aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟ Μπέντζαμιν Παβάρ, όπως και το γκολ του, ήρθε από το πουθενά

Ο Μπέντζαμιν Παβάρ, όπως και το γκολ του, ήρθε από το πουθενά

Το γκολ του Μπέντζαμιν Παβάρ ενάντια στην Αργεντινή ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά του Μουντιάλ μέχρι τώρα. Κάτι που το έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν ότι κανείς δεν το περίμενε.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο Παβάρ, 22, έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας με τη Στουτγάρδη. Ο Ντιντιέ Ντεσιάμπ τον κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, έτσι κανείς δεν ανάμενε ότι θα βρίσκεται στην αποστολή της Γαλλίας για το Μουντιάλ.

Τελικά, ο Γάλλος μπακ, όχι μόνο μπήκε στο αεροπλάνο για Ρωσία αλλά, μέχρι στιγμής αφήνει το στίγμα του στη διοργάνωση.

Στο παιχνίδι της φάσης των 16, οι τρικολόρ βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 2-1 απέναντι στην Αργεντινή, όταν ο Παβάρ αποφάσισε να σκοράρει όχι μόνο το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο αλλά και το πρώτο γκολ στην καριέρα του με το πόδι.

«Έχω βάλει δύο γκολ με το κεφάλι, μα ποτέ δεν σκοράρω», είπε μετά την τελική νίκη της ομάδας του με 4-3. «Όμως όταν η μπάλα ήρθε, δεν ρώτησα τον εαυτό μου πολλές ερωτήσεις. Και δούλεψε».

Το γκολ του Παβάρ ήρθε μετά από σέντρα του ετέρου νεοφερμένου στο ρόστερ της Γαλλίας, τον επίσης 22 χρονών Λούκας Ερνάντεζ της Ατλέτικο.

«Σούταρα όπως ήρθε», είπε. «Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να την χτυπήσω καλά και μου βγήκε φυσικά. Επίσης είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να κρατήσω την μπάλα χαμηλά για να βάλω το βάρος μου μπροστά».

Ο Παβάρ πιθανόν να μην είχε σκοράρει ποτέ αυτό το γκολ αν ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ της Μονακό, μέχρι πρότινος βασική επιλογή του Ντεσιάμπ για το δεξί άκρο της άμυνας, δεν τραυματιζόταν στην ήττα της ομάδας του από την Παρί Σεν Ζερμέν με 7-1 στις 15 Απριλίου.

Ο Σιντιμπέ τελικά ταξίδεψε στη Ρωσία όμως το πόδι του πρήστηκε ξανά ενόσω βρισκόταν εκεί. Άρχισε βασικός μόνο στο ματς με τη Δανία. Στα άλλα 3 παιχνίδια της Γαλλίας προτιμήθηκε ο Παβάρ.

«Δεν ζήτησα εξηγήσεις από τον κόουτς» είπε ο Σιντιμπέ σε μια συνέντευξη τύπου στη Ρωσία. «Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αφήνεις τα συναισθήματα σου στην άκρη».

Οι εμφανίσεις του Παβάρ στη Ρωσία τράβηξαν το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων. Η Μπάγερν Μονάχου, συγκεκριμένα, φημολογείται ότι θέλει να τον αποκτήσει.

Για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα, ο Παβάρ ένιωθε ότι έπρεπε να φύγει από τη Γαλλία. Μετά τη σεζόν 2015-2016 στη Λιλ όπου πήρε πολύ λίγο χρόνο συμμετοχής, αποφάσισε να μετακομίσει στη Στουτγάρδη, η οποία μόλις είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία.

Αρκετοί του είπαν ότι κάνει λάθος. Αυτός απάντησε ότι το ρίσκο και η προσαρμογή σε μια νέα χώρα θα τον βοηθήσουν να ωριμάσει.

Στην πρώτη του χρονιά εκεί, η Στουτγάρδη κατάφερε να ανέβει ξανά. Ως παίκτης Μπουντεσλίγκα πλέον, έπαιζε σε αρκετές θέσεις (ακόμη και μέσος), μέχρις ότου τον περασμένο Ιανουάριο αναλάβει προπονητής ο Ταϊφούν Κορκούτ, ο οποίος τον σταθεροποίησε στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Ο Παβάρ δεν έχασε λεπτό από τα 34 ματς της Στουτγάρδης η οποία τερμάτισε στην 7η θέση του φετινού πρωταθλήματος.

Το γεγονός ότι ο Ντεσιάμπ τον χρησιμοποιεί ως δεξί μπακ φέρνει στη μνήμη τον Λιλιάν Τουράμ, συμπαίκτη του νυν προπονητή της Γαλλίας στο θρίαμβο του 1998. Ο Τουράμ έπαιζε ως κεντρικός αμυντικός στην Πάρμα αλλά ο προπονητής της Γαλλίας τότε, Αιμέ Ζακέ, τον έβαζε στο δεξί άκρο. Ο Τουράμ είχε σκοράρει δύο φορές στον ημιτελικό απέναντι στην Κροατία.

Όμως, όπως ο Παβάρ έξυπνα δήλωσε, δεν υπάρχει νόημα να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ τους. Ο Τουράμ είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που έβγαλε ποτέ η χώρα. Ο Παβάρ μόλις τώρα αρχίζει.

Αρκετοί ίσως ξεχάσουν σύντομα το γκολ του με την Αργεντινή. Ο ίδιος δήλωσε χαριτολογώντας ότι παλαιότερα «σκότωσε ένα περιστέρι» με ένα παρόμοιο σουτ στην προπόνηση. Αυτή τη φορά άφησε τα περιστέρια ήσυχα.

Όχι τους Αργεντινούς, όμως.

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ