aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΗ προσοχή στη Γενεύη, όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για το Μουντιάλ!

Η προσοχή στη Γενεύη, όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για το Μουντιάλ!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Στη Γενεύη σήμερα, εκτός φυσικά λόγω συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι στραμμένη η προσοχή των ποδοσφαιρικών παραγόντων ανά το παγκόσμιο. Εντός της μέρας θα γίνει εξέταση από τη ΦΙΦΑ της πρότασης για περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δια μέσου αύξησης των συμμετεχόντων ομάδων, από 32 που είναι σήμερα σε 40 ή 48.

Μάλιστα στο τραπέζι θα τεθεί και τυχόν αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής, με προτεινόμενη τη δημιουργία 16 ομίλων με 3 ομάδες σε κάθε όμιλο. Μια τέτοια πρόταση, εάν και εφόσον προκριθεί, πιθανό να υλοποιηθεί το 2026 και σίγουρα είναι πρόταση που ευνοεί τις «μικρομεσαίες» ποδοσφαιρικά χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η δική μας εθνική ποδοσφαιρική ομάδα.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές εντός της ΦΙΦΑ, που έχουν εκτενώς ασχοληθεί με μελέτες βιωσιμότητας και εμπορικής αξιοποίησης και πραγματικά τα νούμερα που έχουν διαρρεύσει είναι ιλιγγιώδη. Σύμφωνα λοιπόν με τους «Times» του Λονδίνου, ενδεχόμενη διοργάνωση με 48 ομάδες, το 2026,  αναμένεται να επιφέρει έσοδα διοργάνωσης της τάξης των 6.5 δις δολάρια, τη στιγμή που οι ασφαλέστερες προβλέψεις για το Μουντιάλ της Ρωσίας 2018, αναμένουν έσοδα τις τάξης των 5.5 δις δολαρίων. Εν ολίγοις, η αύξηση των ομάδων από 32 σε 48, συνεπικουρούμενη φυσικά με άλλα οικονομικής φύσης κριτήρια σε σχέση με την ανάπτυξη της αγοράς και συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού, αναμένεται να αποφέρει αύξησης εσόδων ενός δις δολαρίων.

Είναι άξιο αναφοράς, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις των ίδιων των ειδικών της ΦΙΦΑ, ότι το 50% της αύξησης (δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια) θα προέλθουν μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Για το Μουντιάλ 2018, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κυμαίνονται στα 3.1 δις δολάρια. Τα δε εμπορικά έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών, από τα 1.5 δις δολάρια που είναι η πρόβλεψη για το 2018, αναμένεται να ανέλθουν σε 1.9 δις δολάρια με την ενδεχόμενη αύξηση των ομάδων.

Το άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο λαμβάνεται υπόψη είναι η αύξηση των εξόδων της διοργάνωσης, η οποία θα προέλθει από τις επιπρόσθετες 16 ομάδες που θα συμμετέχουν. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς της ΦΙΦΑ, η αύξηση εξόδων αναμένεται να είναι της τάξης των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, από 2 δις το 2018 σε 2.3 δις το 2026.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η έκθεση εμπειρογνωμόνων της ΦΙΦΑ αναφέρει ρητά ότι, ανεξάρτητα χώρας ή χωρών, που θα κερδίσουν τη διοργάνωση των αγώνων του Μουντιάλ 2026, οι αγώνες θα πρέπει να παίζονται σε ώρες που είναι εμπορικά συμφέρουσες για τις μεγάλες αγορές, αγνοώντας ουσιαστικά τη λογική ώρα διεξαγωγής σύμφωνα με τη χώρα φιλοξενίας των αγώνων.

Από τη μια πλευρά, αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο και πως τα οικονομικά συμφέροντα έχουν επηρεάσει και ενδεχομένως «χαλάσει» το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε, από την άλλη θα ήταν πολύ λογικό να εξαχθεί συμπέρασμα (με μειωμένο μάλιστα ρίσκο) ότι η ενδεχόμενη αύξηση ομάδων με όλα τις τα συνεπακόλουθα, θα επηρεάσει φυσικά και πολλές άλλες επιλογές και συνθήκες της διοργάνωσης, οι οποίες θέλοντας και μη ακολουθούν τα οικονομικά συμφέροντα της διοργάνωσης.

Μια από τις πιο κύριες επιλογές, για χάριν συζήτησης, είναι αυτή της χώρας διεξαγωγής της διοργάνωσης. Πολύ δύσκολα, παραδείγματος χάριν, θα δινόταν το Μουντιάλ 2026 στη Κίνα, τη στιγμή που η ώρα 9μμ στην Ευρώπη ή την Αμερική είναι ξημερώματα της επόμενης μέρας στην Κίνα. Το ίδιο θα ίσχυε και για χώρες του Νότιου ημισφαιρίου όπου εκείνο τον καιρό επικρατεί χειμώνας και τυχόν δυσμενής καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Εν κατακλείδι, τα οικονομικά συμφέροντα της διοργάνωσης αποτελούν μέγιστο μοχλό πίεσης αλλά και κίνησης και γύρω από αυτό τον άξονα κινούνται οι αποφάσεις. Ως χώρα σίγουρα θα μας βόλευε η αύξηση ομάδων και ως διοργάνωση δεν θεωρώ ότι θα έχανε από τον ανταγωνισμό ιδιαίτερα, ειδικά προς τα τελικά στάδια της διοργάνωσης. Ουσιαστικά γίνεται μια αλλαγή «στάτους» αφού οι 16 επιπλέον ομάδες θα ήταν ομάδες που θα έπαιζαν την πρόκριση τους σε play offs. Άρα το στάτους συμμετοχής σε «τελική φάση» απλά και μόνο, με επιπλέον 1-2 αγώνες για κάθε ομάδα μόνο, αυξάνει τα προσδοκώμενα έσοδα κατά 1 δις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ