aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΚαι τώρα οι δυο τους, Ρεάλ-Μπαρτσελόνα σε clasico που βγάζει πρωταθλητή!

Και τώρα οι δυο τους, Ρεάλ-Μπαρτσελόνα σε clasico που βγάζει πρωταθλητή!

Μπορεί η Ατλέτικο Μαδρίτης να εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην Ισπανία, αλλά η αίσθηση που υπάρχει διάχυτη είναι πως δεν θα καταφέρουν τελικά οι «ροχιμπλάνκος» να πανηγυρίσουν τον τίτλο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πάρει μεγάλη διαφορά από τους διώκτες τους και έδειχναν πως και θέλουν και μπορούν να κάνουν δικό τους το πρωτάθλημα.

Με τρεις νίκες στα δέκα τελευταία παιχνίδια της και με τον Λουίς Σουάρες να τίθεται νοκ άουτ για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, λόγω τραυματισμού, η Ατλέτικο αναμένεται να υποχωρήσει στη βαθμολογία. Και έτσι τόσο η Μπαρτσελόνα, που έχει κάνει τέλεια πορεία εντός του 2021 καλύπτοντας τη διαφορά, και η Ρεάλ, που επίσης έχει δείξει σημάδια αγωνιστικής ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα, έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να «χτυπήσουν« τον τίτλο.

Οι Καταλανοί είναι σε εξαιρετική φόρμα έχοντας 13 νίκες στα τελευταία 14 παιχνίδια τους και την ισοπαλία κόντρα στην Κάντιθ. Και έτσι από εκεί που ήταν 12 βαθμούς πίσω από την Ατλέτικο τώρα πια είναι στο -1. Από την άλλη, οι Μαδριλένοι έχουν 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα (δηλαδή πήραν 23 βαθμούς από τους 30) στους τελευταίους δέκα αγώνες τους.

Και κάπως έτσι το αποτέλεσμα της αποψινής αναμέτρησης στο «Αλφρέδο Ντι Στέφανο» θα είναι, κατά πολλούς καθοριστικό για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή στην Ισπανία. Θα μένουν, βέβαια, εννέα αγωνιστικές και στις 9 Μαΐου η Μπαρτσελόνα θα περιμένει την Ατλέτικο στο «Καμπ Νόου». Αν οι «μπλαουγκράνα» νικήσουν απόψε, τότε θα είναι πια ακλόνητο φαβορί για το πρωτάθλημα καθώς θα πάνε την διαφορά στο +5. Aν επικρατήσει η «βασίλισσα» θα πάει στους 66 βαθμούς και θα αφήσει έναν πίσω της τη Μπαρτσελόνα.

Νικηφόρο σερί και για τις δύο

Έχοντας αρχίσει αμφότερες με το… αριστερό τη φετινή σεζόν, κατάφεραν μετά τον Δεκέμβριο να ανέβουν αγωνιστικά και να δείξουν πως παρά τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ουδείς μπορεί να τις αποκλείσει ποτέ από την κούρσα του τίτλου.

Σε αντίθεση με τη Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κάνει, επίσης, πολύ καλύτερες εμφανίσεις στην έδρα της. Έχει πάρει 25 από τους 30 βαθμούς της στο «Αλφρέδο Ντι Στέφανο» (ποσοστό 83,3%) χάνοντας μόνο από τη Λεβάντε (1-2) και έχοντας και την ισοπαλία (1-1) με αντίπαλο τη Σοσιεδάδ. Αυτό το παιχνίδι ήταν και το τελευταίο… στραβοπάτημα της ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη γκολ, οι Καταλανοί είναι σαφώς πιο παραγωγικοί έχοντας πετύχει 48, δηλαδή κατά μέσο όρο 2, 52 ανά αγώνα. Η Ρεάλ έχει βάλει 34 σε 18 παιχνίδια έχοντας μέσο όρο 1,88. Πολύ καλά τα έχουν πάει και στην άμυνα έχοντας παθητικό 13 γκολ η Μπαρτσελόνα και 11 γκολ η «βασίλισσα».

Για τους «μπλαουγκράνα» ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι και τη φετινή περίοδο ο Λιονέλ Μέσι. Είναι αυτός που έχει ανοίξει το σκορ σε 7 από τα 19 παιχνίδια, είναι πρώτος στον πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος έχοντας βρει δίχτυα 23 φορές. Ο Καρίμ Μπενζεμά, από την άλλη, κάνει και φέτος πολύ καλή σεζόν και είναι αυτός που πάει να πάρει το πρωτάθλημα στη Μαδρίτη σχεδόν μόνος του.

Καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορεί να κάνει φέτος το τρεμπλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε νωρίς εκτός του Κυπέλλου Ισπανίας, από την άσημη Αλκογιάνο, και πλέον έχει μείνει να διεκδικεί το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα έμεινε εκτός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και έχει μπροστά της την Πριμέρα Ντιβιζιόν και το Κύπελλο, όπου σε λίγες μέρες στον τελικό θα αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Οι σημαντικές απουσίες και αυτοί που μπορούν να… πάρουν το clasico

Και οι δύο ομάδες έχουν προβλήματα. Ο Ζιντάν δεν έχει στη διάθεσή του τον Σέρχιο Ράμος, τον Ραφαέλ Βαράν και τον Ντάνι Καρβαχάλ. Χωρίς αυτούς έπαιξε και κόντρα στη Λίβερπουλ, στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, και επικράτησε με 3-1 με τους Λούκας Βάθκεθ, Έντερ Μιλιτάο και Νάτσο να αποδεικνύονται άξιοι αντικαταστάτες. Ο Ρόναλντ Κούμαν περίμενε να δει την κατάσταση του Ζεράρ Πικέ, τον οποίο θα ήθελε και λόγω εμπειρίας στη Μαδρίτη.

Οι τριάδες του κέντρου, Κασεμίρο-Κρόος-Μόντριτς από τη μία και Μπουσκέτς-Ντε Γιονγκ-Πέδρι από την άλλη, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Και σε ό,τι αφορά τις επιθετικές τριπλέτες σίγουρα οι Μέσι-Ντεμπελέ-Γκριεζμάν (θα εξαρτηθεί από την παρουσία του Πικέ ή του Αραούχο αν θα ξεκινήσει βασικός ο Γάλλος) έχουν αποδειχθεί πιο αξιόπιστοι από τους Μπενζεμά-Βινίσιους-Ασένσιο, αλλά οι παίκτες της Ρεάλ έδειξαν κόντρα στη Λίβερπουλ τι ζημιά μπορούν να κάνουν ακόμα και χωρίς να σκοράρει ο Γάλλος.

Μπενζεμά εναντίον Μέσι

Ο Γάλλος έχει βάλει 12 γκολ σε 15 παιχνίδια το 2021, αλλά δεν βρήκε δίχτυα κόντρα στη Λίβερπουλ. Και ήταν είδηση το γεγονός ότι δεν βρήκε δίχτυα και η ομάδα του πήρε τη νίκη. Συνολικά τη φετινή περίοδο έχει σκοράρει 24 φορές σε 34 παιχνίδια και είναι η καλύτερη επίδοσή του, σε αυτό το χρονικό σημείο, όσα χρόνια φορά τη φανέλα της Ρεάλ. Αν συνεχίσει έτσι θα καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις των 30 και 27 τερμάτων που πέτυχε τις δύο προηγούμενες σεζόν, ενώ η καλύτερή του εξακολουθούν να είναι τα 32 γκολ με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Χάρη στα γκολ του η «βασίλισσα» έγινε ξανά διεκδικήτρια του τίτλου.

Ο Αργεντινός, όπως εξάλλου και συνολικά η Μπαρτσελόνα, δεν άρχισε καθόλου καλά τη φετινή σεζόν. Έμοιαζε ο Μέσι σαφώς επηρεασμένος από τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η περσινή περίοδος και η δημόσια δήλωσή του ότι επιθυμεί να αποχωρήσει έπαιξε ρόλο στην διάθεσή του και στην απόδοσή του. Αυτό ως τις αρχές του 2021… Από την 1η Ιανουαρίου ο Μέσι έχει πετύχει 16 γκολ, τα 13 εκ των οποίων στο πρωτάθλημα. Είναι εμφανές πως έχει αλλάξει η ψυχολογία του, τον βοήθησε επίσης και η αλλαγή συστήματος από τον Κούμαν. Συνηθίζει στα clasico της Μαδρίτης να είναι πρωταγωνιστής, έχει 12 νίκες και 15 γκολ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Μένει να δούμε αν θα κάνει το ίδιο και στο «Αλφρέδο Ντι Στέφανο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ