aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΜανθάτης στο «Goal.com.cy»: «Δεν είμαστε κλίκα, δεν είναι κούρσα 100 μέτρα»

Μανθάτης στο «Goal.com.cy»: «Δεν είμαστε κλίκα, δεν είναι κούρσα 100 μέτρα»

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Προσιτός, ετοιμόλογος και λάτρης της ποδοσφαιρικής συζήτησης. Ο Γιώργος Μανθάτης, γεννημένος στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, και ποδοσφαιρικά αναθρεμμένος στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς αποτελέσε μία από τις επιλογές του Τιμούρ Κετσπάγια για να επαναφέρει την Ανόρθωση στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Ελλαδίτης εξτρέμ σε συνέντευξή του στο «Goal.com.cy» δήλωσε απόλυτα αφοσιωμένος στην «Κυρία», άφησε ανοικτό το «παράθυρο» παραμονής του και τη νέα σεζόν, σχολίασε την αυστηρότητα του Τιμούρ Κετσπάγια και συμβούλευσε τον Ιωάννη Κωστή, ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για Ρέντη.

Διαβάστε επίσης: Ανόρθωση: Αναμένουν άλλη μία γνωμάτευση για Οκριασβίλι

-Γιώργο, τι περίμενες να βρεις στην Ανόρθωση και τι συνάντησες;

«Περίμενα ότι θα είναι ένας μεγάλος σύλλογος και η αλήθεια είναι ότι το βρήκα στον μέγιστο βαθμό σε πολλά πράγματα. Από τα αποδυτήρια, το γήπεδο, τον κόσμο, την ποιότητα των συμπαικτών μου. Νομίζω όλα είναι σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό που χαρακτηρίζουν μία μεγάλη ομάδα».

-Γιατί επέμενες να έρθεις στην Ανόρθωση, ενώ ο Ολυμπιακός ήθελε να σε στείλει δανεικό στον Πανιώνιο;

«Ο Ολυμπιακός ήθελε να μείνω στα σύνορα της Ελλάδας, για να με “ελέγχει” καλύτερα, αλλά εγώ επειδή μίλησα και με τον κ. Κετσπάγια και με παλιούς παίκτες της Ανόρωσης, το σημαντικό είναι εκεί που θα πας να σε θέλουν πραγματικά. Η Ανόρθωση μου έβγαλε αυτό το συναίσθημα, ένιωσα ότι πραγματικά με θέλουν. Οπότε δεν το πολυσκέφτηκα και πίεσα τον Ολυμπιακό με τη σειρά μου. Τους είπα ότι προτιμώ να πάω εκεί».

-Υπάρχει κάποιος όρος που να επιτρέπει στην Ανόρθωση να σε αποκτήσει το καλοκαίρι;

«Όχι, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Είναι δανεισμός για ένα χρόνο».

-Στόχος του Μανθάτη είναι να επιστρέψει στο ρόστερ του Ολυμπιακού;

«Στη ζωή πρέπει να κάνουμε όνειρα και να έχουμε φιλοδοξίες. Στόχος μου αυτή την στιγμή είναι βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ την Ανόρθωση. Εδώ βρίσκομαι και η Ανόρθωση τώρα είναι η ομάδα μου. Να τη βοηθήσουμε να πάει όσο το δυνατό πιο ψηλά φέτος, γιατί μέσα από την ομάδα θα διακριθώ και εγώ. Αυτό που κοιτάω τώρα είναι να δουλέψω καλά, με έναν καλό προπονητή, σε μία καλή ομάδα με ποιοτικούς παίκτες και στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι κάναμε».

-Δεν θα απέκλειες να συνεχίσεις δεύτερη σεζόν στην Ανόρθωση;

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αυτό, γιατί τον πρώτο λόγο τον έχει ο Ολυμπιακός. Αλλά, όλα παίζονται. Μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε, είναι όλα στο παιχνίδι».

-Λένε ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι πολύ αυστηρός στα αποδυτήρια. Αληθεύει;

«Αυστηρός… (ακολουθεί παύση μερικών δευτερολέπτων). Είναι ένας άνθρωπος που έχει απαιτήσεις γιατί κι αυτός, άμα δούμε την καριέρα του, είναι γεμάτη διακρίσεις και τίτλους. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να διακριθεί και έχει απαιτήσεις από τους παίκτες του. Ναι, υπάρχει μία πειθαρχία, και είναι καλό αυτό».

-Σου αρέσει, δηλαδή, αυτή η πειθαρχία ή αυστηρότητα, όπως και αν την πούμε, του Τιμούρ;

«Σίγουρα. Είναι καλό να υπάρχει πειθαρχία και συγκρότηση μεταξύ των παικτών».

-Ποιους συμπαίκτες σου έχεις ξεχωρίσει; Είτε για τα αγωνιστικά τους χαρίσματα, είτε ως προσωπικότητες;

«Ο Ράγιος είναι ένας παίκτης που τον θυμάμαι και από τον Αστέρα Τρίπολης παλιά. Έχει τεράστια ποιότητα. Είναι το βαρόμετρο της ομάδας. Ξέρει πότε πρέπει να κάνει επίθεση και πότε πρέπει να κρατήσει την μπάλα. Είναι εξαιρετικός και μπορείς να πάρεις αρκετά από αυτόν και σαν άνθρωπο και σαν παίκτη. Μου αρέσει πάρα πολύ ο χαρακτήρας του Σίλντενφελντ. Είναι ένας συγκροτημένος παίκτης, δεν δημιουργεί φασαρίες ποτέ. Γενικά αυτό που έχω δει είναι ότι είμαστε μια οικογένεια. Δεν υπάρχουν κλίκες μεταξύ των παικτών. Και όταν σε μια ομάδα δεν υπάρχουν κλίκες και επικρατεί οικογενειακό κλίμα είναι πολύ καλό γιατί αυτό βγαίνει στο γήπεδο».

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»

Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση υποτίμησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Μανθάτης παραδέχεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για το κυπριακό πρωτάθλημα πριν έρθει στο νησί, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα και τονίζει ότι δεν περίμενε τόσο ανταγωνιστικό το εγχώριο πρωτάθλημα:

«Δεν είχα ασχοληθεί με το κυπριακό ποδόσφαιρο πριν, δεν ήξερα τίποτα. Δεν το είχα στο μυαλό μου. Με τους περισσότερους στην Ελλάδα αυτό ισχύει και γι’ αυτό υπάρχει υποτίμηση. Έβλεπα, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν ομάδες από την Κύπρο που παίζουν συνέχεια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχουν ανέβει οι ομάδες. Ακόμα και οι λεγόμενες μικρομεσαίες, όπως είναι η Πάφος. Υπάρχουν λεφτά, έρχονται παίκτες από την Πρέμιερ Λιγκ. Έχει ανέβει το επίπεδο, όχι μόνο των ομάδων αλλά και του πρωταθλήματος. Όπως βλέπετε είναι κοντά η κατάταξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν το περίμενα τόσο ανταγωνιστικό, αλλά μου αρέσει που κάθε αγωνιστική πρέπει να τα δίνεις όλα, δεν μπορείς να επαναπαύεσαι και αυτό είναι που μας λέει συνέχεια και ο προπονητής».

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΥΡΣΑ 100 ΜΕΤΡΩΝ»

Αισιόδοξος, αλλά προσγειωμένος για την πορεία της Ανόρθωσης στο πρωτάθλημα, δήλωσε ο Γιώργος Μανθάτης, τονίζοντας πως η κορυφή στη βαθμολογία αυτή την περίοδο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

«Το πρωτάθλημα δεν είναι κούρσα των 100 μέτρων. Είναι ένας μαραθώνιος. Κάθε παιχνίδι συλλέγεις πόντους. Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπία και ένα καλό τέμπο. Έχουμε κάνει ένα πάρα πολύ καλό ξεκίνημα και αυτό μας δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Φαίνεται ότι δουλεύουμε καλά στις προπονήσεις. Το ότι βρισκόμαστε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας δεν σημαίνει τίποτα αυτή τη στιγμή. Οπότε, πρέπει να κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά. Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ»

Τα μαζεμένα προβλήματα τραυματισμών στην Ομόνοια δεν αποπροσανατολίζουν την Ανόρθωση ενόψει της αναμέτρησής τους. Ο Γιώργος Μανθάτης σημειώνει πως οι μεγάλες ομάδες δεν πρέπει να ασχολούνται με το τι συμβαίνει στον εκάστοτε αντίπαλο:

«Αυτό που έχω μάθει από μικρός, στον Ολυμπιακό που ήμουνα, είναι να κοιτάω τη δουλειά μου και να μην ασχολούμαι με τις άλλες ομάδες. Εννοείται πως εύχομαι σε όλους τους ποδοσφαιριστές να είναι δυνατοί και να επιστρέψουν το συντομότερο. Σίγουρα οι απουσίες μίας ομάδας μπορεί να επηρεάζουν, αλλά εμείς σαν Ανόρθωση πρέπει να κοιτάμε τη δική μας δουλειά. Άμα δεν ασχολούμαστε με τους άλλους νομίζω δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν αντίπαλο».

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΤΗ ΑΣΟΥ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ…

Γέννημα θρέμμα των ακαδημιών του Ολυμπιακού Πειραιώς ο Γιώργος Μανθάτης είναι ο καταλληλότερος για να συμβουλεύσει τον Ιωάννη Κωστή, ο οποίος το ερχόμενο Καλοκαίρι «μετακομίζει» στου Ρέντη, αφού ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τους Πειραιώτες.

«Έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα. Να τον πάρει ο Ολυμπιακός. Πρέπει να πάει και να τους κοιτάξει κατάματα. Είναι δύσκολο και το λέω εγώ γιατί πήγα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Δεν πρέπει να φοβηθείς να κάνεις προπόνηση με τον Βαλμπουενά, τον Φορτούνη… Πρέπει να νιώσεις ισάξιος. Άσχετα αν είσαι στον Ολυμπιακό ή στην Ανόρθωση το σημαντικό είναι να παίξεις για τη φανέλα. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση και να μην φοβηθείς. Πρέπει να σκεφτείς ότι για να φοράω αυτή τη φανέλα σημαίνει το αξίζω. Άρα, πρέπει να σέβεσαι τη φανέλα, αλλά να μην τη φοβάσαι», είπε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ