aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΗ μεγάλη αποτυχία της Γερμανίας

Η μεγάλη αποτυχία της Γερμανίας

Η Γερμανία ήταν αργή. Η Γερμανία ήταν βαρετή. Η Γερμανία έμεινε από ιδέες – ακριβώς όπως η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο τέλος της θητείας της. Πολλοί στο Βερολίνο λένε ότι το φετινό είναι το «καλοκαίρι του τρόμου».

Η Μάνσαφτ, έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια, χάνοντας 2-0 από τη Νότιο Κορέα.

«Η μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο», έγραψε η Bild. Δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος μαζί της. Ο Γιόακιμ Λεβ φαινόταν να είναι στο χείλος νευρικού κλονισμού.

Τα θαλάσσωσε, αφού άφησε έξω τον εκρηκτικό εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι, Λίροϊ Σανέ, παράταξε μια γερασμένη ομάδα, άλλαζε συνεχώς τις επιλογές του και στα 3 παιχνίδια και επέλεξε για βασικό τερματοφύλακα τον Μάνουελ Νόιερ που ήταν τραυματίας όλη τη σεζόν και δεν εμπιστεύτηκε καθόλου τον Μεσούτ Οζίλ.

Η εικόνα με τον Νόιερ να βρίσκεται σε θέση μεσοεπιθετικού στα τελευταία λεπτά, όταν οι Νοτιοκορεάτες έβγαλαν αντεπίθεση και σκόραραν σε κενή εστία συνοψίζει την ταπείνωση της Γερμανίας. Τέσσερα χρόνια πριν, αυτή η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια κόσμου. Η εμφάνιση της στο 7-1 επί της Βραζιλίας στον ημιτελικό ήταν τόσο τέλεια που ήταν επώδυνο να τη βλέπεις.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Γερμανία ως επανενωμένο κράτος κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν ένας θρίαμβος για ένα έθνος το οποίο ξεπέρασε τη σκοτεινή πρόσφατη ιστορία του.

Το ποδόσφαιρο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο εθνικό αφήγημα των Γερμανών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2006 στο Μουντιάλ που έγινε στη χώρα τους, ήταν η πρώτη φορά μετά το 1945 που εκφράσεις γερμανικού πατριωτισμού γίνονταν αποδεκτές. Σημαίες, τραγούδια. Υπήρχε μια φανταστική ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα.

Όταν ζούσα στο Βερολίνο μεταξύ 1998 και 2001, οι Γερμανοί συζητούσαν αν θα ήταν ποτέ αποδεκτό κάποιος να εκφράζει την περηφάνια του για το έθνος που γέννησε το Άουσβιτς. Το 2006 αυτή η συζήτηση έκλεισε οριστικά.

Και τώρα τι; Οι Γερμανοί δεν περνούν την καλύτερη τους περίοδο. Τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας είναι κοντά σε οριστική ρήξη λόγω διαφωνιών για την πολιτική μετανάστευσης. Το σκάνδαλο των εκπομπών της Volkswagen έχει επίσης στιγματίσει τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης βρίσκεται σε κρίση.

«Απόψε, είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι», είπε η Μέρκελ μετά την ήττα.

Εξ’ αρχής όλα πήγαν λάθος. Ο Λεβ ήθελε η ομάδα να στήσει το προπονητικό της κέντρο στο Σότσι αλλά η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είπε ότι δεν είχε τα λεφτά για να το κάνει. Υπήρχαν εντάσεις στην ομάδα. Γκουντογκαν και Οζίλ επέλεξαν να φωτογραφηθούν μαζί με τον Ερντογάν, ξεκινώντας μια πολιτική διαμάχη.

Η ομάδα έχασε το πρώτο παιχνίδι με 0-1 απέναντι στο Μεξικό, έκλεψε τη νίκη με τη Σουηδία με το υπέροχο χτύπημα φάουλ το Τόνι Κροος και κατέρρευσε απέναντι στην Κορέα. Ακόμα και η μοναδική νίκη της Γερμανίας στο Μουντιάλ στιγματίστηκε από τις απαράδεκτες χειρονομίες που έκαναν οι αξιωματούχοι της ομάδας Γκέοργκ Μπέχλαου και Ούλριχ Βόικτ στους παίκτες της Σουηδίας μετά τον αγώνα.

Μόνο ο Κροος μπορεί να θυμάται το φετινό Μουντιάλ χωρίς να ντρέπεται. Έδειξε πίστη και αποφασιστικότητα, στοιχεία που πάντα χαρακτήριζαν τις Γερμανικές εθνικές.

Οι Ιταλοί λένε για τους Γερμανούς παίκτες ότι δεν παραδίδονται ποτέ, «ακόμη και όταν είναι νεκροί». Φέτος, ούτε καν προσπάθησαν. Οι παίκτες του Λεβ, έφυγαν υπνοβατώντας από τη Ρωσία.

Αφήνουν ένα ανοιχτό Παγκόσμιο Κύπελλο. Κροατία, Ουρουγουάη, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία ανάμεσα σε άλλες, μοιάζουν να έχουν ελπίδες για την πρώτη θέση. Η Κολομβία παρουσιάζεται ανεβασμένη. Ο Ρονάλντο και η εθνική Πορτογαλίας περιμένουν στη γωνία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όλες οι ομάδες που έμειναν στο τουρνουά χάρηκαν για τον αποκλεισμό της Γερμανίας. Για την Μάνσαφτ, το ταξίδι της επιστροφής θα είναι μακρύ και οδυνηρό, όμως θα επιστρέψουν.

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ