aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά Nέα«Κόκκινη κάρτα στις ισραηλινές ομάδες που παίζουν στα κατεχόμενα»

«Κόκκινη κάρτα στις ισραηλινές ομάδες που παίζουν στα κατεχόμενα»

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά των ισραηλινών ομάδων που δίνουν παράνομα αγώνες πρωταθλήματος στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη!

Σε αναφορά της η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights Watch» τονίζει πως ισραηλινές ομάδες από τους οικισμούς Μάαλε Αντουμίν, Αριέλ, Ορανίρ και Γκιβάτ Ζέεβ αλλά και μια ομάδα από την κοιλάδα της Ιορδανίας αγωνίζονται «σε εδάφη που έχουν παράνομα παρθεί από τους Παλαιστίνιους».

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γήπεδα που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές ομάδες βρίσκονται πάνω σε γη που αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία των Παλαιστίνιων. «Με τη διεξαγωγή αγώνων σε κλεμμένα εδάφη, η FIFA αμαυρώνει το άθλημα του ποδοσφαίρου», δήλωσε η Σαρί Μπάσι, διευθυντής της Human Rights Watch για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με την Μπάσι, η FIFA οφείλει να υποχρεώσει την Ισραηλινή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να «μεταφέρει όλα τα παιχνίδια που γίνονται με την έγκρισή της εντός της επικράτειας του Ισραήλ».
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη είμαι μέλη της FIFA και σύμφωνα με τους κανόνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας απαγορεύεται ρητά σύλλογοι μιας ομοσπονδίας να παίζουν σε πρωταθλήματα μιας άλλης χώρας χωρίς άδεια.

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ δήλωσε για το θέμα: «Οι ομάδες των οικισμών πρέπει να σταματήσουν να παίζουν στα κατεχόμενα εδάφη και το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει. Ηρθε η ώρα να βγει κόκκινη κάρτα στο Ισραήλ το οποίο δεν σέβεται τους διεθνείς νόμους αλλά και αυτούς της FIFA».

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως η FIFA δεν έχει την εξουσιοδότηση να καθορίσει την ισραηλινή επικράτεια. Ωστόσο νωρίτερα, μες τον Σεπτέμβρη, 66 νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν από κοινού επιστολή που στάλθηκε στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ζητώντας του να συζητηθεί το ζήτημα των ομάδων στα κατεχόμενα εδάφη στο πρώτο πλήρες συνέδριο της FIFA στη Ζυρίχη τον ερχόμενο μήνα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ