Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι φίλοι του Απόλλωνα. Μια καθ’ όλα Ελληνική πόλη η οποία βρίσκεται στην Γαλλία και ονομάζεται Μασσαλία.
Είναι γνωστό ότι από πολύ παλιά οι Έλληνες, όταν συναντούσαν δυσκολίες στην πατρίδα τους, ζητούσαν μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Μαζί τους, βέβαια, μετέφεραν και τον πολιτισμό τους. Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση της Μασσαλίας, που ίδρυσαν οι κάτοικοι της Φώκαιας περί τον 6o αιώνα π.Χ., όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους πιεζόμενοι από τους Πέρσες. Μαζί τους, εκτός από το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, έφεραν να φυτέψουν ελιές και αμπέλια, που ήταν άγνωστα στους ντόπιους λαούς. Η κοιλάδα του Ροδανού ποταμού, ο οποίος εκβάλλει εκεί, αποδείχθηκε κατάλληλη και σύντομα η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλη τη γύρω περιοχή.
Είναι η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας και η τρίτη σημαντικότερη (ως λιμάνι) της Ευρώπης. Βρίσκεται στον Κόλπο του Λέοντα, στην Δυτική Μεσόγειο. Με περίπου 820.000 κατοίκους, η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και ανήκει στην ευρύτερη ιστορική περιοχή της Προβηγκίας. Ολόκληρη η αστική περιοχή γύρω από την Μασσαλία έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η Μασσαλία βρίσκεται σε υψόμετρο 12 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όμως, οι λόφοι βόρεια της Μασσαλίας, ξεπερνούν και τα 700 μέτρα σε ύψος.
Η Μαρσέιγ φωνάζει Ελλάδα
Όσον αφορά την αντίπαλο του Απόλλωνα Μαρσέιγ σε κάθε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα κυματίζουν την Ελληνική σημαία στο γήπεδο.
Μάλιστα σε αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ με την τουρκική Φενέρμπαχτσε οι Τούρκοι οπαδοί μόλις αντίκρυσαν την Ελληνική σημαία εξαγριώθηκαν και άρχισαν να σπάνε καρέκλες, να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα και να πετούν αντικείμενα κατά των φιλάθλων της Μασσαλίας.
Tρεις μέρες μετά το συμβάν και με τους Τούρκους, στο Γαλλικό Πρωτάθλημα κόντρα στην Λιλ οι οπαδοί της Μαρσέιγ, πιστοί στην Ελληνική τους καταγωγή , αντέταξαν μία τεράστια ανθρώπινη Ελληνική σημαία, που στο κέντρο απεικονιζόταν ο Πρωτέας..
Πιο κάτω ήταν γραμμένο σε ένα τεράστιο πανό το σύνθημα “NE RENIONS PAS L’ORIGINE DE NOTRE VILLE” «Εμείς δεν αρνούμαστε την (Ελληνική) καταγωγή της πόλης μας»
Υπερύφανοι, οι οπαδοί της Μαρσέιγ, υπενθύμισαν με αυτό τον τρόπο, τις Ελληνικές ρίζες της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από τους Φωκαείς το 600 π.Χ και ήταν η πρώτη ελληνική πόλη-κράτος στα σημερινά γαλλικά εδάφη.















