aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΗ Κροατία ξύπνησε του Ρώσους από το όνειρο

Η Κροατία ξύπνησε του Ρώσους από το όνειρο

Ήταν μόλις λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα όταν οι παίκτες της Κροατίας άρχισαν να πανηγυρίζουν και οι Ρώσοι να καταρρέουν δυστυχισμένοι στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Φίστ.

Ενώ ο Λούκα Μόντριτς πανηγύριζε μαζί με τους οπαδούς τη δεύτερη πρόκριση της χώρας τους σε ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι υπόλοιποι παίκτες έψαχναν τους Μάριο Φερνάντες και Φυοντόρ Σμόλοφ για να τους παρηγορήσουν για τα χαμένα τους πέναλτι. Οι Ρώσσοι οπαδοί εν τω μεταξύ έφευγαν. Πήγαιναν πίσω στην παραλία, πίσω στα μπαρ, πίσω στην πραγματικότητα.

Κανείς δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα έμενε στο δικό της πάρτι για τόσο πολύ. Μια καλή κλήρωση, έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι τελικά, ίσως να αποφύγει τον διασυρμό που όλοι φοβόντουσαν. Στην καλύτερη περίπτωση, η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ θα έφτανε μέχρι τους 16.

Παρόλα αυτά κατάφεραν πολλά παραπάνω. Οι πρώτες εβδομάδες του τουρνουά έμοιαζαν με όνειρο. Αρχικά, αμέτρητα πλήθη Λατίνο-Αμερικάνων οπαδών κατέκλυσαν τη χώρα φορώντας σομπρέρος. Οι οικοδεσπότες έμειναν έκπληκτοι: φιλόξενοι, φυσικά, περίεργοι, αλλά και λίγο συγχυσμένοι.

Όταν όμως η Ρωσία νίκησε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο στα πρώτα δύο παιχνίδια των ομίλων, η διάθεση τους άρχισε να αλλάζει. Η ήττα από την Ουρουγουάη με 0-3 δεν επηρέασε.

Όταν οι παίκτες του Τσερτσέσοβ άφησαν έξω την Ισπανία στο παιχνίδι της φάσης των 16, εκατοντάδες χιλιάδες εκστασιασμένοι Ρώσοι οπαδοί βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της τεράστιας αυτής χώρας. «Όλη η χώρα είναι ερωτευμένη μαζί μας», είπε ο προπονητής της ομάδας.

Αυτή η νίκη, όμως, δεν ήταν αρκετή για να βάλει τη Ρωσία στις καρδιές όλου του πλανήτη. Κάποιος αμφιβολίες παρέμειναν. Εξάλλου δεν είναι παράξενο μια διοργανώτρια χώρα να τα πηγαίνει καλύτερα από ότι την ήθελαν τα προγνωστικά. Μια μέτρια ομάδα με τη βοήθεια του ενθουσιώδες κοινού και την περηφάνια για την πατρίδα να προχωρά βαθιά στο τουρνουά.

Ούτε είναι παράξενο, μια διοργανώτρια χώρα να τραβά πάνω της, τις υποψίες του κοινού. Η Νότιος Κορέα πήρε αρκετή βοήθεια για να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά το 2002; η χούντα της Αργεντινής το 1978 λέγεται ότι επηρέασε τους διαιτητές για να φτάσει η ομάδα τους στην κατάκτηση του τροπαίου το 1978; ενώ το 1966 οι Νότιο-Αμερικάνοι κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους ότι ‘χαρίστηκαν’ στην Αγγλία το 1966.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, τέτοιου είδους υποψίες ξεκίνησαν πριν καν αρχίσει το Μουντιάλ. Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, αποκαλύφθηκε το τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ, στο οποίο συμμετείχε και το κράτος για να πάρει η χώρα την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων.

Έτσι, ανεξάρτητα από το αν είναι ένοχοι ή όχι, όλοι οι Ρώσοι αθλητές, τώρα, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Είναι και αυτοί θύματα αυτής της κατάστασης. Αντί να δέχονται τα συγχαρητήρια όλου το κόσμου, τους αγνοούν και διαδίδουν φήμες για αυτούς.

Από τον τρόπο που αντιμετώπισαν το τέλος του ταξιδιού τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ρώσοι διεθνείς και το τεχνικό τιμ της ομάδας, πίστεψαν μέχρι τέλους στις δυνατότητες τους. Έφτασαν στο Σότσι για το ματς με την Κροατία, με σκοπό να διατηρήσουν αυτό το όνειρο για ακόμη λίγες μέρες.

Όταν ο Ντένις Τσερίσεφ σκόραρε ακόμη ένα υπέροχο γκολ, φάνηκε ότι ίσως και να τα κατάφερναν. Όταν ο Μάριο Φερνάντες ισοφάρισε σε 2-2 στην παράταση, οι οπαδοί στις κερκίδες πείστηκαν ότι η τύχη και το πεπρωμένο ήταν μαζί τους.

Και όταν κατά τη διάρκεια των πέναλτι, ο Ντζαγκόεφ προέτρεψε το κοινό να κάνει θόρυβο, να ακουστεί μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία και όταν ο Ματέο Κόβασιτς αστόχησε, το όνειρο έγινε ακόμη πιο αληθινό. Όμως δεν κράτησε για πολύ.

Ακόμα και στα καλύτερα πάρτι, κάποτε όλοι πάνε σπίτια τους. Ο Φερνάντες έχασε το πέναλτι του και ο Ράκιτιτς σκόραρε. Οι παίκτες της Κροατίας έτρεξαν προς τους οπαδούς τους. Οι Ρώσοι έπεσαν στο χορτάρι και έμειναν εκεί μέχρι τα φώτα να σβήσουν, ελπίζοντας ότι θα κρατήσουν το όνειρο για λίγο ακόμη.

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ