aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΗ Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει: Το Νησί στις επάλξεις!

Η Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει: Το Νησί στις επάλξεις!

Kάθε χρόνο τέτοια εποχή, δεκαπενταύγουστο, με τη ζέστη στην Ελλάδα στο ζενίθ και τον ήλιο να λάμπει, το μυαλό μας ταξιδεύει στο Νησί. Προσέξτε, όμως. Όχι εκεί που νομίζουν οι περισσότεροι. Όσοι είστε… κολλημένοι με την Πρέμιερ Λιγκ έχετε μπει αμέσως στο νόημα. Ακόμα ένας «μαραθώνιος» είναι προ των πυλών. 38 αγωνιστικές γεμάτες αυθεντικό αγγλικό ποδόσφαιρο. Ένα pint στο χέρι είναι η καλύτερη προθέρμανση πριν από τη σέντρα. Όπως παραδοσιακά συμβαίνει δηλαδή τα σαββατιάτικα απογεύματα επί δέκα σερί μήνες τον χρόνο γύρω από κάθε αγγλικό γήπεδο εκεί λίγο πριν τα ρολόγια δείξουν 15:00 τοπική.

Η φετινή σεζόν ειδικότερα, μετά τα όσα ανεπανάληπτα ζήσαμε πέρυσι με τη Λέστερ και την κατάκτηση του τίτλου από τις «Αλεπούδες», αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερη προσμονή. Μία χρονιά που λόγω αυτής της περσινής αναπάντεχης εξέλιξης, αλλά και του ερχομού κι άλλων σημαντικών προπονητών, όπως του Κόντε, του Γκουαρδιόλα και του Μουρίνιο, που πλαισιώνουν τους Βενγκέρ, Κλοπ, Ποκετίνο και Ρανιέρι, διαμορφώνουν ένα πολύ ανοικτό και απρόβλεπτο ανταγωνισμό.

Πως αλλάξανε λοιπόν οι 20 ομάδες που κατεβαίνουν στο φετινό «μαραθώνιο» της Πρέμιερ Λιγκ και τι μπορούμε να περιμένουμε από την καθεμία;

Άρσεναλ: Θα είναι η τελευταία χρονιά του Βενγκέρ;

Η κριτική στο πρόσωπο του Αρσέν Βενγκέρ από τους φίλους της Άρσεναλ δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου το καλοκαίρι και εν πολλοίς αυτή η σεζόν θα κρίνει το αν θα ανανεώσει στον σύλλογο στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται επί μία 20ετία. Με τον τελευταίο τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ το 2004, οι φίλοι των «Κανονιέρηδων» δικαίως δυσανασχετούν με τη μεταγραφική πολιτική του συλλόγου. Ο Βενγκέρ διατήρησε τον κορμό, πρόσθεσε «νεύρο» στα χαφ με την απόκτηση του Τσάκα, κάτι που έλειπε από το ρόστερ, ωστόσο στην άμυνα έχει μείνει με ελάχιστες επιλογές. Ο Μουστάφι, αν έρθει, σίγουρα θα δέσει καλύτερα την άμυνα, όμως χρειάζεται και ένας ακόμα επιθετικός, μιας και ο Ζιρού δεν θα είναι έτοιμος στο ξεκίνημα. Μεγάλη προσμονή πάλι για τίτλο, αλλά κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα.

Μπόρνμουθ: Με οδηγό την περσινή σεζόν

Στη Νότια Ακτή της Αγγλίας, στο θέρετρο του Μπόρνμουθ κατάφεραν πέρυσι να διαψεύσουν τα προγνωστικά και να κερδίσουν την παραμονή σχετικά εύκολα. Δεμένο το σύνολο του Έντι Χόου στοχεύει φέτος σε μία από τα ίδια. Έριξε χρήματα για μεταγραφές, έχοντας άλλο μπάτζετ ένα χρόνο μετά, και αντικατέστησε τον Ματ Ρίτσι στα πλάγια με τον Τζόρντον Αϊμπ της Λίβερπουλ. Υπερτιμημένος φυσικά, αλλά στην Μπόρνμουθ μπορεί να κάνει το ξεπέταγμα. Ο Χόου θα βασιστεί και πάλι στο συνεκτικό κέντρο του με την παρουσία των Σούρμαν και Άρτερ, ενώ εκεί προστέθηκε και ο Κουκ, μια αξιόλογη μεταγραφή, που ήρθε από τη Λιντς. Οι Cherries πέρυσι απέδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις ζημιές και είναι πλέον «ψημένοι» να το επαναλάβουν.

Μπέρνλι: Εμπιστοσύνη σε Ντάιτς με ρόστερ… Τσάμπιονσιπ

Η στήριξη στο πρόσωπο του Σιν Ντάιτς στην τεχνική ηγεσία των Κλάρετς απέδωσε καρπούς και ο 45χρονος Άγγλος τεχνικός, που βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια στον σύλλογο του Λάνκασαϊρ, επανέφερε την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι με τον Ντάιτς η Μπέρνλι πανηγυρίζει δύο ανόδους στην Πρέμιερ Λιγκ, μόλις μέσα σε τρία χρόνια. Το ρόστερ όμως αποπνέει έντονη μυρωδιά… Τσάμπιονσιπ, κάτι που αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Στα μεταγραφικά, ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί η προσθήκη του Ισλανδού Γκούντμουντσον στη μεσαία γραμμή, αλλά και του Ντεφούρ που κάνει τη διαφορά στο ρόστερ. Λογικά θα στηριχτεί πολύ στην έδρα της στο «Ταρφ Μουρ» και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού ως το τέλος με νύχια και με δόντια.

Τσέλσι: Με Κόντε για να γυρίσει σελίδα

Στην Τσέλσι έχουν ήδη ξεχάσει την περσινή καταστροφική σεζόν και η πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε κινείται προς την κατεύθυνση της επιστροφής των «Μπλε» στις επιτυχίες. Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα, κάτι που ο Ιταλός μπορεί να φέρει. Το… μηχανάκι Καντέ που πρόσθεσε στα χαφ, σε συνδυασμό με την εκτελεστική δεινότητα του Μπατσουαγί ενισχύουν ένα γεμάτο ρόστερ. Η παραμονή του Τέρι έχει τους συμβολισμούς της, ωστόσο το κέντρο της άμυνας ίσως να παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα. Σε κάθε περίπτωση από τη μέση και μπροστά υπάρχει άφθονη ποιότητα, αρκεί φυσικά παίκτες όπως οι Αζάρ και Φάμπρεγας να θυμηθούν τον καλό τους εαυτό. Σαφέστατα αναμένεται να τα πάει καλύτερα σε σύγκριση με τα περσινά χάλια με στόχο την επιστροφή στην τετράδα.

Κρίσταλ Πάλας: Ομάδα με υπογραφή Πάρντιου
Το περσινό βαθμολογικό πλασάρισμα δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα του ρόστερ των «Αετών». Το σύνολο του Άλαν Πάρντιου φέρει την υπογραφή του κι αν δεν ερχόταν μία παρατεταμένη κοιλιά στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν θα τερμάτιζε σαφέστατα πιο ψηλά από την 15η θέση. Έγινε ξεσκαρτάρισμα που χρειαζόταν το καλοκαίρι και οι «ενδεκαδάτες» προσθήκες των Μανταντά (τέρμα), Τόμκινς (κέντρο άμυνας) και Τάουνσεντ (χαφ) θα δώσουν άμεσα λύσεις. Το ζητούμενο είναι να καλυφθεί το κενό του Γκέιλ στην επίθεση και η λύση μπορεί να βρεθεί στο πρόσωπο του Μπεντέκε από τη Λίβερπουλ. Αν καταφέρει μέχρι και την τελευταία μέρα των μεταγραφών να κρατήσει και τον ποιοτικό μεσοεπιθετικό Μπολάσι, τότε η Πάλας δεν έχει να φοβάται τίποτα για μια ικανοποιητική χρονιά.

Έβερτον: Επένδυση σε Κούμαν

Αλλαγές στο τιμόνι στα τέλη της περσινής σεζόν στο «Γκούντισον Παρκ». Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έκλεισε τον κύκλο του και η Έβερτον έκανε πρόταση και απέσπασε τον Ρόναλντ Κούμαν από τη Σαουθάμπτον. Ο Ολλανδός «έχτισε» βιογραφικό στους «Αγίους» και καλείται πλέον να βοηθήσει και την Έβερτον να ορθώσει ανάστημα για να επιστρέψει μέσα στην πρώτη οκτάδα. Άλλωστε η φιλοσοφία του παιχνιδιού του ταιριάζει με αυτή της Έβερτον. Η πώληση του Στόουνς στη Μάντσεστερ Σίτι έβαλε «ζεστό» χρήμα στα ταμεία που τα «Ζαχαρωτά» το είχαν ανάγκη. Εξαιρετική η προσθήκη του «βράχου» Γουίλιαμς στα μετόπισθεν και ο Στεκέλενμπουργκ έκλεισε την «τρύπα» κάτω από τα δοκάρια. Μεγάλο ατού τα χαφ με ΜακΚάρθι και Μπάρκλεϊ και το ζήτημα είναι τι θα γίνει με το «υπερόπλο» Λουκάκου μπροστά. Αν μείνει η σεζόν μπορεί να είναι πραγματικά καλή.

Χαλ: Τρικυμία με το ξεκίνημα

Η σεζόν δεν μπαίνει με τον καλύτερο τρόπο για τις «Τίγρεις». Οι δρόμοι με τον τεχνικό Στιβ Μπρους χώρισαν και η θέση παραμένει κενή στο κατώφλι της νέας χρονιάς, με τον σύλλογο να πηγαίνει έχοντας ως υπηρεσιακό το πρώην δεξί χέρι του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ, τον Μάικ Φίλαν. Μεταγραφικές προσθήκες δεν έχουν γίνει, ενώ σημαντική ήταν η απώλεια του πληθωρικού χαφ Ντιαμέ. Υπάρχουν ορισμένες ποιοτικές λύσεις από τη μέση και μπροστά όπως ο Σνόντγκρας και ο Ερνάντες, αλλά γενικότερα το ρόστερ στερείται από εναλλακτικές λύσεις αν κάτι δεν πάει καλά. Όπως και στην επίσης νεοφώτιστη Μπέρνλι, και εδώ θα δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων για την αποφυγή του υποβιβασμού. Πολύ σύντομα θα πρέπει να βρεθεί και προπονητής γιατί δεν μπορεί να συνεχίζει «ακέφαλη» για πολύ.

Λέστερ: Μεθυσμένη από το περσινό παραμύθι

Ποιος είπε ότι τα παραμύθια δεν γίνονται πραγματικότητα; Η Λέστερ άφησε πέρυσι όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με το στόμα ανοικτό, πραγματοποιώντας το θαύμα της κατάκτησης του τίτλου. Φυσικά επανάληψη του περσινού θαύματος θα είναι κάτι το ανεπανάληπτο και ένα πλασάρισμα από τη μέση και πάνω θα θεωρείται ευπρόσδεκτο. Οκ, είπαμε… Ωστόσο οι κινήσεις του καλοκαιριού, ενόψει και Τσάμπιονς Λιγκ, κρίνονται εξαιρετικές. Τα αστέρια Μαχρέζ και Βάρντι μένουν όπως όλα δείχνουν στο ρόστερ, ο Ρανιέρι ανανέωσε και ο Ιταλός τεχνικός φρόντισε να καλύψει το κενό του Καντέ με τον Μεντί που ήρθε από τη Νις. Ο Μούσα θα προσθέσει ακόμα μία λύση στην επίθεση, ενώ και ο Πολωνός εξτρέμ Καπούστκα που υπέγραψε διαθέτει πλούσιο ταλέντο. Ο περσινός συμπαγής κορμός διατηρήθηκε με λίγα λόγια και ο σύλλογος δεν ξεπούλησε. Ερωτηματικό είναι το αν οι Χουτ και Μόργκαν στο κέντρο της άμυνας θα κάνουν πάλι μία τόσο σταθερή σεζόν. Θα μπορέσει να χωρέσει η Λέστερ δύο καρπούζια (Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ) στην ίδια μασχάλη; Οψόμεθα…

Λίβερπουλ: Φέτος θα κριθεί το έργο του Κλοπ

Ο ερχομός του Γιούργκεν Κλοπ στα μέσα της περσινής σεζόν σουλούπωσε τα πράγματα στο «Άνφιλντ». Ο Γερμανός τεχνικός έχει ήδη αφήσει το στίγμα του και αναμφισβήτητα η φετινή σεζόν είναι εκείνη κατά την οποία θα αρχίσει να κρίνεται για τη δουλειά του στην ομάδα. Πλήρωσε πολλά για Βαϊνάλντουμ και Μανέ, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόσθεσε δύο πολύ ποιοτικές λύσεις μεσοεπιθετικά. Η απόκτηση ενός αριστερού μπακ κρίνεται όμως επιβεβλημένη, ενώ και το κέντρο της άμυνας, παρά την έλευση του Ματίπ, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη με Λόβρεν και Σακό. Από τη μέση και μπροστά υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες γι’ αυτό που θέλει να απλώσει στο χορτάρι ο Κλοπ. Πολλά θα εξαρητθούν και από τη φυσική κατάσταση του Στάριτζ, του οποίου πέρυσι η απουσία κόστισε καθώς η Λίβερπουλ δεν βρήκε τα γκολ του ποτέ. Στόχος των «Ρεντς» να παλέψουν για την είσοδο στην τετράδα, αν και δεν θα είναι εύκολο.

Μάντσεστερ Σίτι: Το μεγάλο στοίχημα του Γκουαρδιόλα

Μετά την Πριμέρα Ντιβιζιόν και την Μπουντεσλίγκα, ήρθε η ώρα για τη μεγάλη πρόκληση του Πεπ Γκουαρδιόλα. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μάντσεστερ Σίτι από τον Πεπ ίσως δώσει απαντήσεις σε αυτούς που τον επικρίνουν. Το χρήμα έπεσε άφθονο στα χέρια του προκειμένου οι «Πολίτες» να επιστρέψουν στις επιτυχίες. Τα χαφ θέλανε ενίσχυση επειγόντως και η έλευση του Γκουντογκάν δείχνει καταλυτική. Το ίδιο και το κέντρο της άμυνας, η μεγάλη «πληγή» της Σίτι. Ο Στόουνς έχει την ευκαιρία να καθιερωθεί πλάι στον πολύπειρο Κομπανί, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Εκεί είναι το «κλειδί» για τη Σίτι, στο κέντρο της άμυνας και στα χαφ που πέρυσι βραχυκύκλωνε. Αν ο Γκουαρδιόλα τα λύσει, σε συνδυασμό με την επιθετική μαεστρία των Αγουέρο, Ντε Μπρόιν, Σίλβα, Στέρλινγκ και των νεοφερμένων Νολίτο και Σανέ, τότε πραγματικά οι «Πολίτες» μπορεί να… κατοικίσουν ξανά την κορυφή.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τα κλειδιά στον Special One

Αυτό που αναμενόταν επί μήνες έγινε τελικά στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε το τιμόνι και οι φίλοι των «Κόκκινων Διαβόλων» ελπίζουν πως οι παλιές καλές μέρες της κυνικής αποτελεσματικότητας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα επιστρέψουν. Ο Πορτογάλος άλλωστε το ξεκαθάρισε. «Νίκες και τίτλους», δήλωσε στην παρουσίασή του. Η ήττα γι’ αυτόν δεν υπάρχει σαν λέξη. Οι αναγκαίες προσθήκες στο ρόστερ έγιναν και προκάλεσαν αίσθηση. Ο… πολύς Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ενίσχυσε δυναμικά τη γραμμή κρούσης, η άμυνα με την προσθήκη του Μπαϊγί ίσως δέσει, ο Μκιταριάν θα δώσει λύσεις στην πτέρυγα και φυσικά ο Πογκμπά με ένα σκασμό λεφτά έγινε η ακριβότερη μεταγραφή και επέστρεψε στο Μάντσεστερ, κάνοντας τη Γιουνάιτεντ πανίσχυρη στα χαφ. Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί η χαμένη αυτοπεποίθηση, κάτι που ο Μουρίνιο αναμφισβήτητα μπορεί να προσδώσει. Αν ο Special One βρει αυτή την ομοιογένεια, οι ουρανοί πάνω από το «Ολντ Τράφορντ» θα καθαρίσουν από τα σύννεφα. Στόχος; Με Μουρίνιο στο τιμόνι, η λέξη «πρωτάθλημα» σιγοψυθιρίζεται ξανά…

Μίντλεσμπρο: Επιστροφή επτά χρόνια μετά

Επτά χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η Μίντλεσμπρο βρέθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ. Πρόπερσι έφτασε μία ανάσα από την άνοδο, αλλά πέρυσι τα κατάφερε. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επιτυχία ο Αΐτορ Καράνκα. Ο Ισπανός έπιασε στο Τίσαϊντ και παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο βοήθησε την Μπόρο να βγει ξανά στο ξέφωτο. Στο μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε ενεργά και πριν ξεκινήσει η σεζόν, η Μίντλεσμπρο φαντάζει να έχει καλύτερες πιθανότητες παραμονής σε σχέση με τις άλλες δύο νεοφώτιστες, Μπέρνλι και Χαλ. Τα πάντα φυσικά θα αποτυπωθούν στο γήπεδο. Στη Βορειοανατολική Αγγλία ρίξανε πάντως χρήμα το καλοκαίρι. Ο Ολλανδός μέσος Ντε Ρόον προσθέτει μία εξαιρετική λύση στη μεσαία γραμμή, όπως φυσικά και ο Αλβάρο Νεγρέδο, που με τα γκολ του μπορεί να προσφέρει στον επιθετικό τομέα. Ο Καράνκα έβαλε εμπειρία στα δοκάρια με τους Γκούζαν και Βαλντές και γενικότερα υπάρχει η αισιοδοξία στο «Ρίβερσαϊντ» για παραμονή.

Σαουθάμπτον: Οι «Άγιοι» το μεγάλο ερωτηματικό

Χαιρόσουν να τη βλέπεις τη Σαουθάμπτον την περσινή σεζόν. Καλοκουρδισμένο σύνολο, ωραία μπάλα, υπό τις οδηγίες του Κούμαν. Το καλοκαίρι όμως η αποχώρηση του Ολλανδού τεχνικού για την Έβερτον έφερε ντόμινο αλλαγών. Ο Κλοντ Πιέλ που τον αντικατέστησε είναι ένας ικανός τεχνικός, ωστόσο μένει να φανεί αν τα χνώτα του θα ταιριάξουν με το πρωτάθλημα και την ομάδα. Παράλληλα οι «Άγιοι» μοσχοπούλησαν παίκτες-κλειδιά, όπως οι Γουανιάμα, Πελέ και Μανέ. Βάλανε πολύ καλά χρήματα στα ταμεία τους, αλλά οι Ρέντμοντ και Χόιμπεργκ που ήρθαν και οι ελεύθεροι Πιέντ από Νις και ΜακΚάρθι από Κρίσταλ Πάλας δεν σε γεμίζουν. Φυσικά υπάρχουν οι Τάντιτς, Λονγκ, Όστιν που μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους την ομάδα, αλλά μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου χρειάζονται σοβαρές προσθήκες με τα χρήματα που υπάρχουν.

Στόουκ: Με την ίδια πετυχημένη συνταγή

Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα το καλοκαίρι στο Στόουκ-ον-Τρεντ. Και γιατί να αλλάξουν άλλωστε. Ο… πυλός είναι ήδη καλά πλασμένος από τον Μαρκ Χιούζ. Άλλαξε τη φιλοσοφία των «Πότερς» από το 2013 που ανέλαβε τα ηνία. Και η Στόουκ έμαθε να βάζει την μπάλα κάτω, αφήνοντας το παλαιομοδίτικο της στυλ, παίζοντας και ωραίο ποδόσφαιρο ενίοτε. Η έλευση του Άλεν δίνει άλλη μια λύση στα χαφ, με τον Χιουζ να βασίζεται πολύ στην τετράδα των Σακίρι, Αρναούτοβιτς, Μπόγιαν και Γουόλτερς στην κορυφή που έπιασε περίφημα. Πάντα δυσκολοκατάβλητη στα μετόπισθεν, ενώ κάτω από τα δοκάρια υπάρχει η εγγύηση του Μπάτλαντ που αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις στα γκολπόστ στην Πρέμιερ Λιγκ. Η σταθερή και σκληροτράχηλη στην έδρα της και φέτος Στόουκ είναι έτοιμη για μια ακόμα ικανοποιητική σεζόν.

Σάντερλαντ: Η δύσκολη αποστολή του Μόις

Κακά τα ψέματα. Η Σάντερλαντ την περσινή σεζόν σώθηκε εξ αιτίας του Σαμ Άλαρνταϊς. Ο Big Sam που ξέρει την πεπατημένη, με το μαγικό του ραβδάκι κατάφερε να κρατήσει στην Πρέμιερ Λιγκ τις «Μαύρες Γάτες» παρότι αυτές ήταν για… φούντο. Ωστόσο, η προοπτική της Εθνικής Αγγλίας δελέασε τον Άλαρνταϊς, η θέση στο «Στάδιο του Φωτός»… ορφάνεψε και όλα προετοιμάστηκαν για την επιστροφή του Μόις στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Σκωτσέζος θέλει να ξαναδώσει λαμπρότητα στο όνομά του, κάτι που έχει χαθεί από τις μέρες που βρισκόταν στον πάγκο της Έβερτον. Το ρόστερ όμως με την πρώτη ματιά μοιάζει φτωχό. Στο κέντρο μπορεί να προστέθηκε ο Γιανουζάι, αλλά μεγάλο πλήγμα αποτελεί ο πολύμηνος τραυματισμός του Λάρσον. Η άμυνα παρά τον ερχομό των Τζιλομποτζί και ΜακΝέιρ είναι «πονοκέφαλος» ενώ επιτακτική κρίνεται και η αγορά ενός φορ έχοντας μείνει μόνο με Ντεφόε και Μπορίνι. Και φέτος η Σάντερλαντ θα παίξει με τη φωτιά του υποβιβασμού.

Σουόνσι: Οι «Κύκνοι» δεν είναι και… τόσο όμορφοι

Μετά από μία περίεργη περσινή σεζόν με μεγάλη αβεβαιότητα, η Σουόνσι αποφάσισε να κρατήσει τον Φραντσέσκο Γκουιντολίν στον πάγκο. Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος όμως έφερε πωλήσεις παικτών που αποτελούσαν σημαντικές μονάδες στο ρόστερ. Οι αποχωρήσεις των Γουίλιαμς, Αγιού, Γκομίς αποδυνάμωσαν το σύνολο των Κύκνων. Φυσικά γίνανε κινήσεις με την επίθεση να ενισχύεται σημαντικά με τις μεταγραφές των Ισπανών, Γιορέντε και Μπαστόν. Ειδικά με τον δεύτερο η Σουόνσι έσπασε το ρεκόρ της δαπανώντας πάνω από 15 εκατομμύρια λίρες. Την ίδια στιγμή αξιόλογη θα πρέπει να θεωρείται και η προσθήκη του Φερ από την ΚΠΡ. Ωστόσο συνολικά το ρόστερ, παρά την παρουσία των ποιοτικών Σίγκουρντσον και Κι, αλλά και του ταχύτατου Μοντέρο, μοιάζει ότι κάτι του λείπει. Γενικότερα και ο Γκουιντολίν δεν εμπνέει και τεράστια σιγουριά. Δεν θα είναι εύκολη η σεζόν στον ουαλικό νότο.

Τότεναμ: Εχθρός του καλού το καλύτερο

Την περσινή σεζόν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η Τότεναμ αποτέλεσε πραγματικά μία από τις διεκδικήτριες του τίτλου. Τα πολλά λόγια είναι περιττά για τους λόγους της αγωνιστικής ανόδου των «Σπιρουνιών». Το έργο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντινός είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του εξαιρετικού συνόλου, έχοντας καταφέρει όχι μόνο να του προσδώσει μια εξαιρετική συνοχή, αλλά να βγάλει και από τον καθένα το 100% που μπορεί να προσφέρει. Οι «Σπερς» κράτησαν τα αστέρια τους και ενισχύθηκαν με δυο καλές μεταγραφές. Ο Γουανιάμα θα δυναμώσει τα χαφ όπου με τις επιλογές των Ντέλε Άλι, Ντάιερ συνθέτουν ένα εξαιρετικό τρίο, ενώ ο αρχισκόρερ Γιάνσεν που κατέφτασε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» δίνει άλλη μια λύση στην επιθετική γραμμή όπου οι Έρικσεν, Λαμέλα και Κέιν κάνανε πέρυσι τρομερή σεζόν. Με αυτά και με αυτά η Τότεναμ δείχνει να έχει καλές πιθανότητες για μια σεζόν ανάλογη της περσινής.

Γουότφορντ: Θα τραβήξουν και φέτος το κουπί Ιγκάλο και Ντίνεϊ;

Η επιστροφή της Γουότφορντ στην Πρέμιερ Λιγκ την περσινή σεζόν αποτέλεσε ένα ερωτηματικό. Πολλές μεταγραφές, ο Κίκε Φλόρες σε ένα καινούργιο περιβάλλον και το ντεσαβαντάζ του «νεοφώτιστου» βάζανε ένα δύσκολο γρίφο. Ωστόσο με τους Ιγκάλο και Ντίνεϊ να βρίσκουν δίχτυα με τρομακτική συνέπεια η Γουότφορντ κρατήθηκε εύκολα στην Πρέμιερ Λιγκ. Το «διαζύγιο» με τον Κίκε Φλόρες στο τέλος της σεζόν ξάφνιασε άπαντες. Ο Ιταλός ιδιοκτήτης, Τζίνο Πότσο βρήκε τον αντικαταστάτη στο πρόσωπο του συμπατριώτη του Βάλτερ Ματσάρι. Και φέτος το ρόστερ ενισχύθηκε, ρίχνοντας μάλιστα και αρκετό χρήμα στη μεταγραφή του Νιγηριανού φορ Ισαάκ από τη Γρανάδα. Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από το αν οι Ιγκάλο και Ντίνεϊ πιάσουν φόρμα ανάλογη με την περσινή. Αν αυτό γίνει τότε η σωτηρία θα είναι κοντά. Πάντως οι «Χόρνετς» είχαν βρει χημεία με τον Φλόρες και η έλευση του Ματσάρι θα έχει αβέβαια αποτελέσματα.

Γουέστ Μπρομ: Τα κινεζικά χέρια και οι… σειρήνες κινδύνου

Σε χέρια ξένου επενδυτικού fund αναμένεται να περάσει η Γουέστ Μπρομ, με τους Κινέζους να μπαίνουν στο «Χόθορνς», θέλοντας να ανεβάσουν το πρεστίζ του συλλόγου. Οι Baggies εξασφάλισαν τον στόχο της παραμονής σχετικά εύκολα την περσινή σεζόν. Άλλωστε με Τόνι Πιούλις στο τιμόνι κάτι τέτοιο φάνταζε μάλλον δεδομένο. Κλασικά οι ομάδες του παίζουν αναχρονιστικό ποδόσφαιρο με έμφαση στο physical game, αλλά το ζητούμενο της παραμονής πάντα επιτυγχάνεται. Το κακό είναι πως με εξαίρεση την απόκτηση του εξτρέμ Φίλιπς από την ΚΠΡ, δεν έγινε κάποια άλλη μεταγραφή και ο Πιούλις ψάχνει απεγνωσμένα να ενισχύσει το ρόστερ στην τελική ευθεία του μεταγραφικού παζαριού. Το ρόστερ σε κάθε γραμμή δείχνει φτωχό από επιλογές, ενώ αποχώρησαν και οι Ανιτσέμπε, Σεσενιόν και Τσέστερ. Ο Πιούλις ψάχνει τουλάχιστον πέντε μεταγραφές στο τέλος κάτι που βάζει σε κίνδυνο το πρότζεκτ. Αν γίνουν οι προσθήκες λογικά θα μείνει έστω και οριακά, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα.

Γουέστ Χαμ: Ατσαλένια «Σφυριά» σε ολοκαίνουργιο σπίτι

Η Γουέστ Χαμ βγάζει τρομερή υγεία και φρεσκάδα. Η 7η θέση την περσινή σεζόν με την υπογραφή Σλάβεν Μπίλιτς που αποδείχτηκε σοφή επιλογή στον πάγκο ήταν το ξεκίνημα. Το δεύτερο βήμα ήταν η μετακόμιση. Παρέμεινε στη γειτονιά της, στο ανατολικό Λονδίνο, αλλά από το παραδοσιακό «Άπτον Παρκ» πήγε λίγο πιο πέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Το εγκαινιάζει φέτος μαζί με κάποιες πολύ καλές κινήσεις. Πιο δυνατή αυτή του Αγιού από τη Σουόνσι, ο οποίος αν κάνει τα περσινά συνεπικουρούμενος από τον φορμαρισμένο περσινό Παγιέ (ξανασμίγουν από τις εποχές της Μαρσέιγ) τότε τα «Σφυριά» γίνονται μπροστά κίνδυνος-θάνατος. Το κέντρο της άμυνας αποδυναμώθηκε με την αποχώρηση και του Τόμκινς, ωστόσο ο Μπίλιτς από εκεί και πέρα δεν έχασε κάποιο άλλο βασικό κλειδί. Βαρόμετρο θα παίξει και η παρουσία των Κουγιατέ και Νομπλ στον άξονα. Η σεζόν ξεκινάει με φιλοδοξίες για τη Γουέστ Χαμ, η οποία αναμφισβήτητα ανέβασε κι άλλο τον πήχη με την 7η περσινή θέση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ