aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΉπιε το… αίμα της Βαλένθια ο Ολυμπιακός!

Ήπιε το… αίμα της Βαλένθια ο Ολυμπιακός!

Αρχηγέ καμάρωσέ τους! Ο Βασίλης Σπανούλης τέθηκε την τελευταία στιγμή νοκ άουτ από το παιχνίδι, αλλά μέσα από την εξαιρετική του άμυνα και με ηγέτες τους Παπανικολάου, Πρίντεζη και Στρέλνιεκς, ο Ολυμπιακός νίκησε 72-64 τη Βαλένθια, μέσα στη «Φοντέτα» και ανέβηκε στο 8-2, παραμένοντας στην κορυφή της κατάταξης της Ευρωλίγκας!

Σοβαροί και συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο μέρος του ματς οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι διατηρούνταν συνεχώς μπροστά σκορ και δεν επέτρεψαν στις «νυχτερίδες» να τους απειλήσουν με αξιώσεις μέχρι το τέλος.

Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Πειραιά ήταν ο «Παπ» με 13 πόντους -και εξαιρετικές άμυνες-, με τον υπαρχηγό να κάνει νταμπλ-νταμπλ με 12 πόντους και 14 ριμπάουντ και τον Λετονό να είχε 12 πόντους και καλάθια σε κρίσιμα σημεία. Από τους πρωταθλητές Ισπανίας, ξεχώρισε ο πρώην «ερυθρόλευκος», Έρικ Γκριν, με 26 πόντους.

Με τους Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, Τόμπσον, Παπανικολάου και Ρόμπερτς ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, στην αναμέτρηση. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και μέσα από την εξαιρετική τους άμυνα και τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ, βρήκαν καλάθια στο ανοικτό γήπεδο και σε συνδυασμό με τον πλουραλισμό στην επίθεση, πήγαν στο +9 (2-11) μέσα σε τρία λεπτά. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, επέτρεψαν επιθετικά ριμπάουντ στη Βαλένθια και έτσι η διαφορά μειώθηκε στους δύο πόντους (11-13), περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Ωστόσο, η άμυνα των Πειραιωτών άρχισε να δουλεύει ξανά και με τον Τολιόπουλο να έρχεται με κρύο… αίμα από τον πάγκο, έκλεισαν την περίοδο στο +7 (13-20).

Στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου, η Βαλένθια τιμώρησε τη νωθρή περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού και με απανωτά τρίποντα μείωσε στον πόντο (19-20), αλλά η απάντηση των παικτών του Σφαιρόπουλου ήταν άμεση. Αφού αρχικά κράτησαν στο μηδέν τους γηπεδούχους από εκείνο το σημείο και έπειτα, με εξαιρετικές άμυνες, είχαν υπομονή στην επίθεση και με σωστές επιλογές για το αμαρκάριστο σουτ έστειλαν την υπέρ τους διαφορά στο +13 (19-32), περίπου τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ωστόσο, εκεί άρχισε να «ζεσταίνεται» ο Γκριν για τους γηπεδούχους και με δικά του τρίποντα μείωσε (25-32), με τον Παπανικολάου να «ξεκολλάει» προσωρινά τους Πειραιώτες (25-35), αλλά τον Αμερικανό να παραμένει… καυτός και να ρίχνει μόνος του ακόμη περισσότερο τη διαφορά (30-35) στο τέλος.

Αμυντικά δεν ήταν τόσο καλός ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά διατηρούσε την απόστασή του, χάρη στην επίθεσή του (36-43). Στη συνέχεια, οι Πειραιώτες… σίγησαν και με τη Βαλένθια να τροφοδοτεί τον «γίγαντα» Πλάις στη ρακέτα, κατάφερε να μειώσει στους τρεις πόντους τη διαφορά (40-43), στα μισά. Εκεί, ανέλαβε δράση ο Παπανικολάου, από τη μία με τις εξαιρετικές άμυνες «σβήνοντας» τον Γκριν αλλά και παίρνοντας ριμπάουντ και από την άλλη με τα καθοριστικά του καλάθια, όπου έχοντας συμπαραστάτες τους Παπαπέτρου και Στρέλνιεκς, έστειλε τους «ερυθρόλευκους» στο +11 (43-54), στο ένα λεπτό πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Το μόνο που άλλαξε ήταν οι 2/3 βολές από τον Ντούρνεκαμπ, που διαμόρφωσαν το 45-54.

Ο Γκριν προσπαθούσε να κρατήσει τη Βαλένθια κοντά, αλλά ο Παπανικολάου με τους Τόμπσον και Ρόμπερτς είχαν τις απαντήσεις και έτσι ο Ολυμπιακός πήγε στο +11 (50-61) και το διατηρούσε εκεί μέχρι το 34’ (52-63). Στη συνέχεια, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχασαν τη συγκέντρωσή τους, με αποτέλεσμα να επιτρέψουν ένα 6-0 (58-63) μέχρι τα μισά στη Βαλένθια. Αλλά, εκεί ήταν η σειρά του Στρέλνιεκς να πάρει τους «ερυθρόλευκους» στις πλάτες του και να τους στείλει στο +10 (58-68) στο 38’ και τον Πρίντεζη στο +12 (58-70), αφού προηγήθηκαν κάποιες καλές άμυνες. Πλέον, ο Ολυμπιακός είχε βάλει το νερό στο… αυλάκι, παίρνοντας τη νίκη με το τελικό 72-64.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 30-35, 45-54, 64-72

Βαλένθια (Βιντορέτα): Τόμας 2, Βαν Ρόσομ 7 (1), Ρούντεζ, Βίβες 3 (1), Μαρτίνεθ 3 (1), Σαν Εμετέριο 1, Πλάις 14, Σάστρε 2, Γκριν 26 (3), Ντούρνεκαμπ 4, Χλίνασον 2.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 4, Τολιόπουλος 5 (1), Παπαπέτρου 4, Μιλουτίνοφ 6, Στρέλνιεκς 12 (2), Πρίντεζης 12 (14ριμπ.), Παπανικολάου 13 (3), Ρόμπερτς 7 (1), Γουίλτζερ 2, Τόμπσον 7 (1).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ