aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΜόνο η Σίτι παρανομεί; Πιθανότατα όχι. Πιάστηκε όμως με… την γίδα στην πλάτη!

Μόνο η Σίτι παρανομεί; Πιθανότατα όχι. Πιάστηκε όμως με… την γίδα στην πλάτη!

Για όσους έχουν την παραμικρή ιδέα για το θέμα της Μάντσεστερ Σίτι, δηλαδή για τους περισσότερους που ασχολούνται με το ξένο ποδόσφαιρο η είδηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Οι «πολίτες» με ένα μπαράζ επίδειξης νεοπλουτισμού και ενώ είχαν ήδη δεχτεί μια προειδοποιητική βολή το 2014 με τιμωρία 49 εκ λιρών (60 εκ ευρώ) για υπέρογκα ποσά σε μεταγραφές και μισθούς, δεν έβαλαν μυαλό ή τουλάχιστον δυσκολεύτηκαν να κουκουλώσουν τα όσα είχε πράξει ο Σεϊχης Μανσούρ από τότε σχεδόν που ανέλαβε την Σίτι.

Οι Γερμανοί που θυμίζω πως το 2017, οι μυστικές τους υπηρεσίες είχαν κατηγορηθεί πως παρακολουθούν τους δημοσιογράφους των ξένων δικτύων ήταν εκείνοι που έβγαλαν το θέμα της Σίτι. Προσέξτε εδώ δεν μιλάμε για μια απλή υπέρβαση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη παρανομία ξεπλύματος. Ο ιδιοκτήτης των «Πολιτών» έβαζε πολλά από την προσωπική του περιουσία απευθείας, η Σίτι προκειμένου να δικαιολογήσει τα υπέρογκα έξοδα, παρουσίαζε τεράστια έσοδα από τις υπερκοστολογημένες χορηγίες. Από τη στιγμή που η UEFA είχε στη διάθεση της μέιλ του οικονομικού διευθυντή των «σίτιζενς» που αναφέρει πως μόλις οι οκτώ έρχονται απευθείας από την Etihad, τα πράγματα είναι τελειωμένα. Πώς να δικαιολογήσει η Σίτι τις υπόλοιπες σχεδόν 60εκ. λίρες χορηγιών; Επί της ουσίας η Σίτι, που το 2011, είχε παρουσιάσει έλλειμμα ρεκόρ στον ισολογισμό της σχεδόν 200εκ λίρες, προσπαθούσε να μαγειρέψει τα νούμερα με συμφωνίες που –δήθεν – είχε συνάψει ο σύλλογος με εταιρίες που έχει στην κατοχή της η βασιλική οικογένεια των Η.Α.Ε.

Είναι άραγε η Σίτι η μοναδική που έχει κάνει τέτοιου είδους λαδιές; Είναι η μόνη που δεν τηρεί το FFP; Πιθανότατα όχι και εδώ θα μπούμε σε μια διαδικασία, γιατί για παράδειγμα την Σίτι και όχι την Παρί ή την Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα; Η αλήθεια είναι πως για κάποιες και από τις άλλες μεγάλες ομάδες έχει χτυπήσει καμπανάκι. Πιο ισορροπημένη φαίνεται η Λίβερπουλ που μπορεί να έκανε δύο εντυπωσιακότατες μεταγραφές τα πρόσφατα χρόνια, τον Φαν Ντάικ και τον Άλισον, αφού πρώτα ωστόσο είχε μοσχοπουλήσει τον Κοουτίνιο. Ωστόσο αυτή που πάντοτε ξέφυγε από τα επίπεδα της λογικής όλα αυτά τα χρόνια, είναι σταθερά η Σίτι, αφού όχι απότομα, αλλά σταδιακά, οι δύο μεγάλοι της Ισπανίας και η Παρί εσχάτως έβαλαν και κάποιο φρένο. Η τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι, είναι κάτι παραπάνω από παραδειγματική.

Τώρα τι αντίκτυπο μπορεί να έχει για την χώρα μας αυτό; Για τους τρεις μεγάλους του ΠΟΚ, θα έλεγα πως και ο Ολυμπιακός που πουλάει καλά για τα δεδομένα του πρωταθλήματος που έχουμε και δεν αγοράζει και φουλ ακριβά, αλλά και η ΑΕΚ που ακολούθησε δικαίως με βάση την εξέλιξη των γεγονότων μια σφικτή οικονομική πολιτική δεν έχουν πρόβλημα. Ο Παναθηναϊκός, με άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πιθανώς να μείνουν με τις ποινές που έχουν μέχρι τέλους. Βέβαια για να μην συγχέουμε τις ιστορίες, άλλη παράβαση να χρωστάς, πράγμα που συμβαίνει και με άλλες ομάδες στην Ευρώπη και να συνετίζεσαι και άλλο να κοροϊδεύεις την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία όπως έκανε η Σίτι.

Ο ΠΑΟΚ και με τις αποτυχημένες απόπειρες του στην Ευρώπη, με την αδυναμία του να πουλήσει παίκτες σε προηγμένες δυτικές χώρες και με την πολύ σπάταλη πολιτική του και σε συμβόλαια για τα δεδομένα του πρωταθλήματος, χωρίς να έχει κάποια αυτόνομη χρηματοδότηση ως ομάδα, πέραν της οικογένειας Σαββίδη, δεν ξέρω για πόσο θα τα καταφέρει, αν δεν αλλάξει θεαματικά την πολιτική του. Άλλωστε στο πρόσφατο παζάρι έγινε φανερό το πρόβλημα με την μη πραγματοποίηση μεταγραφών και το λάθος των μη πωλήσεων. Για περιπέτειες πάντως με το FFP, είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος αυτή τη στιγμή από την χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ