aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά Nέα«Μαχαιριά στο ποδόσφαιρο. Χθες, ήταν το αποκορύφωμα των κακών διαιτησιών»

«Μαχαιριά στο ποδόσφαιρο. Χθες, ήταν το αποκορύφωμα των κακών διαιτησιών»

Ανήμπορη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που της δίνονται χαρακτήρισε την κυπριακή διαιτησία ο Φοίβος Βάκη. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΠ και εκπρόσωπος του Απόλλωνα στην Ομοσπονδία μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» χαρακτήρισε τη διαιτησία στο ντέρμπι του «Αντώνης Παπαδόπουλος» ως τα αποκορύφωμα των κακών διαιτησιών στη φετινή σεζόν, ενώ έκανε λόγο για μαχαιριά στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ ο Φοίβος Βάκη ανέφερε ότι στην ατζέντα περιλαμβάνονται τρία θέματα. 1) η αμεροληψία, 2) η κάθοδος των ξένων διαιτητών και 3) αν είναι φρόνιμο να δίνονται οι διάλογοι των διαιτητών στην ενδοεπικοινωνία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Ήταν ιδιαίτερα έντονος για κάθοδο ξένων διαιτητών ο Νίκος Κίρζης… «Πολλοί τους θέλουν τους ξένους διαιτητές και απ’ ότι φαίνεται αφού δεν μπορεί η κυπριακή διαιτησία να στηριχθεί στα δικά της πόδια πρέπει να στηριχθούμε και σε πόδια ξένων. Μετά από τόσες στηρίξεις στην κυπριακή διαιτησία και στα τόσα λεφτά που ξοδέψαμε πρέπει και οι ίδιοι να φέρουν στο γήπεδο αυτό που ζητάμε όλοι.  Από μόνοι τους οι διαιτητές δεν τα καταφέρνουν. Χθες, έκαναν μια τεράστια ζημιά στο ποδόσφαιρο. Μας έχουν αναγκάσει να μιλάμε για τη διαιτησία σήμερα και όχι για τους ποδοσφαιριστές. Είχαμε κι άλλες κακές διαιτησίες, όμως χθες ήταν το αποκορύφωμα εξαιτίας της σημασίας του αγώνα. Δεν έκαναν την αναμπουμπούλα οι παίκτες, τη δημιούργησαν οι διαιτητές και οι δύο που ήταν στο γήπεδο».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η διαιτησία φέτος είναι καλύτερη από προηγούμενα χρόνια. Ασπάζεστε αυτή την άποψη; «Είχαμε και καλές και κακές διαιτησίες. Η φετινή διαιτησία έχει περισσότερα εργαλεία για να κάνει καλύτερο έργο. Όμως, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να φέρει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, και η ΚΟΠ και τα σωματεία. Δεν τα καταφέρνουν; Δεν ξέρω. Γι’ αυτό ζητάμε να έρθουν ξένοι διαιτητές. Εκείνοι, ίσως μπορεί να τα καταφέρουν. Θα τους δοκιμάσουμε, πρέπει να τους δοκιμάσουμε».

Είχαμε εγκληματικά φάουλ σε αυτή την αγωνιστική που πέρασαν απαρατήρητα και χρειάστηκε το VAR για να απονεμηθεί η δικαιοσύνη. Η ανεπάρκεια των διαιτητών υπάρχει και κρύβεται από το VAR. Οι ίδιοι διαιτητές λένε ότι δώσαμε τη διαιτησία σε ξένους: «Τη διαιτησία δεν τη δώσαμε σε ξένους. Τη διαιτησία στο γήπεδο δεν την κάνει ο ξένος. Φέραμε ξένο αρχιδιαιτητή για να διώξουμε την προκατάληψη. Με ξένους διαιτητές σπάνια θυμάμαι να υπήρχαν φωνές για τη διαιτησία. Οι ίδιοι οι διαιτητές βάζουν τις μαχαιριές στο ποδόσφαιρο, δεν τις βάζουν οι παράγοντες. Οι ίδιοι οι διαιτητές τις βάζουν».

Η έλλειψη διαιτητών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δυσκολεύει την κατάσταση; «Ναι, σε ένα βαθμό αυτό είναι ένας παράγοντας, όμως από την άλλη εάν οι διαιτητές που έχουμε κάνουν τη δουλειά τους αμερόληπτα δεν θα είχαμε ανάγκη άλλους. Επειδή δεν την κάνουν, τώρα λέμε ότι πρέπει να τους αυξήσουμε».

Είναι σωστό κ. Βάκη να είναι ένας διαιτητής την Παρασκευή στο VAR, την Κυριακή στο γήπεδο και τη Δευτέρα ξανά στο VAR; Ακόμα και τέλεια να κάνει τη δουλειά του είναι σωστό; «Συμφωνώ σε αυτό και θα το δούμε αύριο το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως, γι’ αυτό πρέπει να πάμε δύο χρόνια πίσω. Έπρεπε να τους ετοιμάσαμε. Τότε ίσως να μην γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν το VAR και θα χρειαστούμε τους διπλάσιους διαιτητές».

Είπατε το πρωί ότι υπάρχουν «σύννεφα πάνω από τη ψεσινή διαιτησία και αυτά τα σύννεφα έχουν και χρώμα και πατρίδα». Με αυτή την τοποθέτησή σας μπαίνει νερό στο μύλο της προκατάληψης: «Σε εσάς είπα ότι οι διαιτητές έβαλαν το μαχαίρι στο ποδόσφαιρο. Αλλού είπα αυτό. Θα παραμείνω σε αυτό που σας λέω ξανά, από μόνοι τους έβαλαν το μαχαίρι στο κυπριακό ποδόσφαιρο».

Αυτό το μαχαίρι μπαίνει κατόπιν εντολής; «Μπαίνει; Δεν ξέρω, δεν έχω κάποια στοιχεία να πω αυτό το πράγμα. Όλος ο φίλαθλος κόσμος το ερωτά αυτό το πράγμα. Εάν παίρνει εντολές τότε κακώς τις δίνουν αυτοί που τις δίνουν και τις ακούνε οι διαιτητές. Στην αυριανή εκτελεστική επιτροπή τα θέματα προς συζήτηση είναι η αμεροληψία, η κάθοδος των ξένων διαιτητών και επίσης αν είναι φρόνιμο να δίνονται οι διάλογοι των διαιτητών στην ενδοεπικοινωνία. Μέχρι τώρα δεν δώσαμε αυτή την ευχέρεια και εγώ έχω θέσει το ζήτημα αυτό να συζητηθεί με τους συναδέλφους μου στην Εκτελεστική για να μαθαίνουμε τι διαμείφθηκε. Ποιος κάλεσε να πάει στο VAR; Τι λέχθηκε και ποιος πήρε την απόφαση. Αλλά όταν δεν μπορείς εσύ που είσαι διαιτητής να πείσεις ότι έκανες αμερόληπτη διαιτησία θα αναγκαστείς να το αποδείξεις. Με αυτό τον τρόπο ίσως αποδειχθεί».

Η χθεσινή διαιτησία του VAR ήταν αμερόληπτη; «Να ρωτήσετε τον ίδιο. Άλλες φορές στον Απόλλωνα είχε πει ότι το παίρνει πάνω του. Την άλλη στην Πάφο είπε ότι ήταν σβηστά τα φώτα και δεν το είδε. Αυτό δεν είναι μαχαιριά; Όταν κατ’ επανάληψη ένας διαιτητής κάνει τέτοια λάθη έχει εμπάθεια».

Μήπως είναι καιρός να μαθαίνει ο κόσμος και τις βαθμολογίες των διαιτητών; Τι είναι το κακό σε αυτή την ιστορία; «Νομίζω διέπεται από κάποιους κανονισμούς αυτό και δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΚΟΠ να το αλλάξει. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί δεν είμαι σίγουρος».

Υπάρχουν και άλλες ομάδες που θέλουν ξένους διαιτητές; «Να σας απαντήσω. Δεν είναι θέμα να βρεις συμπαίκτες. Είναι θέμα κατά πόσο το θέμα των ξένων διαιτητών έχει προταθεί ξανά και είπαμε να το δούμε. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες λόγω του Covid-19. Τώρα, ίσως να βρίσκουμε περισσότερο πρόσφορο έδαφος με τις διευκολύνσεις που υπάρχουν».

Είναι στο τραπέζι η επαγγελματική διαιτησία: «Το έχουμε σκεφτεί και αυτό σαν Εκτελεστική. Σας είπα, στηρίζουμε, στηρίζουμε και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Έχει τεθεί αυτό το θέμα πιο παλιά και είπαμε ότι θα το ξαναδούμε. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση για αύριο, αλλά θα το δούμε σύντομα. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να εξεταστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ