aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΗ μαύρη επέτειος του Χίλσμπορο (pics)

Η μαύρη επέτειος του Χίλσμπορο (pics)

Ήταν 15/4/1989, όταν 96 οπαδοί πήγαν στο γήπεδο και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους! Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού -και όχι μόνο- ποδοσφαίρου γράφτηκε σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Όλα ξεκίνησαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο σε 2.000 φιλάθλους της Λίβερπουλ, που είχαν εισιτήριο, αλλά δεν είχαν προλάβει να μπουν στο γήπεδο, λόγω των αυξημένων ελέγχων.

Η άτακτη είσοδός τους, προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα ορθίων, με αποτέλεσμα δεκάδες φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία. Ο αγώνας διακόπηκε και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο.

94 φίλαθλοι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο,  Το τραγικό γεγονός αποτέλεσε σκληρό χτύπημα για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αρχιδικαστής Πίτερ Τέιλορ. Στο πόρισμά του κι έριξε όλο το φταίξιμο στην τοπική αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ. Δύο ανώτατοι αξιωματικοί αποτάχθηκαν από το σώμα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002, αλλά αθωώθηκαν.

Το πρώτο μέτρο που πάρθηκε ήταν η κατάργηση των εξεδρών για ορθίους και η τοποθέτηση καθισμάτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η χωρητικότητά τους και να αυξηθεί η ασφάλεια των φιλάθλων.

Το θέμα της απόδοσης ευθυνών ακόμα εκκρεμεί, αλλά ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους δεν θα φύγει ποτέ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ