aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΓιατί δεν έχουμε VAR ή Goal-line στα προκριματικά του Μουντιάλ;

Γιατί δεν έχουμε VAR ή Goal-line στα προκριματικά του Μουντιάλ;

O Κριστιάνο βλέπει τη μπάλα να κατευθύνεται στα δίχτυα, θέλει να πανηγυρίσει, αλλά διαπιστώνει πως ο Μάκελι ακυρώνει το γκολ, μιας και δεν είχε… περάσει τη γραμμή. Ο Ρονάλντο εξοργίζεται, πετάει το περιβραχιόνιο και αποχωρεί από το γήπεδο! Ο Φερνάντο Σάντος έξαλλος με τα όσα έγιναν στο Βελιγράδι «φωνάζει» για την απουσία του VAR. Ο διεθνής ρέφερι που έχει «χάσει» μια τόσο εύκολη φάση απαντά απογοητευμένος «Ναι, έψαξα τον Σάντος για να του ζητήσω συγγνώμη, είναι πολύ άσχημο να βρισκόμαστε εμείς οι διαιτητές στις ειδήσεις για τόσο κραυγαλέα περιστατικά…».

Η αλήθεια είναι πως αν υπήρχε το VAR ή το Goal line technology, τώρα θα μιλούσαμε για ένα μεγάλο διπλό της Πορτογαλίας στη Σερβία!

Γιατί δεν έχουμε VAR στα προκριματικά του Μουντιάλ;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Λόγω του γεγονότος ότι αρκετά στάδια χωρών που συμμετέχουν στα προκριματικά δεν είναι εξοπλισμένα με την απαιτούμενη τεχνολογία. Έτσι, κρίθηκε άδικο να χρησιμοποιείται σε ορισμένα γήπεδα και όχι σε άλλα. Η απόφαση λήφθηκε από τα διοικητικά όργανα της FIFA και σε κανένα γήπεδο του πλανήτη δεν χρησιμοποιείται VAR ή Goal line technology σ’ αυτά τα παιχνίδια, ώστε η διοργάνωση των προκριματικών να συνεχίζεται με ίσους όρους.

Θυμίζουμε, πως απογοητευμένοι είναι και οι Ισπανοί, με τον Μοράτα και τον Μαρτίνεθ να τονίζουν πως δεν έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ της Ελλάδας στην πρεμιέρα της φάσης στη Γρανάδα. Ωστόσο, ο Ισπανός πρώην διεθνής διαιτητής, Ιτουράλδε Γκονθάλεθ τους… διέψευσε τονίζοντας στο gazzetta.gr πως: «Ήταν ξεκάθαρο πέναλτι. Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν τιμωρείται η πρόθεση, αλλά ο τρόπος που ένας ποδοσφαιριστής μαρκάρει στην προσπάθειά του να κερδίσει τη μπάλα. Και σε αυτό το μαρκάρισμα το πέναλτι είναι καθαρό, όπως επίσης κόκκινη κάρτα, καθώς θεωρώ ότι ήταν πολύ σκληρό μαρκάρισμα».

Η πρόταση της UEFA στη FIFA και ο κορωνοϊός!

Είναι αλήθεια, πως το 2019 η UEFA είχε προτείνει στη FIFA την εφαρμογή του VAR στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να καθυστερήσει την εφαρμογή του VAR στη φάση των ομίλων του Europa League (έως το 2021-22, αντί για το 2020-21), αλλά και να αποσύρει την πρόταση της για εφαρμογή του VAR στα προκριματικά.

Η παραπάνω εξήγηση πάντως μόνο ικανοποιητική δεν είναι για την Πορτογαλία, η οποία εξαιτίας της απόφασης του Μάκελι δεν είναι μόνη πρώτη στην κορυφή του 1ου ομίλου! Ετσι, οι ομάδες πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός πως για τους επόμενους μήνες δεν θα έχουν την τεχνολογία στο πλευρό τους, αφού είναι σχεδόν απίθανο να παρθεί απόφαση για αλλαγή πλάνων. Μπορεί ο ισχυρός άνδρας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Τζιάνι Ινφαντίνο να είχε πει πριν λίγους μήνες «Νομίζω ότι το VAR βοηθά το ποδόσφαιρο, σίγουρα δεν θα βλάψει το ποδόσφαιρο», όμως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ