινε μαζί με τους ανθρώπους».

Μέρα χαράς

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Μπρεζόβιτσα και τη Βρέλο Σπορ άρχισε. Η Βρέλο ήταν καλύτερη και πήρε προβάδισμα με 2-0. Όταν δόθηκε πέναλτι εναντίον της και ο τερματοφύλακας της αποβλήθηκε, η ατμόσφαιρα άλλαξε. Όμως η Βρέλο άντεξε και πήρε τη νίκη. Μαζί και το πρωτάθλημα. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας ο οποίος θα ταξίδευε στη Ρωσία την επόμενη μέρα, ήταν εκεί, στεκόταν και φώναζε συνθήματα όπως όλοι.

«Απόψε θα έχουμε μια μεγάλη γιορτή γιατί είναι και ο γάμος ενός παίχτης της ομάδας μας», είπε ο Ντάρκο Μάτιτς. O Νεμάνια έμεινε μόνος του στις κερκίδες. Έβαλε τα υπολείμματα των κολοκυθόσπορων σε μια πλαστική σακούλα και έδωσε συγχαρητήρια στους παίχτες του ενώ κατευθύνονταν στο πάρτι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ