aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαH εισβολή των Περουβιανών στη Ρωσία

H εισβολή των Περουβιανών στη Ρωσία

Ο Αουγκούστο Κάσερες, 81 ετών, δεν σταμάτησε ποτέ να ελπίζει ότι θα ξαναδεί το αγαπημένο του Περού σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχίζοντας από το 1970, πήγε σε 13 συνεχόμενα Μουντιάλ, όπου σχεδόν σε όλα το Περού δεν κατάφερε να προκριθεί. Παρόλα αυτά, ο Κάσερες συνέχισε να ελπίζει ότι το Περού κάποτε θα βρεθεί στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το 1982. Και τώρα βρίσκεται.

«Πήγαινα πίσω και κάθε φορά η εθνική δεν βελτιωνόταν», είπε. «Στο ποδόσφαιρο νικάς όταν βάζεις γκολ και όταν πέρασαν 10 χρόνια πίστευα ότι δεν θα προκρινόμασταν ποτέ». Να που προκρίθηκαν και τώρα ο Κάσερες δεν θα είναι μόνος του στη Ρωσία. Η εθνική τους είναι σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια και οι Περουβιανοί δεν θέλουν να το ρισκάρουν. Ποιος ξέρει σε πόσα χρόνια θα ξαναπροκριθούν; Καλύτερα να πάνε τώρα.

Χιλιάδες Περουβιανοί καταφθάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου στη Ρωσία, δίνοντας στην Κόκκινη Πλατεία ένα αέρα Plaza Mayor. Ο Φρανσουά Βράεντλ, Ελβετός τραπεζίτης με βάση τη Ρωσία, δεν ξαναείδε κάτι παρόμοιο. «Νομίζω ότι όλο το Περού βρίσκεται εδώ», είπε.

Η παρουσία του Περού στο Παγκόσμιο ήταν αμφίβολη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης. Αν η Βραζιλία είχε σκοράρει ένα γκολ λιγότερο στη νίκη της επί της Χιλής με 3-0 ή αν η Παραγουάη είχε νικήσει εντός τη τελευταία Βενεζουέλα, το Περού θα έμενε έξω από το Μουντιάλ, ξανά.

Όμως τελικά ήταν στο Περού στο οποίο δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των πλέι-οφ. Η νίκη με 2-0 επί της Νέας Ζηλανδίας έφερε ακριβώς το είδος των πανηγυρισμών, το οποίο θα περίμενε κάποιος από ένα έθνος τρελαμένο με το ποδόσφαιρο. Η επόμενη μέρα κηρύχθηκε αργία και τα ταξιδιωτικά γραφεία γέμισαν από ανθρώπους οι οποίοι ήθελα να εξασφαλίσουν εισιτήριο για τη Ρωσία. Η FIFA δήλωσε ότι διέθεσε 43,583 εισιτήρια στο Περού, όμως ο αριθμός φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος αφού οι οπαδοί των «Ίνκας» καταφθάνουν από παντού.

Το να πάει κάποιος σε Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι και το πιο φθηνό πράγμα στον κόσμο. Ο Κάσερες, ο οποίος μοιράζει το χρόνο του στα σπίτια του στο Κονέκτικατ και στη Λίμα, ξόδεψε 2,000 δολάρια για να δει τα παιχνίδια του Περού στους ομίλους. Είπε ότι είναι έτοιμος να ξοδέψει μέχρι 20,000 δολάρια.

Στη Ρωσία, κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι σχετικά με τα πράγματα που έκαναν Περουβιανοί για να εξασφαλίσουν εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μερικοί από αυτούς είναι αληθινοί. Κάποιοι είπαν ότι έβαλαν σε υποθήκη το σπίτι τους ή ότι πούλησαν το αυτοκίνητο τους. Υπάρχουν και οι πιο ευφάνταστες λύσεις όπως αυτή που βρήκε η Ντίβα Ριβέρα, 24, ηθοποιός και ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στην πόλη του Αμαζονίου, Ικίτος. Η Ριβέρα ξεκίνησε την εκστρατεία «δώστε 1 σολ για να πάω στο Παγκόσμιο Κύπελλο» και ταξίδεψε σε ολόκληρη τη χώρα μαζεύοντας 1 σολ (περίπου 30 σεντς του ευρώ) από κάθε άνθρωπο που συναντούσε στο δρόμο.

«Ήταν μια πρόκληση η οποία γεννήθηκε μέσα μου μετά τον πυρετό της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε η Ριβέρα σε τηλεφωνική συνέντευξη μετά την άφιξη της στο Σάρανσκ για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των ομίλων. Όλως περιέργως, ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση του Περού, είναι ο υπεύθυνος για το ότι περίμεναν 36 χρόνια για να βρεθούν σε Μουντιάλ. O προπονητής των «Ίνκας» Ρικάρντο Γκαρέκα, γνωστός ως «Ελ Τίγκρε» («η τίγρης»), το 1985, έβαλε το γκολ με το οποίο η Αργεντινή ισοφάρισε το Περού σε 2-2 αφήνοντας το έτσι έξω από την τελική φάση της διοργάνωσης.

Ο Γκαρέκα τελικά δεν βρέθηκε στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1986, έτσι όπως και τα εκατομμύρια των Περουβιανών, και αυτός περίμενε δεκαετίες την ευκαιρία του να βρεθεί στο τουρνουά. «Οι οπαδοί μας δίνουν δύναμη και ενέργεια», είπε στους δημοσιογράφους τη νύχτα πριν το πρώτο ματς με τη Δανία στο Σάρανσκ. «Ελπίζουμε να τους δώσουμε λίγη πίσω γιατί πολλοί άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις έκαναν τεράστια προσπάθεια για να έρθουν να μας δουν. Θα κάνουμε και εμείς τεράστια προσπάθεια, είναι κάτι που αξίζει να δείτε, πραγματικά, μην το χάσετε».

Λίγο πριν μιλήσει, το τελευταίο αεροπλάνο που κουβαλούσε τον «Περουβιανό στρατό» προσγειώθηκε στη Μόσχα. Η πτήση 5377 των αερογραμμών Siberia μόλις είχε αγγίξει το έδαφος, όταν τα συνθήματα άρχισαν ξανά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ