aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΊντερ: Ο Μαρότα νέος τεχνικός διευθυντής

Ίντερ: Ο Μαρότα νέος τεχνικός διευθυντής

H διοίκηση της Ιντερ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τζουζέπε Μαρότα, που ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας.

Ο 61χρονος τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στη Γιουβέντους, από το ίδιο πόστο, αλλά η διοίκησή της αποφάσισε πως χρειάζεται αλλαγή και ανακοίνωσε την απομάκρυνση του τον περασμένο μήνα.

Ο Μαρότα αναλαμβάνει το ίδιο πόστο στους “νερατζούρι”, όπως επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της ομάδας και μεγάλη δόξα του παρελθόντος, Χαβιέρ Ζανέτι: “Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, που θα ενταχθεί στη διοίκησή και θα μας βοηθήσει να φθάσουμε ξανά στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης”.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ
Ποιος είναι όμως ο πρώην γενικός διευθυντής της Γιουβέντους; Η πορεία του στα διοικητικά του ποδοσφαίρου ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Σε ηλικία μόλις 21 ετών το μακρινό 1978 ο Μαρότα ανέλαβε τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Βαρέζα. Ακολούθησε το πέρασμά του από πολλές μικρές ιταλικές ομάδες τις οποίες οδηγούσε στην άνοδο μέχρι να του δοθεί η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στη Βενέτσια.

Εκεί έκατσε τρία χρόνια (1995-98) και συνέθεσε το όνομα του με την ιστορική επάνοδο της ομάδας στη Serie A μετά από 30 χρόνια. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της θητείας του η ομάδα απέκτησε ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάν Βιέρι και ο Αλβάρο Ρεκόμπα.

Ακολούθησε μία διετία στην Αταλάντα στις οποίες η ιταλική ομάδα τερμάτισε έβδομη και ένατη στο πρωτάθλημα πριν πάει στη Σαμπντόρια με στόχο την αναγέννηση της. Ο θρυλικός σύλλογος ήταν στη δέκατη θέση της Serie B και εμπιστεύτηκε τον Τζιουσέπε Μαρότα για να την αναγεννήσει. Το αποτέλεσμα; Την επόμενη σεζόν η Σαμπντόρια επέστρεψε στη Serie A. Η σεζόν 2003-04 βρήκε την Σαμπντόρια στην όγδοη θέση και μία ανάσα από την έξοδο της στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι του 2004 αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη θέση του προέδρου σε ομάδα και τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως. αφού την επόμενη σεζόν η Σαμπντόρια επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα πράγματα όμως δεν ήταν όλα ρόδινα στη θητεία του στην ομάδα της Γένοβα. Χρειάστηκε να κάνει πολλές επεμβάσεις και αποκτήσει παίκτες όπως ο Κασάνο και ο Πατσίνι για να φτάσουμε τη σεζόν 2009-10 η Σαμπντόρια να τερματίσει στην τέταρτη θέση και να βγει στο Champions League.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Τον Μάιο του 2010 η Γιουβένους ανακοινώνει την πρόσληψη του αμέσως μετά την άκρως αποτυχημένη σεζόν 2009-10 στην οποία η “μεγάλη κυρία” είχε τερματίσει έβδομη. Στην πρώτη του σεζόν έκανε 14 μεταγραφές και δεν δίστασε να διώξει παίκτες που είχαν συνδεθεί με την ιταλική ομάδα όπως ο Τρεζεγκέ. Τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων δεν ήταν τα αναμενόμενα, αλλά ο Μαρότα συνέχισε το έργο του.

Η Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2011 προσλαμβάνει ως προπονητή τον Αντόνιο Κόντε και αποκτά ως ελεύθερο τον Αντρέα Πίρλο, ενώ ταυτόχρονα στο μεταγραφικό παζάρι κινείται έξυπνα κάνοντας δικούς της μεταξύ άλλων τον Λιχστάινερ, τον Βιντάλ, τον Τζιακερίνι και τον Βούτσινιτς. Το αποτέλεσμα; Η επιστροφή στην κορυφή για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Έκτοτε η Γιουβέντους πήρε άλλα έξι πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ στην Ιταλία. Φυσικά, ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα του ήταν η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο το περασμένο καλοκαίρι με τις φήμες να θέλουν τον Ιταλό τεχνοκράτη του ποδοσφαίρου να κάνει τα πάντα για να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Για ποιο λόγο η Γιουβέντους τον άφησε να φύγει και να αναζητήσει αλλού τον επόμενο σταθμό της καριέρας του; Αυτό που του προσάπτουν οι περισσότεροι ήταν πως ποτέ δεν άκουγε τον κόσμο της ομάδας. Το πρώτο καλοκαίρια έδιωξε τους Τρεζεγκέ και Ντιέγκο. Ακολούθησε η μη ανανέωση των συμβολαίων του Ντελ Πιέρο και του Αντόνιο Κόντε και η ταυτόχρονη πρόσληψη του Αλέγκρι τον οποίο υποδέχτηκαν με αυγά.

Πέρα από την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο το περασμένο καλοκαίρι ο Τζιουσέπε Μαρότα συναίνεσε και στη φυγή δύο παικτών που είχαν συνδεθεί με τη Γιουβέντους. Ο λόγος για τους Μπουφόν και Μαρκίζιο. Μάλιστα, ο δεύτερος δεν είχε καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τους φίλους της ομάδας κάτι το οποίο έφερε σκληρή κριτική προς το πρόσωπο του Μαρότα. Πάντοτε ο Ιταλός παράγοντας έβαζε πάνω από όλους και όλα αυτό που θεωρούσε καλύτερο για την ομάδα που υπηρετούσε χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Αυτό όμως φαίνεται πως τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου με το δεξί του χέρι, Φάμπιο Παρατίτσι, να παίρνει τη θέση του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ