aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαLa Liga: «Η Οσασούνα αγόρασε παιχνίδια με Μπέτις και Χετάφε»! (vids)

La Liga: «Η Οσασούνα αγόρασε παιχνίδια με Μπέτις και Χετάφε»! (vids)

Σοκαριστικά τα όσα υποστήριξε στο δικαστήριο ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου της Ναβάρα, Άνχελ Βιθκάι, για αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος μεταξύ του 2012 και του 2014

Η σκιά των στημένων αγώνων εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το ισπανικό ποδόσφαιρο. Σε σχετική δίκη που λαμβάνει χώρα στη περιοχή της Ναβάρα, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τοπικής Οσασούνα, Άνχελ Βιθκάι, υποστήριξε αυτό που είχε ήδη πει στο παρελθόν: Ότι από το 2012 έως το 2014, η ομάδα της Παμπλόνα αγόρασε παιχνίδια, με ποσά που έφταναν τα 400 χιλιάδες ευρώ!

Σύμφωνα με τον Βιθκάι, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γνώριζε αυτή την (παράνομη βεβαίως) πρακτική, η οποία εφαρμόστηκε την σεζόν 2012-13 σε αγώνα με την Χετάφε, προκειμένου αυτή να ηττηθεί από την Οσασούνα (1-0), αλλά και την περίοδο 2013-14 με την Μπέτις, για τον ίδιο σκοπό (ήττα με 2-1 των Ανδαλουσιανών).

Οσασούνα – Χετάφε 1-0 (2012-13)

Οσασούνα – Μπέτις 2-1 (2013-14)

Οι υπόλοιπες πληρωμές έγιναν σε άλλες ομάδες ως πριμ νίκης, προκειμένου να κόψουν βαθμούς από ομάδες που πάλευαν με την Οσασούνα για την παραμονή: Την σεζόν 2012-13 έδωσε 150.000 ευρώ στην Βαγιαδολίδ για να νικήσει την Λα Κορούνια και άλλες 150.000 στην Μπέτις για να νικήσει την Θέλτα.

Την σεζόν 2013-14, η Οσασούνα έδωσε, πάντα σύμφωνα με τον Βιθκάι, 250.000 ευρώ στην Εσπανιόλ για μια μεταξύ τους ισοπαλία και 400.000 στην (αδιάφορη, αφού είχε ήδη υποβιβαστεί) Μπέτις για να νικήσει την Βαγιαδολίδ, την ίδια αγωνιστική.

Παρά τις… φιλότιμες (και πολυέξοδες) προσπάθειες της, πάντως, η Οσασούνα υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία, ύστερα από 14 χρόνια στην πρώτη.

Ο Βιθκάι άνοιξε την σειρά από δικαστικές καταθέσεις κατά έντεκα κατηγορούμενων (έξι πρώην παράγοντες της Οσασούνα, τους τρεις πρώην παίκτες της Μπέτις Τζόρντι Φιγέρας, Τσάβι Τόρες και Αντόνιο Αμάγια, αλλά και δύο μεσίτες) για κατάχρηση, πλαστογραφία και αθλητική διαφθορά για στημένα παιχνίδια.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής, ο οποίος εργάστηκε 24 ολόκληρα χρόνια στην Οσασούνα, με έξι διαφορετικούς προέδρους και δύο διοικήσεις ειδικής διαχείρισης, αποκάλυψε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Μπέτις για δύο παιχνίδια (650.000 ευρώ συνολικά) δόθηκαν στο γκαράζ ενός σπιτιού στην Σεβίλλη.

Αναγνώρισε Τζόρντι Φιγέρας και Τσάβι Τόρες, αλλά δεν είναι σίγουρος για τον τρίτο κατηγορούμενο, αν και τον ανέφερε ως ο μεσάζοντας στον οποίο έκανε μια πληρωμή, τον Ιούλιο του 2014, στο αυτοκίνητο του ποδοσφαιριστή.

«Δεν αγοράσαμε παιχνίδια»

Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά, την οποία εκφράζει ο Μιγέλ Αρτσάνκο, πρόεδρος της Οσασούνα μεταξύ 2012 και 2014. «Ο σύλλογος δεν αγόρασε παιχνίδια, ούτε πλήρωσε ποσά σε παίκτες άλλων ομάδων» υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αρτσάνκο.

Σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του συλλόγου της Παμπλόνα, ο ίδιος γνωρίζει ότι υπήρξε έξοδος χρημάτων από τα ταμεία, τα οποία όμως αφορούσαν πριμ σε παίκτες της Οσασούνα και για πληρωμή μεταγραφών σε Σπόρτινγκ Χιχόν ή Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε.

Ύστερα από σχετική ερώτηση της εισαγγελέως, πάντως, είπε ότι αν υπήρξαν «άλλες» πληρωμές δεν έχουν την υπογραφή του και πως σε αυτή την περίπτωση, πάρθηκαν αποφάσεις πίσω από την πλάτη του. Σύμφωνα με τον Βιθκάι, πάντως, όλο το ΔΣ γνώριζε γι’ αυτές τις πληρωμές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ