aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαH Ζανκτ Πάουλι δεν είχε χώρο για φίλους του Ερντογάν

H Ζανκτ Πάουλι δεν είχε χώρο για φίλους του Ερντογάν

Η Ζανκτ Πάουλι είναι ένας πολυπληθυσμικό και πολυπολιτισμό κλαμπ, ένα κλαμπ που διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από τα ποδοσφαιρικά στερεότυπα. Ο μύθος της, άλλωστε, χτίστηκε από τους πανκ. Στο ρόστερ της έχει φυσικά Γερμανούς. Έχει επίσης Νορβηγό και Σουηδό, έχει Γιαπωνέζο και Κορεάτη, έχει Άγγλο και Ουαλό. Έχει Πολωνό και Ουκρανό. Έχει Έλληνα, τον Δημήτρη Διαμαντάκο, έχει και ποδοσφαιριστή από το Μάλι. Όλοι χωρούν, εκτός από τον Τζενκ Σαχίν.

Ο Τούρκος (από το Ζονγκουλντάκ/Σανδαράκη) υπέπεσε σ’ ένα αδικαιολόγητο ατόπημα. Θα ήταν άκρως προδοτικό για το κλαμπ του Αμβούργου, αν -για τα 1.3 εκατομμύρια ευρώ που είχε ξοδέψει το καλοκαίρι του 2017 για ν’ αποκτήσει τον 25χρονο μεσοεπιθετικό από την Μπασακσεχίρ μετατρέποντάς τον στη δεύτερη πιο δαπανηρή προσθήκη όλων των εποχών- του χάριζε (ρωμαιοκαθολικό) συγχωροχάρτι. Τους ανθρώπους της Ζανκτ Πάουλι δεν τους νοιάζει η καταγωγή, το χρώμα και η θρησκεία. Μονάχα οι άνθρωποι τους ενδιαφέρουν και οι πράξεις τους. Πράξεις που πρέπει να συμβαδίζουν με την ισότητα, την ισονομία, την έλλειψη διακρίσεων. Πράξεις που πρέπει ν’ αντικρούουν οτιδήποτε ρατσιστικό, σεξιστικό, φασιστικό.

Ο Τζενκ Σαχίν, ως άλλος ένας Τούρκος που στήριξε την ασυδοσία του προέδρου Ερντογάν και ανήρτησε μήνυμα υπέρ της επέμβασης στη βόρεια Συρία γράφοντας πως «είμαστε στο πλευρό του ηρωικού στρατού μας, οι προσευχές μας είναι μαζί σας», όφειλε να ξέρει σε ποιο περιβάλλον ζει και εργάζεται. Πού ακριβώς ανήκει. Η «καρατόμησή» του δεν ήταν έκπληξη, μια απρόσμενη εξέλιξη που συνέβη για εμπορικούς λόγους. Επρόκειτο για τη φυσική συνέπεια από το «τσουνάμι» που προκάλεσε. Το κύμα των αντιδράσεων, από τους Ultras της κερκίδας κυρίως, τον παρέσυρε, καθώς «δεν ήταν το πρώτο γλωσσικό και δημόσιο ολίσθημα του Σαχίν στο ζήτημα». Κατά τους φανατικούς είχε εκφραστεί στο παρελθόν με τρόπο περιφρονητικό για τον κουρδικό λαό. Αρχικά ζητήθηκαν εξηγήσεις, κατόπιν πάρθηκαν αποφάσεις.

Ο Τζενκ Σαχίν στη μία και μοναδική εφετινή εμφάνισή του, στο παιχνίδι κυπέλλου με τη Λίμπεκ

«Ο Σαχίν έχει αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις συμμετοχής στις προπονήσεις και στους αγώνες με αυτόματη επίδραση», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της Ζανκτ Πάουλι, της οποίας η διοίκηση είχε την υποχρέωση να πράξει τα δέοντα. Ειδάλλως θα ήταν ανακόλουθη της διαφορετικότητας που διακηρύσσει, της μοναδικότητας που εκπροσωπεί παγκοσμίως.

«Οι βασικοί παράγοντες της λήψης της απόφασης ήταν η επανειλημμένη έλλειψη σεβασμού στις αξίες του κλαμπ και η ανάγκη να προστατευτεί ο ποδοσφαιριστής», συμπλήρωναν οι άνθρωποι του γερμανικού συλλόγου, βάζοντας στην ίδια εξίσωση τις ιδέες που δεν απαρνούνται με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ακεραιότητας του Σαχίν. «Χωρίς άλλη κουβέντα ή οποιαδήποτε αμφισβήτηση, απορρίπτουμε πολεμικές ενέργειες», κατέληγε το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ζανκτ Πάουλι και έβαζε την τελεία σε μια πρόταση που δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει ταυτόχρονα την ιμπεριαλιστική πολιτική ενός κράτους (όχι απαραίτητα ενός λαού) και την υποστήριξη ενός ενεργού μέλους του οργανισμού της.

Ο Σαχίν, το συμβόλαιο του οποίου θα παραμείνει ενεργό, έχει ήδη ειδική άδεια για να προπονείται με όποια ομάδα επιθυμεί. Τουλάχιστον ως την 1η Ιανουαρίου που θ’ αρχίσει η αναζήτηση φόρμουλας για την οριστική αποχώρησή του από το κλαμπ, με οιονδήποτε τρόπο αυτή επιτευχθεί. Από την περασμένη Παρασκευή έχει επιστρέψει στην Τουρκία, για να νιώθει ασφαλής. Κάνει διακοπές. Καλύτερα για όλους. Εφέτος μετρούσε μόλις 53 λεπτά συμμετοχής και 1 ασίστ, σε παιχνίδι κυπέλλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ